9/24/2023, Arsen Lazarevič, Ušetřeno.cz

Lazarevič: Produkty na elektřinu a plyn s měsíční fixací. Jaká jsou rizika?

Nové trendy na českém trhu energií se zdají být lákavé a inovativní, ale jak ukazuje příklad produktů s měsíční fixací, je třeba být velmi opatrný. Zákazníci jsou nyní vystaveni kolísání cen, které je přímo závislé na vývoji na energetické burze. To může být pro některé lákavé, pro jiné to však může představovat riziko, se kterým se nechtějí potýkat. 

Měsíční fixace cen je reakcí na vládní omezení SPOTových tarifů. Tato politika byla zavedena jako reakce na nestabilní a vysoké ceny energií na burze, které způsobily finanční tíseň u mnoha domácností. Ačkoliv tato omezení byla zavedena k ochraně spotřebitelů, dodavatelé našli způsob, jak je obejít a opět nabídnout produkty vázané na SPOT, a to pomocí měsíční fixace cen. 

To však přináší řadu rizik. Ceny elektřiny a plynu mohou být nestabilní a mohou kolísat v závislosti na řadě faktorů, včetně výroby z obnovitelných zdrojů, sezonnosti a politické nebo ekonomické krize. Měsíční fixace cen tak může znamenat, že spotřebitelé budou vystaveni prudkým cenovým výkyvům, které nebudou moci ovlivnit. 

Kromě toho můžou být lákavé nabídky nižších cen použity jako marketingové nástrahy. Vzhledem k tomu, že dodavatelé mohou měnit ceny každý měsíc, mohou zákazníky nalákat na nižší cenu, jen aby ji poté prudce zvýšili. Ačkoli tyto praktiky zatím nejsou na českém trhu běžné, s přibývajícím počtem malých dodavatelů mohou přicházet častěji. 

Dalším rizikem je, že menší dodavatelé nemusí mít robustní systémy potřebné k řádnému fungování. To může vést k chybám ve fakturaci, nedostatečné komunikaci a dalším problémům, které mohou způsobit zákazníkům stres a náklady. 

A konečně, menší dodavatelé mohou být také náchylnější k finančním problémům, což může vést k jejich krachu. Pokud se to stane, zákazníci mohou čelit dalším nákladům a komplikacím při hledání nového dodavatele. 

Souhrnně řečeno, ačkoliv nové trendy na trhu energií mohou být lákavé, je důležité pečlivě zvážit všechna rizika. Měsíční fixace cen nabízí možnost vyhnout se vládním omezením SPOTových tarifů, ale přináší také rizika kolísání cen, marketingových nástrah, problémů s komunikací a potenciálních krachů dodavatelů. Je tedy důležité důkladně zvážit všechny možnosti předtím, než se pro takový produkt rozhodnete. 

Arsen Lazarevič, šéfredaktor portálu Elektřina.cz 

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.