12/22/2023, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Revize elektroinstalace

Za pojmem elektroinstalace se skrývají veškeré elektrické rozvody, které v můžeme v budovách najít. Jedná se o zásuvky, vodiče, rozvaděče, jističe nebo vypínače. Patří sem ale i spotřebiče. Elektroinstalace se nachází v různých typech budovy, může se jednat o firmu, kancelář, rodinný dům nebo byt, ale také obchodní centrum. Pojďme se podívat, co znamená revize elektroinstalace.

Revize elektroinstalace

Elektroinstalace je zodpovědná v budovách za přenos elektrického proudu a při jejím nesprávném fungování může dojít ke škodám na zdraví i majetku. Proto podléhá přísným normám, které se vztahují na její kontrolu.

Co znamená revize elektroinstalace?

Revize elektroinstalace je kontrola stavu elektroinstalace. Při ní dochází k posouzení toho, zda je elektroinstalace bezpečná a bez problémů může fungovat. Revize se provádí jednak vizuální prohlídkou, ale také kontrolními měřeními za pomoci různých přístrojů. Kontroluje se také technická dokumentace a reálné provedení.

Ušetřete na pojištění domácnosti

Druhy revize elektroinstalace

V zásadě se dají rozlišit 3 druhy revizí elektroinstalace:

  • Výchozí – provádí se jako součást kolaudace a nařizuje ji stavební zákon.
  • Pravidelná – provádí se v pravidelných intervalech, tak jak je stanoveno jednotlivými normami (viz níže). Měla by odhalit, zda nedošlo k opotřebení některých součástí elektroinstalace nebo změnám v elektroinstalaci. Provádí se zhruba ve stejném rozsahu jako ta výchozí.
  • Mimořádná – provádí se, pokud došlo ke změnám v elektroinstalaci, například při rekonstrukcích. Provádí se také v případě podezření na poškození elektroinstalace nebo pochybnostech o kvalitě předchozí revize.

Jak často provádět revizi elektroinstalace?

V Česku jsou povinnosti a lhůty pro revize elektroinstalací upraveny normami, které berou v potaz jednotlivé prostory a prostředí. 

Pro domácnosti platí povinnost revize v rámci kolaudace, jak jsme popisovali výše. Dále poté v případě, že byly provedeny rozsáhlejší opravy. Přesto se doporučují pravidelné revize elektřiny v bytě nebo domě.

Povinnost pravidelné revize elektroinstalace se vztahuje na vlastníky bytových domů, ale pouze ve společných prostorách. Povinnost se vztahuje také na firmy. Nutné jsou rovněž revize ve školách, hotelech, obchodních centrech, divadlech a kinech, tedy v místech, kde se pravidelně zdržuje větší množství prostoru.

Lhůty podle prostoru

Typ prostoruFrekvence revizí
Pojízdné a přenosné prostředky (pojízdné stánky a prodejny)Každý rok
Divadla, kina, obchodní domy1 × za 2 roky
Školy a hotely1 × za 3 roky
Kanceláře a bytové domy1 × za 5 let

Zdroj: norma ČSN 33 1500 Elektrotechnické předpisy. Revize elektrických zařízení

Lhůty podle prostředí

Typ prostředíFrekvence revizí
MokréKaždý rok
Studené, vlhké, prašné 1 × za 3 roky
Venkovní pod přístřeškem1 × za 4 roky
Normální1 × za 5 let

Zdroj: norma ČSN 33 1500 Elektrotechnické předpisy. Revize elektrických zařízení

Revizi elektroinstalace může požadovat také pojišťovna před tím, než vám pojistí vaši domácnost. Pokud zrovna hledáte pojištění domácnosti, můžete zavítat do našeho srovnání a najít si pro sebe to nejlepší. A pokud si s něčím nebudete vědět rady, naši specialisté vám rádi pomohou.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Kdo provádí revizi elektroinstalace?

Revizi provádí tzv. revizní elektrotechnik. Ten musí být držitelem osvědčení dle § 7 zákona. 250/2021 Sb. a musí mít oprávnění k provádění revizí, která jsou vydávána Technickou inspekcí ČR po doložení odborné praxe a vzdělání a vykonání příslušných odborných zkoušek. Technická inspekce ČR zároveň spravuje seznam revizních elektrotechniků.

Výsledkem revize by měla být tzv. revizní zpráva. 

Revizní zpráva

Revizní zpráva by měla obsahovat: 

  • zda se jednalo o revizi pravidelnou či mimořádnou, 
  • rozsah revize, 
  • jaké byly použity přístroje při kontrole, 
  • jaké byly provedeny prohlídky, 
  • naměřené hodnoty, 
  • jaké byly uskutečněny zkoušky. 

Kromě toho by měla uvádět také zjištěné závady, datum revize a jméno a podpis revizního elektrotechnika.

Co je potřeba k revizi elektroinstalace?

Předtím než k vám dorazí revizní elektrotechnik, je vhodné si připravit projektovou dokumentaci a veškeré zprávy o provedených revizích elektroinstalace v posledních letech. Je potřeba počítat s tím, že technik musí mít přístup ke každému elektrickému zařízení a všem součástem elektroinstalace. Na to je dobré se předem nachystat.

Cena revize elektroinstalace

Cena revize elektroinstalace je různá a odvíjí se primárně od velikosti objektunáročnosti elektroinstalace, která se v něm nachází. Obecně se u bytů a rodinných domů uvádějí ceny od 2 tisíc Kč do 5 tisíc Kč. U bytů se dá počítat s nižší částkou, u dvoupodlažního domu je potřeba počítat s cenou kolem 3,5 tisíce Kč. Doporučujeme, se na cenu informovat předem.

Pokud se vám zdá, že na elektřině přeplácíte nebo byste si jen zkrátka chtěli spočítat, jestli by vás to někde jinde nevyšlo lépe, využijte naši kalkulačku cen elektřiny. Jednoduše a nezávazně.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Pravidelná revize elektroinstalace nestačí, sjednejte si pojištění domácnosti

Jak jsme popisovali v článku, pravidelnými revizemi se dá přejít nebezpečím úrazu nebo škodě na majetku způsobené špatnou elektroinstalací. Existují však i další rizika, která na vás ve vaší domácnosti čekají.

Pro ta je vhodné sjednat si pojištění nemovitosti, případně pojištění domácnosti. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pokud hledáte momentálně to pro sebe nejvýhodnější, můžete zavítat na naše stránky, kde stačí pro kalkulaci zadat několik základních údajů a naši specialisté se vám ozvou s nabídkou přímo vám na míru.

Sjednejte si pojištění majetku 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.