12/21/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Znáte šikovný trik, jak poznat novou tužkovou baterii od vybité?

Vědci ověřili, že lidová finta, jak odhalit dosluhující tužkovou baterii od nové, funguje. Hoďte obě tužkovky na zem a pozorujte, jak vysoko se odrazí. Tu, která poskočí, ještě nemusíte vyhazovat.

jak poznat vybitou tužkovou baterii

Znáte to. Vyměňujete dvojici vybitých alkalických baterek v dálkovém ovladači. Vaše myšlenky se zatoulají jinam. Najednou zíráte na čtveřici baterií, které se podobají jako vejce vejci. Jak poznat, které patří do ovladače? Na internetu už dlouho koluje jednoduchá rada, jak v mžiku rozeznat nové tužkovky od starých.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Z půlky vybitá tužkovka vyskočí nejvýš

Do nedávna se tvrdilo, že vybitá baterie při dopadu na zem poskočí. Jenže američtí vědci z univerzity v Princetonu odhalili, že tato internetová rada platí jen z poloviny.

Čerstvé baterie se skutečně prakticky neodlepily od země. S ubývajícím nábojem se skokanské výkony postupně zlepšovaly. Při poloviční zásobě původního náboje ale nastal zlom a výška odrazu s dalším vybíjením začala mírně klesat. Lidské oko ale nemá šanci tento drobný rozdíl v poklesu skoků postřehnout.

Co z toho vyplývá? Baterie zralé na vyřazení testem odrazu neodhalíte. Pokud ale v ruce držíte jednu novou baterii a druhou bez kapky šťávy, zkouškou odskoku hned poznáte, která je která.

Co se děje uvnitř pouzdra tužkové baterie?

Skákavost tužkových baterií ovlivňují chemické reakce, které probíhají při průchodu elektrického proudu. Na počátku životnosti se v pouzdře baterky ukrývá zinkový gel. Protékající elektřina časem mění tekutý gel na pevný materiál se strukturou podobnou pružině. Proto méně nabité baterie dostanou skákavou náladu.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.