2/22/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Kdy se nejčastěji chybuje v pravidlech silničního provozu?

Nikdo nejsme bezchybný a právě při úkonech, jako je řízení, se naše chybovost projevuje obzvlášť. Řízení samo o sobě a pohyb v silničním provozu je oblast, která skýtá velký prostor pro nehody. Někdy bohužel s fatálními následky. Proto není na škodu připomenout si, v čem mívají řidiči nejčastěji mezery, aby se jim dalo lépe předcházet. 

Pravidla silničního provozu

Jaká jsou pravidla silničního provozu?

Pravidla silničního provozu se řídí zákonem o silničním provozu a jednoduše řečeno říkají, jak se mají a nemají chovat řidiči i další účastníci provozu na silnicích

Upravuje například tyto základní oblasti: 

  • základní povinnosti jednotlivých účastníků silničního provozu
  • nezbytné technické parametry vozidla
  • nezbytná kritéria a způsobilosti řidiče
  • rychlostní limity 
  • přednosti při projíždění křižovatkou
  • účinnost svislých a vodorovných dopravních značek
  • úkony v případě dopravní nehody
  • údržba vozidla

Tato pravidla platí pro všechny účastníky silničního provozu, tedy všechny, kdo se přímým způsobem účastní provozu na pozemních komunikacích. Čili třeba i chodci přecházející přes křižovatku nebo jezdci na koni, pokud využívají k pohybu silnici. Ve většině případů se však jedná o osoby, které řídí motorové či nemotorové vozidlo.

Konkrétní znění zákona i s komentářem najdete na stránkách BESIP

Nepřeplácíte na povinném ručení?

V čem se nejčastěji chybuje? 

Připravili jsme pro vás přehled několika oblastí, ve kterých se na silnicích nejčastěji chybuje. 

  1. Jedním z nejrozšířenějších prohřešků, kterých se řidiči či posádka dopouštějí hned při započetí jízdy, je, když nepoužijí bezpečnostní pás. Jeho použití přitom může v mnoha případech zachránit život. Naopak když se zapomenete připoutat a budete mít nehodu, může to mít často i tragické následky. 
  2. Mezi další nejčastější prohřešky patří nedodržování stanovených limitů. Řidiči mnohdy překračují povolenou rychlost, což mimo jiné zvyšuje jejich reakční dobu, a tedy riziko nehody. 
  3. Mnozí šoféři si také nehlídají přiměřený odstup od vozidel před nimi. V případě prudkého zabrzdění tak hrozí srážka. 
  4. Další častou příčinou dopravních nehod bývá, když řidiči nedají přednost v jízdě. Ať už je to na křižovatce, kde pravidla určují značky, nebo na neoznačeném křížení cest, kde je podstatné tzv. pravidlo pravé ruky. Obojí bývá důvodem mnohých nepříjemností. 
  5. Smutným evergreenem na českých silnicích bývá také nepovolená jízda pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek. V Česku přitom podle zákona platí nulová tolerance za volantem. Nehody v takovém případě přitom často bývají fatální. 
  6. Podobným zbytečným nešvarem je držení telefonu za jízdy. Pokud se řidič místo řízení věnuje například psaní zpráv nebo otevírání aplikací, rapidně se snižuje jeho pozornost a zvyšuje reakční doba. 
  7. Typickým prohřeškem je pak také například nepoužívání směrových světel, třeba při přejíždění z pruhu do pruhu na dálnici. I taková zdánlivá drobnost zásadně ohrožuje bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. Podobně jako to, když lidé za volantem nevěnují dostatečnou pozornost dopravním značkám a signalizacím, třeba semaforům. Ke srážce s jiným vozem pak už chybí jen málo. 
  8. V neposlední řadě mnoho řidičů a provozovatelů vozidel také podceňuje údržbu svých motorových miláčků. Nejedná se přitom jen o nějakou kosmetickou záležitost, ale předcházení možným závažným poruchám, vedoucím v některých případech i k tragickým následkům, například když náhle vlivem špatného technického stavu vozidla ztratíte nad autem kontrolu.

Novinky na silnicích v roce 2024

S příchodem roku 2024 se pravidla tuzemského silničního provozu dočkala několika změn. Toto jsou ty nejzásadnější z nich: 

  • Změna cen dálniční známky. Roční dálniční známka od března podraží, desetidenní a měsíční známky naopak zlevní. Přibyly navíc jednodenní známky.

Dálniční známka 2024

Typ dálniční známky20232024EcoE-hybridElektromobily
Roční 1 500 Kč2 300 Kč1 150 Kč570 Kč0 Kč
Měsíční440 Kč430 Kč210 Kč100 Kč0 Kč
Desetidenní310 Kč270 Kč130 Kč60 Kč0 Kč
Jednodenní-200 Kč100 Kč50 Kč0 Kč

Zdroj: eDalnice.cz

  • Nová nejvyšší povolená rychlost na dálnici. Po českých dálnicích budeme moci jezdit rychleji. Došlo totiž ke zvýšení rychlostního limitu, a to ze 130 km/h na 150 km/h. Tato změna ovšem neplatí plošně, nýbrž jen na vybraných dálničních úsecích, jejichž technické parametry toto zvýšení rychlosti po stránce bezpečnosti umožňují.
  • Za splnění určitých povinností bude možné legálně řídit osobní vozidlo už od 17 let. Samozřejmostí však musí být mimo jiné dohled tzv. mentora. 
  • Změny v bodovém systému. Namísto pěti bude obsahovat pouze tři bodová pásma (2, 4 a 6 bodů podle závažnosti přestupku). U závažných přestupků nás bude čekat přísnější posouzení (např. jízda na červenou), u těch drobných bude postih naopak mírnější. 
  • Změny v povinném ručení. Povinné ručení si budou muset nově sjednat i majitelé elektrokoloběžek s rychlostí nad 25 km/h a stroje s hmotností nad 25 kg a rychlostí nad 14 km/h. Spadají tam např. i segwaye, zahradní traktůrky, golfová vozítka, pracovní stroje, sněžné skútry a rolby, které nejsou provozované pouze na soukromém pozemku. 

Připravili jsme pro vás přehledně podrobný popis všech novinek na silnicích pro rok 2024.

Nepřeplácíte na svém povinném ručení?

Sjednejte si povinné ručení na míru

Povinné ručení je pojištění, jež si musí ze zákona pořídit každý majitel vozu, s nímž se hodlá účastnit silničního provozu. Právě z povinného ručení se hradí náklady pro poškozeného vzešlé z případných nehod, které daný majitel zaviní.

Většina pojišťoven má takový produkt ve své nabídce. Jejich cena se odvíjí od pojišťovaného vozidla i zkušeností a škodní historie majitele. V naší kalkulačce povinného ručení si během pár kliknutí spočítáte, na kolik vás povinné ručení vyjde, a vybraný produkt si můžete během několika minut rovnou i sjednat.

Havarijní pojištění vám může zjednodušit život

Vedle povinného ručení si můžete sjednat i havarijní pojištění. Využijete ho kdykoli, kdy se vašemu vozu stane nějaká újma. Ať už vinou srážky, nešetrného zacházení, živelní pohromy, či krádeže. Tzv. havarijko se proto vyplatí, pokud chcete předejít neočekávaným výdajům za poruchy a škody na vašem autě či motocyklu

I tady můžete vybírat z velkého množství nabídek mnoha pojišťoven. Využijte proto naší kalkulačky a snadno si spočítejte, na kolik by vás havarijní pojištění vyšlo. 

Spočítejte si havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.