6/22/2023, Sona Brunnerová, Ušetřeno.cz

Na jakou tísňovou linku se obrátit, pokud se vám něco stane mimo ČR?

Návštěva cizí země je povětšinou vzrušujícím dobrodružstvím. Někdy to však nejde úplně podle plánu a objeví se problémy. V zábavním parku se vám zatoulá dítě nebo na pláži dostanete úpal a zkolabujete. Kam se v těchto případech obrátit o pomoc?

Tísňové volání v zahraničí

112 je tísňová linka, díky které se dovoláte pomoci záchranářů ve všech členských státech EU. 

Ať se chystáte na prodloužený víkend do Neapole, plánujete týdenní dovolenou v Chorvatsku, nebo se stěhujete na půl roku do Kanady, měli byste být připraveni na některé situace, které mohou během vašeho pobytu nastat. Nemyslete samozřejmě hned na nejhorší. Pravděpodobnost, že oblast, ve které se budete nacházet, zasáhne přírodní katastrofa nebo ve vašem hotelu začne hořet, je opravdu minimální. Zato například zdravotní potíže nebo krádež dokladů jsou v dnešní době bohužel celkem běžné záležitosti. 

Připravili jsme pro vás informace o tom, jak se v případě, že by se něco stalo vám, zachovat, a vytvořili jsme přehlednou tabulku, kde během chvilky najdete čísla tísňového volání pro jednotlivé státy. 

Srovnejte si mobilní tarify

Zdravotní potíže

Při úrazu je nutné poskytnout první pomoc. A také okamžitě zavolat tísňovou linku záchranné služby

Na cesty si nezapomeňte vzít Evropský průkaz zdravotního pojištění a před odjezdem si také sjednejte cestovní pojištění. Na fyzicky náročnější dovolenou není od věci nechat se připojistit i na extrémní sporty.

Nepřeplácíte zbytečně za volání?

Ztracené doklady

Pokud v zahraničí přijdete o doklady, obraťte se co nejdříve na tamní policii. Od té si nechte vystavit potvrzení nebo protokol o ztrátě či krádeži. Poté je nutné vyhledat zastupitelský úřad České republiky, kde spolu s žádostí o vystavení náhradních dokladů předložíte právě protokol od policie.

Krádež nebo ztráta platební karty

V takovém případě kartu co nejdříve zablokujte. Banky mají své speciální tísňové linky, které fungují nonstop. V případě, že máte sjednané kvalitní pojištění, spolehlivě ochráníte peníze na svém účtu.

Srovnejte si mobilní tarify

Jednotné evropské číslo tísňového volání 112

Na číslo 112 lze volat z mobilních telefonů i z pevných telefonních sítí zdarma, kdykoliv se ocitnete v tísňové situaci a nemůžete si vzpomenout nebo neznáte číslo na záchrannou službu, hasiče či policii. Vyspělá technologie linky umožňuje operátorům zjistit přesné místo, odkud voláte, a dokonce vás lokalizovat, nebo identifikovat v případě, že telefonujete z mobilního telefonu bez SIM karty.

Pokud nastane situace, při které se budete muset obrátit na tísňové číslo, v klidu řekněte, co se stalo a jestli je někdo zraněný. Poté doplňte, kde k danému incidentu či nehodě došlo. Následně zřetelně nadiktujte operátorovi své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláte. Nezavěšujte, odpovězte operátorovi na jeho otázky a následujte jeho pokyny.

Přehledně: Čísla tísňových linek

StátČíslo tísňové linky
státy Evropské unie112
většina Severní Ameriky911 
Spojené království a některé africké státy999    
Austrálie000
Čína    110, 120, 119    
Filipíny117
Japonsko110, 119
Korea119   
Maledivy119, 102, 118
Nepál100, 101, 102  
Nový Zéland111
Pákistán15, 115, 16
Srí Lanka119, 110
Thajsko 191, 1669, 199
Vietnam113, 114, 115  
Venezuela 171   

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.