8/1/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak na kontrolu auta podle SPZ zdarma?

Nekupujte zajíce v pytli. Koupě auta je obvykle velmi nákladnou záležitostí, a tak se před podpisem kupní smlouvy vyplatí podrobně si vůz a jeho historii prověřit. Poradíme vám, jak může probíhat kontrola auta podle SPZ zdarma a jestli si můžete prověřit majitele vozidla podle VIN.

Kontrola auta podle spz zdarma

K čemu je kontrola auta podle SPZ?

Možná si říkáte, k čemu vlastně slouží kontrola auta podle SPZ? Pokud jste ji ještě nikdy nevyužili a nepotřebovali, patříte mezi šťastlivce. Ale i tak je dobré o této možnosti vědět.

Kupujete-li ojeté auto, nemáte jistotu ohledně toho, jaká byla jeho historie, komu patřilo, kolik už má najeto, jestli není ukradené. Majitel vám to sice může obšírně vyložit, ale… můžete mu věřit, když ho neznáte? Jedinou jistotou je v tuto chvíli právě kontrola auta podle SPZ, případně kontrola auta podle VIN kódu

A jaké tedy máte možnosti?

  • ověření vozidla podle SPZ
  • ověření pojištění auta podle SPZ
  • kontrola tachometru podle SPZ
  • kontrola VIN podle SPZ
  • zjištění majitele vozidla podle VIN

TIP: Za 5 000 Kč si můžete koupit SPZ na přání.

Srovnejte si povinné ručení online

Povinné ručení podle SPZ

Každý majitel motorového vozidla musí mít na svůj vůz uzavřené povinné ručení, které v případě nehody kryje škody na vozidlech či zdraví dalších osob. Bez něj nesmíte vyjet na silnici. O povinném ručení dle SPZ jsme pro vás napsali článek.

V okamžiku, kdy kupujete nové auto, je sjednání povinného ručení čistě na vás. Pokud ale kupujete ojeté auto, musí prodejce zrušit stávající povinné ručení a vy si musíte sjednat nové.

Vezete-li si ale koupené ojeté auto domů, měli byste mít jistotu, že povinné ručení stále má. Prodávající by vám měl dát k dispozici stávající zelenou kartu, která potvrzuje existenci povinného ručení. Chcete-li ale mít úplnou jistotu, můžete sáhnout po ověření pojištění auta podle SPZ.

Jak na to? Není to vůbec složité. Stačí si na internetu najít webové stránky České kanceláře pojistitelů, kde jsou shromažďovány veškeré informace o pojištění vozidel (a to od všech tuzemských pojišťoven). Zde zadáte:

A kompletní odpověď je přímo před vámi.

Hledáte-li pro své auto povinné ručení, doporučujeme si napřed srovnat všechny dostupné nabídky na trhu, což za vás rychle a přehledně udělá naše online kalkulačka. Rovněž vám pomůže v případě, že sjednáváte havarijní pojištění.

Majitel vozidla podle VIN

Ověření vozidla podle SPZ ovšem nemusí být dostačující. Když kupujete auto, nebo třeba i motorku, měli byste mít jistotu, že prodávající je skutečným majitelem vozidla (a tedy že vozidlo není kradené). Na základě SPZ a nějaké veřejné databáze dostupné na internetu ale bohužel majitele nezjistíte

A dohledat se nedá ani majitel vozidla podle VIN.

Přesto je tu ale řešení. Můžete se obrátit na Policii ČR. Státní orgány si vedou svou interní databázi odcizených a hledaných vozidel, stejně jako mají databázi majitelů vozidel. Takže vám v oprávněných případech mohou být nápomocné. Díky tomu si můžete ověřit, kdo je majitel vozidla podle VIN, případně kdo je majitel vozidla podle SPZ.

Pokud se vám nechce obtěžovat policisty, můžete využít veřejně přístupnou policejní databázi odcizených vozidel. Ta vám jméno majitele neukáže, ale dá vám odpověď na to, zda je nebo není dané vozidlo v pátrání.

Kontrola tachometru podle SPZ

Jedním z největších hříchů autobazarů bývají přetočené tachometry. Kupujete-li auto z bazaru, nemáte jistotu, že u něj není stočený tachometr. Ačkoliv má prodejce v ruce protokol o stavu najetých kilometrů, můžete mu důvěřovat? I v tomto případě vám může pomoci internet a znalost SPZ a VIN vozidla.

Bohužel, neexistuje žádný centrální systém, v němž by byly zaznamenávány aktuální stavy tachometrů vozidel při prodeji. Stočený tachometr se proto odhaluje velmi těžko.Jedinou šancí je najít si portál Kontrola tachometru provozovaný Ministerstvem dopravy ČR, kde vám ale nepomůže pouhá SPZ. 

Kontrola tachometru podle SPZ by mohla být matoucí, jelikož SPZ můžete na voze kdykoliv změnit. Potřebujete proto znát VIN (Vehicle Identification Number) vozidla, přičemž tento 17místný kód zadáte do vyhledávacího pole a ukážou se vám poslední zjištěné informace o stavu tachometru

Tyto informace ale pochází z předchozích STK, takže i ty nejnovější mohou být až 2 roky staré.

Srovnejte si povinné ručení online

Platnost dálniční známky podle SPZ

Znalost SPZ vám ovšem může pomoci v jiném případě. Díky tomu, že byly v České republice zavedeny elektronické dálniční známky, má každý motorista možnost ověřit si platnost své dálniční známky podle SPZ – zda ještě známka platí a do kdy. A nejen to – prověřit si můžete jakékoliv vozidlo.

Stačí, když si vyhledáte portál edalnice.cz a tam zadáte:

  • stát registrace vozidla,
  • SPZ.

A vzápětí se dozvíte, zda má vozidlo platnou dálniční známku, do jakého termínu a kolik dní ještě platí.

Kontrola STK podle SPZ

Další důležitou informací, kterou byste měli mít ještě před koupí ojetého auta, je, jestli nemá propadlou STK. Prodejce by vám to měl sdělit a měl by svá slova podložit i protokolem z poslední STK. Přesto máte možnost ověřit si platnost STK podle SPZ online.

Pakliže vás zajímá i stav tachometru a zkoušeli jste si ho ověřit přes výše zmiňovaný portál Ministerstva dopravy ČR Kontrola tachometru, tak už tuto informaci nejspíš máte. Stavy tachometrů jsou totiž zaznamenávány při každé technické kontrole, takže spolu s posledním stavem tachometru jste zjistili i poslední datum STK.

Jelikož je platnost STK 2 roky (u nových osobních aut 4 roky), je snadné dopočítat si, kdy se budete muset na Stanici technické kontroly dostavit znovu – nebo zda už má dané auto propadlou STK. 

Propadlá STK je přitom velký problém – nemůžete s autem vyjet na silnici, protože by vám za to hrozila pokuta a zákaz pokračování v jízdě. Plus je potřeba, aby vozidlo bylo na STK objednáno co nejdřív a na kontrolu odtaženo (pokud se rozhodnete riskovat to a odjet na ni, opět vám hrozí pokuta).

Jak zjistit VIN podle SPZ?

K čemu dalšímu ještě může posloužit znalost SPZ? Kromě už zmíněného můžete s pomocí SPZ zjistit také VIN vozu a opačně. Což je skvělé, protože nemusíte zdlouhavě prolézat auto a opisovat si 17místný VIN z čelního skla, podlahy spolujezdce, dělicí přepážky motoru nebo z typového štítku.

Nejpohodlnější je najít si VIN kód ve velkém technickém průkazu nebo v malém technickém průkazu k vozidlu. Tam si ho můžete porovnat s SPZ, která je tam také zaznamenaná, načež můžete oba údaje porovnat s daty vyraženými přímo na vozidle

Souhlasí? Pak je vše v pořádku. Nesouhlasí VIN? V tom případě byste měli okamžitě kontaktovat Policii ČR.

Zadruhé máte možnost ověření VIN online. Existuje k tomu několik specializovaných webů a softwarů. Kontrola VIN je možná přes už zmiňovaný portál Kontrola tachometrů. Dále můžete použít VinCheck.cz, Cebia nebo AutoDNA.cz.

Ve všech případech po zadání 17místného VIN zjistíte:

  • základní informace o historii vozidla,
  • název výrobce,
  • model vozidla,
  • rok výroby,
  • místo výroby,
  • typ motoru,
  • typ karoserie,
  • základní výbavu.

Srovnejte si povinné ručení online

Kontrola auta podle VIN

Nakonec si to celé shrňme. Co vám může naznačit kontrola auta podle VIN? Zjistíte mimo jiné jeho poslední technický stav zaznamenaný při STK, poslední zaznamenaný stav tachometru, zemi původu a další detaily. Stejně tak můžete dohledat, zda je daný vůz v pátrání policie, tedy zcizený. Na základě VIN můžete i dohledat, jestli má daný vůz sjednáno povinné ručení

A nakonec může kontrola přes online nástroj Autotracer zodpovědět otázku, zda bylo auto v minulosti bourané, kde a jak velká škoda vznikla.

Kontrola auta podle VIN, stejně jako kontrola VIN podle SPZ, je velmi důležitá, pokud kupujete ojetý vůz a chcete mít jistotu, že vás prodejce nechce nějakým způsobem podvést. Online nedohledáte všechny informace (například nezjistíte jméno majitele vozu), ale většinu podstatných a rizikových informací odhalíte.

Stejně tak je důležité prověřit si před podpisem kupní smlouvy SPZ vozidla. I ta vám může poskytnout odpovědi na mnoho otázek a potvrdit nebo vyvrátit slova prodávajícího. Díky pouhému zadání SPZ do různých databází na internetu můžete zjistit, o jaký druh vozidla jde, jaká je jeho tovární značka, z jakého státu (a kraje) pochází, u jaké pojišťovny má sjednáno povinné ručení a do kdy je pojištění platné.

Nejlepší na celé záležitosti je fakt, že je tato kontrola auta podle SPZ zdarma. Ostatně, stejně jako je bez poplatků základní kontrola auta podle VIN.

Srovnejte si povinné ručení online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.