4/19/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak poznat únik plynu a jak se zachovat?

Plyn je důležitý zdroj energie a řada domácností se bez něj neobejde. Plynem topíme, na plynu vaříme, ale plyn nás také může při neopatrném zacházení zranit nebo dokonce zabít. Proto je potřeba vědět, jak s plynem a plynovými spotřebiči zacházet, a co dělat, když dojde k úniku plynu.

Únik plynu

Jak poznat únik plynu?

Čas od času se objeví zpráva, že výbuch plynu zničil byt nebo rodinný dům a vážně zranil jeho obyvatele. V roce 2013 výbuch plynu dokonce zničil čtyřpatrový dům na nábřeží v centru Prahy a zraněno bylo 43 lidí.

S plynem tedy není žádná legrace a je potřeba zacházet s ním opatrně. I drobný únik totiž může znamenat ohrožení života.

Únik plynu přitom poznáte poměrně snadno a upozornit vás na něj může několik různých indicií, například:

  • zápach plynu – plynové spotřebiče by za normálních okolností neměly být cítit plynem,
  • po zapálení plynového sporáku se změní barva plamenů – z typicky modré na žlutou, případně oranžovou,
  • na oknech se může začít srážet vlhkost,
  • plynoměr se otáčí, i když plyn zrovna nepoužíváte a spotřebiče jsou vypnuté.

Pokud dojde k drobnému úniku plynu, ihned volejte na pohotovostní linku a požádejte o příjezd techniků.

Srovnejte si ceny dodavatelů plynu

Co dělat, když k němu dochází?

Samotný zemní plyn není nijak cítit. Ale pokud dojde k úniku plynu v domácnosti, rychle to poznáte – páchne totiž podobně jako zkažená vejce. Proč? Pro větší bezpečnost se do něj přidávají sloučeniny síry, které nepříjemně páchnou, aby byl jeho případný únik patrný.

Jakmile tedy někde ucítíte zápach síry, musíte jednat.

Pokud je to venku na ulici, spěchejte pryč a volejte pohotovostní linku plynáren, která funguje nonstop. Případně volejte hasiče.

Pokud dojde i jen k drobnému úniku plynu v domácnosti, volejte plynaře také, ale ještě předtím:

  • vypněte plynové spotřebiče,
  • zavřete přívod plynu do bytu/domu,
  • otevřete všechna okna,
  • otevřete všechny dveře,
  • nepoužívejte žádná elektrická zařízení,
  • nezapalujte oheň,
  • opusťte domácnost,
  • volat můžete také hasiče, kteří zabezpečí okolí domu.

Jaká rizika hrozí?

Plyn je dobrý sluha, ale nebezpečný pán. Když se ho nadýcháte, udělá se vám nevolno. Můžete mít závratě a pak i omdlít.

Kdybyste v místnosti s unikajícím plynem zůstávali, můžete se jím nakonec udusit.

Ještě nebezpečnější je ale riziko exploze plynu. Zemní plyn je totiž vysoce výbušný. I při drobném úniku plynu stačí jediná jiskra a celý dům může vyletět do povětří.

A aby toho nebylo málo, můžete mít doma ještě jiný typ plynu, který může začít nenápadně unikat – je jím oxid uhelnatý. Ten je ještě nebezpečnější, protože není cítit, ale velmi snadno se jím můžete otrávit.

POZOR – pokud dojde k úniku plynu a následnému výbuchu, pojišťovna bude chtít při uplatnění pojištění domácnosti vidět platné revizní zprávy plynových spotřebičů. Pokud je nemáte, může vám odmítnout proplatit škody.

Jak předejít úniku plynu?

Když chcete začít topit plynem, ohřívat plynem vodu nebo na něm začít vařit, asi budete hledat nejvýhodnějšího dodavatele plynu. Málokomu se chce za plyn přeplácet, a tak upřednostňujeme hlavně plyn za nízkou cenu

S čímž vám může pomoci například srovnání cen plynu na Ušetřeno.cz. A s přechodem k lepšímu dodavateli vám mohou pomoci naši specialisté.

Nicméně když je pak potřeba investovat do prevence a údržby plynových zařízení, řada lidí na to nedbá a možná i ve snaze ušetřit prevenci podcení. Přitom pravidelné kontroly plynových zařízení jsou jedinou spolehlivou cestou, jak předejít úniku plynu a vyplatí se tedy do nich investovat.

Například revizi plynového kotle byste si měli nechat udělat každé 3 roky. Běžný servis kotle pak může proběhnout třeba každý rok.

Někteří dodavatelé energií nabízejí i pravidelný servis plynových zařízení, který může odhalit rizikové místo. Technik pak plynové potrubí, vadné těsnění nebo špatně udělaný spoj opraví. Díky tomu se může zabránit potenciální katastrofě.

Pokud máte i přesto strach, že by k úniku plynu mohlo dojít, můžete si domů pořídit detektory plynu. Jestli máte i karmu a k ohřevu vody používáte oxid uhelnatý, určitě se vyplatí pořídit si také detektor oxidu uhelnatého.

Tyto detektory se instalují do blízkosti plynových kotlů a karem, aby včas ohlásily i drobný únik plynu. Pokud se ozvou, je potřeba rychle uzavřít přívod plynu, větrat a volat pohotovostní linku dodavatele plynu, se kterým máte uzavřenou smlouvu.

Nepřeplácejte – srovnejte si ceny plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.