12/27/2023, Beáta Dolbová, Ušetřeno.cz

Revize plynového kotle

Revize plynového kotle zajišťuje nejen bezpečnost, ale také efektivní provoz a dlouhou životnost vašeho topného systému. V tomto článku se podíváme na to, co revize plynového kotle obnáší, jak často by měla být prováděna a kolik může stát.

revize plynového kotle

Co je revize plynového kotle?

Revize plynového kotle je kontrola jeho stavu. Není složitá ani časově náročná. Ale nemůžete si ji udělat sami (a to ani kdybyste se živili jako plynař). Je nutné pozvat si domů revizního technika, který disponuje platným osvědčením a také oprávněním. Ten zkontroluje stav plynového kotle a najde případné chyby (buď je na místě opraví, nebo vám doporučí servisního technika, který je opraví). 

Platnou revizní zprávu vám může vystavit, jen pokud je zařízení v naprostém pořádku.

Při revizi plynového kotle se obvykle postupuje následovně:

1. Kontrola bezpečnosti

Technik prověří, zda nedochází k úniku plynu, zda jsou ventily správně uzavřeny a zda jsou všechny bezpečnostní prvky funkční.

2. Čištění a údržba 

Kotel bude vyčištěn od nečistot a hromadění sazí. Ventilátory, hořáky a další součásti budou zkontrolovány a vyčištěny.

3. Kontrola výkonu

Technik zkontroluje výkon kotle a nastaví ho na optimální úroveň, což pomáhá udržet účinnost a snižuje náklady na energii.

4. Závěrečná kontrola

Technik provede závěrečnou kontrolu všech systémů a prověří, zda kotel splňuje všechny bezpečnostní normy.

Pořizujete si plynový kotel? Srovnejte si ceny plynu online

Jak často dělat revizi plynového kotle? 

Nad tím přemýšlí řada majitelů plynových kotlů. Vědí, že je potřeba revize plynového kotle, ale jak často?

Běžný servis plynového kotle se může provádět každý rok, a to nejlépe před započetím topné sezony. U nových kotlů nebo těch, které jsou v dobrém stavu, leckdy stačí odborná kontrola co dva roky. Ale servisní kontrola se nerovná revizi.

Revize plynového kotle se totiž provádí podle zákona 85/1978 Sb., a to každé 3 roky. Platí také, že revizi plynového kotle by měla zajišťovat jiná firma než ta, která vám dělá servisní kontroly. A rozhodně dbejte na to, aby revizní technik nenapsal revizní zprávu takzvaně „od stolu“ – tedy bez důkladné kontroly plynového kotle.

Přečtěte si dále o revizi plynu.

Cena revize plynového kotle

Cena revize plynového kotle se může lišit dle regionu, typu kotle a rozsahu práce. A každý revizní technik také má svou vlastní hodinovou sazbu.

Průměrné náklady na revizi se obvykle pohybují mezi 1 000 až 3 000 Kč.

Revize plynového kotle je investicí do bezpečnosti vašeho domu a efektivity topného systému. Pravidelná kontrola a údržba pomohou předejít závažným problémům a prodloužit životnost vašeho kotle. I když může být nákladná, přináší dlouhodobé úspory.

Nemáte moc drahý plyn? Srovnejte si ceny online

Výhody topení plynem

V posledních letech se o topení plynem hojně diskutovalo. S vypuknutím konfliktu na Ukrajině totiž došlo k tomu, že Rusko (hlavní dodavatel plynu do Evropy), „zavřelo kohoutky“. A najednou se zdálo, že plyn nebude. Majitelé plynových kotlů se zděsili a ještě víc je pak vyděsila cena plynu, která raketově vzrostla.

Situace už se naštěstí uklidnila, plyn do Evropy i České republiky dál proudí. Plynové kotle mohou fungovat. A proto se podívejme na to, jaké výhody svým majitelům přinášejí:

  • bezpečnost
  • intuitivní ovládání
  • automatický a tichý provoz
  • dobrá regulovatelnost výkonu
  • topení plynem je levnější než elektřinou

Nevýhody topení plynem

Mají plynové kotle i nějaké nevýhody? Tou hlavní je pořizovací cena – moderní plynové kotle nejsou nejlevnější a jde o velkou investici. Zvlášť pokud jde o plynový kotel určený k vytopení velkého domu.

Další nevýhodou jsou náklady na pravidelné servisní prohlídky a náklady na pravidelnou revizi plynového kotle.

Abyste si mohli pořídit plynový kotel, je také nutné mít u pozemku plynovou přípojku (a v současnosti plyn není rozvedený ve všech obcích ČR).

A nakonec – plynový kotel musí mít k topení plynem přizpůsobený i komín. Pokud váš stávající komín nevyhovuje normám, je potřeba pozvat si kominíka, který ho upraví podle potřebných parametrů.

Máme pro vás rovněž článek o tom, jak probíhá revize elektroinstalace.

Přemýšlíte o topení plynem? Srovnejte si ceny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.