3/6/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Jak můžete ušetřit na ceně za silovou složku elektřiny?

Silová složka elektřiny hraje klíčovou roli ve spotřebě elektrické energie. Díky našemu článku budete vědět, jaká je její cena, kde cenu za silovou elektřinu na faktuře najít a jak ji můžete ovlivnit změnou dodavatele.

cena silové elektřiny

Co je silová složka elektřiny

Silová elektřina je pojem pro elektrický proud, který byl distribuován z elektrárny k vám domů (odběrné místo) a využíván v domácnosti například pro vytápění, vaření, svícení a chod dalších spotřebičů. Jde tedy o samotnou surovinu, jež pro vás na trhu nakoupí dodavatel, kterého jste si vybrali. 

Silová složka ale tvoří jen asi 40 % z celkové ceny elektřiny, kterou za elektřinu nakonec zaplatíte. Jde o tzv. neregulovanou část ceny. Ta je vyloženě obchodní a dodavatel do ní zahrnuje cenu, za kterou elektřinu nakoupil na burze a dále ji upravil dle různých sazeb ve svém produktu.

Co ovlivňuje cenu silové elektřiny? 

Kolik za silovou elektřinu budete platit, to záleží na vývoji cen na burze s elektřinou. Nejvíce cenu ovlivňuje poptávka a nabídka. Čím vyšší poptávka po elektřině je, tím více cena stoupá. Před nestálostí trhu chrání odběratele například fixované ceníky dodavatelů, které v podstatě zmrazí silovou elektřinu na stejné hodnotě po období jednoho až tří let (záleží, jak dlouhou fixaci jste si vybrali), ale také nakupování dodavatele na derivátovém trhu s dlouhodobými kontrakty, kde elektřinu pro své klienty získává dostatečně dopředu (čtvrtletní nebo roční dodávky).

Nevýhodou fixace však zůstává fakt, že nemůžete odebírat levnější elektřinu v případě, že její cena na trhu klesá. Záleží tedy na vás, jaký tarif si s dodavatelem sjednáte. 

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Kde na faktuře hledat cenu za silovou elektřinu

Dohledat cenu silové elektřiny na faktuře od dodavatele není nic složitého. Obvykle bývá uvedena v části B, kde jsou podrobněji vypsány jednotlivé položky vyúčtování, přesněji jde o platbu za dodávku elektřiny.

Obchodní cena je na faktuře udávána v kWh (kilowatthodiny), stejně jako jednotková cena za 1 kWh, která může mít až pět desetinných míst. 

Jaká je cena silové elektřiny v roce 2024?

Silová elektřina se pohybuje v mnohem nižších cenových relacích, než tomu bylo v předchozích dvou letech. Díky tomu mohou domácnosti v současnosti platit v průměru 3,40 Kč bez DPH za 1 kWh elektrické energie

JednotkyPrůměrná cena elektřiny (leden 2024)
1 kWh3,40 Kč bez DPH
1 MWh3 401 Kč bez DPH

Pozn.: Tabulka obsahuje průměrnou obchodní cenu bez DPH od několika vybraných dodavatelů v období leden 2024.

Vývoj ceny silové elektřiny

Aktuální cena elektřiny na burze se pohybuje okolo 74,80 EUR za MWh (megawatthodina). Jinak tomu ale bylo v letech 2022 a 2023, kdy se dostavila velká energetická krize. Samotný vrchol nastal v létě 2022, protože právě v tomto období se cena vyšplhala až na 984 EUR za MWh. V průběhu prosince ale začala klesat a tento trend se držel po celý rok 2023 a pokračuje až dosud. 

Srovnejte si nabídky od dodavatelů

Chcete na elektřině ušetřit a hledáte způsob jak? Máte dvě možnosti, které navíc mohou jít ruku v ruce – omezíte spotřebu elektřiny a/nebo si zkusíte online srovnání cenových nabídek dodavatelů ve vaší oblasti. Stačit vám k tomu bude kalkulačka cen elektřiny, kam můžete zadat několik údajů o vaší současné smlouvě a průměrné spotřebě a získat tak rychlý přehled o nabídkách i úspoře oproti současnému produktu, který odebíráte.

Zatímco nižší spotřeba vám pomůže snížit měsíční zálohy, změna produktu nebo rovnou dodavatele zase může stanovit výhodnější obchodní cenu. 

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.