7/27/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Co je to virtuální operátor a jak funguje?

Virtuální operátoři změnili český mobilní trh k nepoznání. Výrazně nižší ceny a široká nabídka možností. Kdo by odolal! Na jakém principu vlastně fungují a čím se liší od klasických operátorů?

Virtuální znamená podle slovníku cizích slov také neskutečný či v daný okamžik neviditelný. Ani v otázce virtuálních operátorů není tato vysvětlivka úplně mimo mísu. Nevlastní totiž to, co dělá operátora operátorem. Chybí jim vlastní infrastruktura (vysílače) a frekvenční pásma – obě podstatné pro fungování mobilní sítě. A postrádají další důležitý dokument, licenci pro provozování mobilní sítě od telekomunikačního úřadu.

Působí tedy tak, jako kdyby skutečně ani neexistovali. Jak to tedy dělají, že se jim i přesto daří čím dál lépe? Kouzlo tkví v tom, že virtuální mobilní operátoři si mobilní síť jednoduše pronajímají za velkoobchodní ceny. Právě to jim dovoluje snížit ceny za volání, SMS, MMS i data.

Srovnejte si mobilní tarify online

Může za to ČTÚ

Zásluhu na masivním rozšíření virtuálních operátorů má Český telekomunikační úřad. Ten uznal, že stávající mobilní operátoři příliš využívají svého monopolního postavení. Proto nařídil, aby poskytli své sítě i virtuálním operátorům.

Co to vlastně všechno znamená pro nás, zákazníky? I přesto, že jsme u některého z virtuálních operátorů, stále používáme síť některého z hlavních operátorů, akorát platíme nižší ceny někomu jinému. Využívání mobilní sítě zavedených společností nám dává jistotu, že špatného signálu se nemusíme bát. 

TIP: Vyznejte se v pojmech

  • MNO (Mobile Network Operator) – operátor mobilní sítě
  • MVNO (Mobile Virtual Network Operator) – mobilní virtuální operátor
  • MVNE (Mobile Virtual Network Enabler) – virtuální operátor zpřístupňující mobilní síť, funguje jako prostředník mezi MNO a operátory, kteří nemají vlastní síť

Virtuální operátoři: Jaké typy rozlišujeme?

Virtuální operátoři se dělí na několik typů na základě toho, jak závislí jsou vůči svému hostitelskému operátorovi (tomu, kdo jim poskytuje síť).

Srovnejte si mobilní tarify online

1. Brandovaný virtuální operátor

Nejjednodušší varianta virtuálního operátora, který je na hostitelském operátorovi nejzávislejší. V podstatě funguje jako přeprodejce (dealer) služeb mobilního operátora. Svou obchodní značkou zaštiťuje reklamu, podporu prodeje a samotný prodej. Ve smlouvě a ve všeobecných podmínkách už je ale uveden hostitelský mobilní operátor. Tuto možnost využívají zejména společnosti, které mají větší společenský vliv a mohou zasáhnout masu potenciálních klientů. 

2. Střední virtuální operátor

Jedná se o typ virtuálního operátora, který může na rozdíl od brandovaného přeprodejce definovat konečné služby pro své zákazníky. Často se také stará o veškerou administrativní podporu spojenou s prodejem (back office). Je v ČR nejčastější.

3. Komplexní virtuální operátor

Tento typ virtuálu je nejméně závislý na hostitelském mobilním operátorovi. V podstatě od něj nakupuje pouze přístup k síti. Smlouvu uzavíráte přímo s operátorem, potažmo společností, která jej provozuje. Veškeré technické, administrativní a uživatelské zázemí řeší sám operátor. 

Plusy virtuálních operátorů

  • Za stejnou kvalitu služeb budete platit nižší cenu.
  • Na trhu je mnoho nabídek, vyberete si jistě i vy!
  • Díky vysoké konkurenci ceny neustále padají.
  • Přechod od jiného operátora je velmi snadný.
  • Můžete si ponechat i své telefonní číslo.

Minusy virtuálních operátorů

  • Chybí zázemí značkových prodejen.
  • Může chybět bezplatná infolinka.

Srovnejte si mobilní tarify online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.