12/19/2023, Sona Brunnerová, Ušetřeno.cz

Topíme přímotopem: Pravdy a mýty

Jedni nedají na přímotopy dopustit, druzí jim nemůžou přijít na jméno. Pravdou však je, že se snadno regulují, vzduch v místnosti ohřívají okamžitě a jejich pořizovací cena je oproti jiným zdrojům tepla minimální. Kdy se vyplatí sáhnout po přímotopech?

Přímotopy se hodí pouze někam

Nízká pořizovací cena oproti jiným typům vytápění a relativně vysoké provozní náklady předurčují přímotopy do domácností s nízkou spotřebou elektřiny. Své uplatnění najdou v pasivních domech nebo perfektně zateplených stavbách. Hodí se také jako dočasné topení, pro temperaci a vytápění užitkových prostor. Přímotopy se používají také jako záložní zdroj topení k tepelnému čerpadlu.

Levnější bráška

Standardní přímotopy nemají akumulační schopnosti a po vypnutí hromadného dálkového ovládání (HDO) okamžitě vychladnou. Pokles teploty v místnosti je citelný a nepříjemný. Problémům, které zná každý, kdo využívá tento způsob topení, se dá vyhnout pomocí akumulačních přímotopů. Fungují totiž i při vypnutí HDO. Díky šamotovým deskám uvnitř topení nedochází k otravným výkyvům teploty a nevíří se tolik prach. V neposlední řadě jsou akumulační přímotopy levnější na provoz.

Nejsou vhodné pro alergiky

Přímotop funguje na jednoduchém principu cirkulace vzduchu. V dolní části nasává chladný vzduch, který se během průchodu topným tělesem ohřeje. Následně uniká mřížkou v horní části topení. Díky silnému proudění se zvedá i usazený prach na podlaze. Přímotopy nejsou proto vhodné do domácností, kde bydlí alergici a astmatici. Osoby s dýchacími potížemi ocení sálavé zdroje tepla, které primárně neohřívají vzduch, takže nedochází k jeho nadměrnému proudění.

Prach je největší nepřítel

Proudění vzduchu způsobuje, že se na žebroví a přímo uvnitř přímotopu usazuje prach. Nánosy nečistot brání cirkulaci vzduchu, a tím značně klesá účinnost topení. Přímotop potřebuje pravidelně čistit. Stačí ho během zimních měsíců několikrát vysát vysavačem. Pokud budete topení pravidelně čistit, udržíte dlouhodobý výkon a prodloužíte jeho životnost.

TIP: Elektřina nabízí různé způsoby topení

  • Přímotopy – mají nízké pořizovací náklady. Lehce se ovládají, udržují a opravují. Nezatěžují distribuční síť tolik jako akumulační kamna. Všechna pozitiva jsou však vykoupena suverénně nejvyššími účty za elektřinu.
  • Akumulační kamna – jejich provoz je o poznání levnější než u přímotopů. Nízký tarif běží většinu dne. Na druhou stranu akumulační kamna vyžadují vysoké nároky na dimenzování distribuční sítě a přípojky. Nevýhodou jsou také vysoké teploty na povrchu kamen, jejich hmotnost a velikost.
  • Tepelná čerpadla – stáhnou vaše poplatky za teplo na minimum. Můžete využívat téměř celodenní nízký tarif. Jenže vysoká pořizovací cena prodlužuje návratnost investice natolik, že se v některých případech nemusí vyplatit.

Není sazba jako sazba

O přímotopech se traduje, že jejich provoz je velmi drahý. Není to úplně pravda. Topíte-li elektřinou, máte nárok na zvýhodněnou dvoutarifní sazbu. V čase nízkého tarifu (NT) je elektřina extrémně levná, kdežto v období vysokého tarifu (VT) si za energii připlatíte. Výhodou je, že ušetříte nejen za topení. Když budete v čase levné elektřiny prát, žehlit, vysávat a provozovat všechny energeticky náročné činnosti, můžete snížit své výdaje až o 50 %.

Na výhodnou cenu elektřiny a dvoutarifní sazbu má nárok každý, kdo topí elektřinou. Je ale potřeba zajistit technické blokování topení v době vysokého tarifu pomocí hromadného dálkového ovládání.

  • Sazba D35d je určena pro domácnosti, které mají hybridní neboli smíšené vytápění. Kromě přímotopů musí být v soustavě zapojena i akumulační část. Nízký tarif trvá 16 hodin. Sazbu D35d můžete získat, když příkon hybridního vytápění dosahuje alespoň 50 % proudové hodnoty hlavního jističe.
  • Sazba D45d se vyplatí všem, kteří doma topí přímotopem a zároveň elektřinou ohřívají vodu. Výhodný nízký tarif dokonce trvá 20 hodin denně. Při správném využívání této sazby můžete snížit účty za elektřinu až o polovinu. Nárok na výhodnou sazbu máte tehdy, když instalovaný příkon přímotopů odpovídá nejméně 40 % proudové hodnoty hlavního jističe.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.