11/27/2023, Pavlína Koňariková, Ušetřeno.cz

Elektrická přípojka: Jak ji zřídit a kdy za ni zaplatíte?

Chybí vám na parcele elektrická přípojka? Zní to jako velký problém, ale ve většině případů ho snadno napravíte. Zjistěte, co obnáší její zavedení, co všechno je potřeba a na kolik vás zřízení elektrické přípojky přijde.

Elektrická přípojka

Co je to elektrická přípojka? 

Elektrická přípojka (nebo také domovní přípojka) je zařízení, které umožňuje připojit nemovitost k veřejné elektrické síti a následně z ní odčerpávat elektrickou energii. Většinou ji můžete najít v tzv. hlavní domovní skříni (HDS), která je obvykle umístěna na hranici pozemku, aby byla pohodlně přístupná z veřejného prostoru. 

Každá nemovitost musí mít svoji vlastní přípojku – a právě její (ne)přítomnost na pozemku bývá jedním z faktorů, které mají vliv na (ne)vydání stavebního povolení. Zřízení nové elektrické přípojky může trvat i několik měsíců, proto je důležité s tím neotálet a v ideálním případě připojení zajistit ještě předtím, než začne samotná výstavba nemovitosti.

Vyberte si toho nejvýhodnějšího dodavatele elektřiny

Cena elektrické přípojky 

Cena elektrické přípojky se liší podle situace. Ať už jde o připojení bytového prostoru, nebo jen o elektrickou přípojku na zahradu, podle energetického zákona ji zřizuje (resp. financuje): 

  • v zastavěném území (město, obec) distributor elektřiny, 
  • mimo zastavěné území (ve vzdálenosti do 50 m od nejbližšího uzlu) distributor elektřiny, 
  • mimo zastavěné území (ve vzdálenosti nad 50 m) žadatel o připojení, 
  • v jiné situaci také žadatel o připojení (na vlastní náklady). 

Ve většině případů se tedy žadatel placení za přípojku vyhne, neplatí to ale vždy. V každé situaci ale musí majitel přípojky počítat s poplatkem za jistič, jehož výše je určená příkonem: 

  • 1 A na jednofázovém jističi stojí 250 Kč,
  • 1 A u třífázového jističe stojí 630 Kč. 

Výsledné ceny za jistič tedy mohou vypadat například takto: 

Příklady poplatků za rezervovaný příkon podle jističů
Velikost jističeTyp objektuCena poplatku
1x16 Agaráž pouze s osvětlením4 000 Kč
1x20 Agaráž či chata s drobnými spotřebiči5 000 Kč
3x25 Abyt či rodinný dům s běžnými spotřebiči (nejčastější případ)15 750 Kč
3x32 Arodinný dům s velkou spotřebou elektřiny (např. s tepelným čerpadlem či el. vytápěním)20 160 Kč

Zdroj: elektrina.cz/elektricka-pripojka-zrizeni-a-cena

Vyberte si toho nejvýhodnějšího dodavatele elektřiny

Jak zřídit elektrickou přípojku? 

Zřízení elektrické přípojky obnáší jednání s distribuční společností a dodavatelem elektrické energie, ve většině případů vám totiž bude fyzickou přípojku zařizovat distributor. S dodavatelem si poté sjednáte smlouvu o dodávkách elektřiny. Jak na to? 

  1. Podejte žádost o připojení lokálnímu distributorovi. V České republice operují v závislosti na oblasti 3 distributoři (Praha – PREdistribuce, jižní Morava a Čechy – E.ON Distribuce, zbytek ČR – ČEZ Distribuce). 
  2. Přečtěte si návrh Smlouvy o připojení, který od distributora dostanete a ve kterém bude uveden termín a způsob, jakým bude přípojka zajištěna. 
  3. Pokud s návrhem souhlasíte, podepište ho a zaplaťte zálohu (tzv. podíl na oprávněných nákladech). Informace o výši zálohy je zpravidla uvedena ve smlouvě. 
  4. Ve spolupráci s elektrikářem připravte odběrné místo pro připojení podle pokynů ve smlouvě. Obvykle je třeba na hranici pozemku umístit rozvaděč. 
  5. Po instalaci pozvěte na kontrolu revizního technika, který sepíše revizní zprávu. Pokud má váš elektrikář oprávnění k provádění revizí, může to udělat přímo on. 
  6. Vyberte a kontaktujte dodavatele elektřiny. S hledáním té nejvýhodnější nabídky vám pomůže naše automatická kalkulačka cen elektřiny
  7. Po uzavření smlouvy s dodavatelem se dozvíte termín, kdy vám namontují nový elektroměr. Jakmile montáž proběhne, vše je hotovo a můžete začít odebírat. 

Kde a jak vyplnit formulář? 

ČEZ: Podejte žádost online nebo využijte formulář ke stažení

EG.D (dříve E.ON):Podejte žádost online nebo využijte formulář ke stažení

PRE: Formuláře a další informace pro připojení naleznete zde, nebo si můžete stáhnout formulář pro jedno odběrné místo či více odběrných míst.

Změna elektrické přípojky 

Změna elektrické přípojky je možná pouze v těchto situacích: 

  • Dochází ke změně podmínek připojení, které mohou vést k přidělení výhodnější distribuční sazby (např. při pořízení některých spotřebičů), nebo při změně charakteru odběru (např. při zahájení podnikání). 
  • Potřebujete navýšit nebo ponížit hodnotu hlavního jističe
  • Potřebujete přemístit elektroměrový pilíř na nové místo připojení. V případě přemístění zařízení na vašem pozemku (např. sloupu, rozvodné skříně apod.) se jedná o tzv. přeložku. 

Jak při změně elektrické přípojky postupovat? 

  • Podejte online žádost o připojení u svého distributora. 
  • Vyberte důvod změny a vyplňte formulář. 
  • Po vyplnění a odeslání žádosti se všemi potřebnými přílohami by vám měl od distributora přijít e-mail s notifikací a přiděleným číslem žádosti. 
  • Distributor vaši žádost vyhodnotí a napíše případné připomínky. Po doladění detailů a doplnění informací pak žádost schválí. 
  • Následně do určené lhůty (např. u ČEZ do 30 dnů) obdržíte poštou návrh Smlouvy o připojení. 

Co si pro změnu elektrické přípojky připravit? 

Pro změnu elektrické přípojky si připravte: 

  • osobní a kontaktní údaje (jméno, příjmení, datum narození, IČO, adresa trvalého pobytu nebo sídla firmy, EAN atd.), 
  • technické údaje o odběrném místě, 
  • při změně distribuční sazby nebo charakteru odběru navíc příkony nových spotřebičů, počet fází (jednofázové, třífázové) a případně další údaje k požadované změně (ideálně i novou revizní zprávu), 
  • u změny stávajícího místa připojení katastrální mapu s vyznačením přemístění. 

Kdo je vlastníkem přípojky a jaké má povinnosti? 

Vlastníkem elektrické přípojky je ten, kdo si ji nechal vybudovat (resp. ten, kdo je zároveň vlastníkem připojené nemovitosti). Vlastník je povinen zajistit její bezproblémový provoz a údržbu tak, aby nepůsobila škody na majetku nebo zdraví osob

Vyberte si toho nejvýhodnějšího dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.