5/22/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak vybrat mezi detektory plynu?

Únik plynu je hodně nebezpečnou záležitostí, stejně jako únik oxidu uhelnatého. Pokud tedy doma používáte zemní plyn, propan-butan nebo máte karmu, je vhodné pořídit si k nim také detektor plynu, respektive detektor úniku oxidu uhelnatého. Podle čeho vybrat ten nejlepší?

Detektory plynu

Co je detektor plynu?

Plyn vede do domácnosti potrubím a při správné instalaci by nemělo docházet k žádným únikům. Stačí ale jen drobná netěsnost, plyn jí začne unikat a může to nakonec vést ke zdravotním komplikacím, nebo dokonce výbuchu.

Únik plynu přitom není snadné poznat, zvlášť když je jen malý. Při silném úniku je naopak zemní plyn cítit sírou (sám o sobě je bez zápachu, ale právě kvůli detekci úniku se do něj přidávají sloučeniny síry). 

Následkem pobytu v místnosti s unikajícím plynem mohou být závratě, nevolnost a mdloby. Sebemenší jiskra pak může způsobit explozi.

Právě detektor plynu má za úkol rozpoznat už i drobný únik a pomocí zvukové signalizace vás před ním varovat. Kromě ochrany vašeho zdraví a majetku to má i jednu další velkou výhodu – pokud by totiž k malému úniku plynu docházelo dlouhodobě, tak byste za zemní plyn museli platit, i když byste ho reálně třeba nepoužívali.

Právě takový detektor vám tak při poruše potrubí může ušetřit nadbytečné náklady za plyn. A pokud i tak máte pocit, že za plyn platíte přespříliš, vyzkoušejte si naši kalkulačku cen plynu a najděte si na Ušetřeno.cz výhodnějšího dodavatele.

Neplatíte za plyn zbytečně moc?

K čemu všemu slouží?

Existují různé druhy detektorů, přičemž každý má za úkol hlídat něco jiného. Ať už si ale pořídíte jakýkoliv, měl by být dostatečně citlivý, aby vás upozornil, když se v domácnosti nachází byť i jen minimální koncentrace plynu.

Detektor plynu byste měli nainstalovat do míst, kde vede plynové potrubí, poblíž plynového sporáku nebo plynového topení. Zkrátka do místa, kde únik plynu zaregistruje co nejdříve.

Pokud máte velký dům, vyplatí se mít v něm detektorů více.

V okamžiku, kdy detektor únik plynu zaregistruje, měl by se v něm spustit alarm. Ten by měl být dostatečně hlasitý, abyste ho slyšeli, ať už se nacházíte na jakémkoliv místě v domě. Dokonce by měl nebezpečnou situaci hlásit tak hlasitě, že ho uslyšíte i venku nebo třeba v garáži. 

I na to se při výběru detektoru plynu soustřeďte a tichý si rozhodně nepořizujte.

Jaké existují druhy detektorů plynu?

Detektor zemního plynu

Nejtypičtější je detektor zemního plynu, který vás ochrání při úniku ze sporáku, topení nebo ze špatného spoje na potrubí.

Zemní plyn patří k jednomu z nejčastějších zdrojů energie a řada lidí plynem topí, vaří na něm i si jím ohřívá vodu. Pokud ale vaše zařízení neprochází pravidelným servisem nebo revizemi, tak hrozí, že u nich časem bude k úniku plynu docházet nebo budou fungovat špatně. 

Právě detektor zemního plynu vám může pomoci odhalit únik dřív než dojde k neštěstí.

Detektor oxidu uhelnatého (CO)

Dále existuje detektor oxidu uhelnatého, který by si ve vlastním zájmu měli pořídit všichni lidé používající pro ohřev vody karmu

Může se totiž stát, že plamínek v karmě zhasne, vy si toho nevšimnete a oxid uhelnatý začne unikat do vzduchu. To je velmi nebezpečné, protože oxid uhelnatý nemá žádný zápach ani nedráždí naše dýchací cesty.

Otrava se pak projeví bolestmi hlavy, bušením v hlavě, závratěmi, tlakem na prsou, závratěmi a mdlobami. Detektor oxidu uhelnatého může v tomto případě zabránit nejhoršímu, ale je potřeba umístit ho blízko zdroje.

Kombinovaný detektor

Pokud používáte zemní plyn a zároveň vás může ohrožovat oxid uhelnatý, je ideální pořídit si místo dvou odlišných detektorů kombinovaný detektor plynu a CO. Ušetříte si tím náklady na nákup více detektorů a nebudete jich muset ani více pracně instalovat. Na funkčnosti detektoru to přitom nic nemění.

Detektor LPG/detektor CNG

Jelikož existují i další plyny, můžete si pořídit i úplně odlišné hlásiče úniku plynu. Existuje například detektor plynu zaměřený na LPG (zkapalněný ropný plyn neboli propan-butan) nebo si můžete koupit detektor CNG.

Pokud máte auto na CNG nebo na LPG a necháváte ho v garáži, hodí se nainstalovat do ní právě i některý z těchto detektorů, který vás včas upozorní na závadu na plynových rozvodech auta.

Co dělat, když detektor spustí alarm?

Jakmile by se detektor ozval, je potřeba začít větrat, vypnout elektřinu, opustit domácnost a povolat pohotovostní službu. Únik plynu není radno podceňovat.

Stejně tak nepodceňujte ani cenu plynu – pokud za plyn platíte nehorázné částky, ale přitom se s ním snažíte všemožně šetřit, možná na vině není únik plynu, nýbrž vysoké ceny dodavatele. Řešení je přitom snadné – srovnejte si nabídky dodavatelů plynu na Ušetřeno.cz a přejděte k výhodnějšímu.

Jak fungují detektory a kam je nainstalovat?

Najít vhodné místo pro instalaci detektoru plynu není nijak složité.

  • Některé se umisťují na strop poblíž zdroje plynu – tedy do koupelny, obývacího pokoje, kuchyně nebo do garáže (podle toho, jaký druh hlásiče úniku plynu si pořizujete).
  • Jiné detektory jsou nástěnné a mají i displej, který vám může ukazovat různé hodnoty o unikajícím plynu.
  • Případně existují ještě typy detektorů, které jednoduše postavíte na polici nebo skříň.
  • Můžete si také pořídit přenosný detektor plynu.

Výhodou detektorů plynu je, že jsou zpravidla na baterii (případně několik baterií), takže je nemusíte složitě připojovat do zásuvky – umístit je můžete skutečně kamkoliv.

Nevýhodou ovšem je, že stav jejich baterie musíte hlídat – pokud by se vybila, přestanou hlídat možné úniky. 

Moderní detektory ovšem obvykle mají funkci ohlášení vybité baterie, což vám ohlásí pípnutím, případně se to ukáže na jejich displeji, takže budete mít dostatek času vyměnit ji. Případně se prodávají bateriové detektory s možností připojení do sítě.

Pokud si koupíte dražší detektor zemního plynu, nabídne vám kromě obyčejné funkce hlídání a alarmu také mnoho dalších funkcí. Možná je nikdy nevyužijete, ale tu možnost rozhodně mít budete.

Detektorům zemního plynu navíc obvykle nevadí vysoká vlhkost vzduchu (pokud detektor chcete do koupelny, zaměřte se na tento parametr) ani okolní teplota těsně nad nulou nebo blížící se 40 stupňům Celsia.

Kolik stojí detektor plynu?

Ceny detektorů se různí. Můžete mít měřič úniku plynu za pár stokorun, stejně jako detektor úniku plynu za několik tisíc. Záleží nejen na jejich funkcích, ale i na tom, jaký typ plynu mají hlídat – jiná je cena u detektorů zemního plynu, jiná u kombinovaných detektorů plynu a CO a jiná u detektorů LPG.

Obecně můžeme říct, že nejlevnější detektor plynu seženete okolo 400 Kč. Naopak nejdražší detektory zemního plynu (často kombinované i s detektory dalších plynů) vás vyjdou i na zhruba 10 000 Kč.

Jak vybrat nejlepší detektor plynu?

Nakonec se přehledně podívejme, na jaké parametry byste se při výběru detektoru měli soustředit:

  • Jaké různé typy plynu je schopný rozpoznat?
  • Kam se detektor instaluje?
  • Kolik baterií a jaké vyžaduje?
  • Je možné napájení ze sítě?
  • Má LED displej?
  • Má funkci alarmu a jak je hlasitý?
  • Umí ohlásit vybíjející se baterii?
  • Jaké jsou jeho rozměry?
  • Jaké jsou náklady na jeho provoz?
  • Má ochranu proti vlhkosti?
  • Jak často provádí měření koncentrace plynu?
  • Má další funkce (test, reset, ukládání dat)?
  • Je vnitřní nebo venkovní?
  • Jaký je jeho dosah?
  • Jaká je citlivost detektoru?
  • Jedná se o ruční (přenosný) detektor plynu?

Jen díky správnému výběru detektoru budete mít klid na duši, protože už vás neohrozí ani sebemenší únik plynu.

A jak už jsme zmiňovali, detektor vás navíc může ochránit i před nadbytečnými náklady za mírně unikající plyn, který byste jinak museli zaplatit jakožto spotřebovaný. Pokud se vám nelíbí ani cena za skutečně spotřebovaný plyn, můžete se v naší kalkulačce plynu poohlédnout po jiném, výhodnějším dodavateli.

Srovnání cen plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.