12/7/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Topíme plynem: Vyplatí se kondenzační plynový kotel?

Kondenzační kotel dokáže výrazně snížit spotřebu plynu. Při vysokých cenách energií se to jistě hodí. Jenže kotel, který umí využít odpadní teplo z plynových par, je také náležitě drahý. V jakých případech se vyplatí kondenzační kotel?

Kondenzační kotel zkrotí páru

Čísla hovoří jasně. Rozdíl mezi klasickým a kondenzačním kotlem je hlavně v jeho účinnosti, a to o 10 až 15 % ve prospěch kondenzace. Klasické kotle dosahují hodnot do 90 %, kdežto výkonnější příbuzný má účinnost až 108 %. Jak je to možné?

Při spalování plynu se uvolňuje spolu s ostatními spalinami i nezanedbatelné množství vodní páry. U běžných kotlů unikají všechny spaliny bez užitku komínem pryč. Jenže kondenzační kotel dokáže horkou páru zkrotit. Ta má teplotu až 180 °C. Ve výměníku pára zkapalní a předehřívá topnou vodu. Díky tomu je tento typ kotle výrazně šetrnější a má nižší spotřebu plynu.

Srovnejte si ceny plynu online

Schovat do sklepa, nebo přidělat na zeď?

Existují dva základní typy kondenzačních plynových kotlů. Liší se svými vlastnostmi, způsobem uchycení, ale i velikostí. Pro každou domácnost a rodinu je vhodný jiný typ.

  • Nástěnný kotel má relativně malé rozměry, šetří prostor, proto se hodí k vytápění bytů. Kromě vytápění si poradí i s ohřevem vody. Průtokový ohřev zajistí dostatek teplé vody pro menší rodinu. Kotel ale může být vybavený i menším zásobníkem. Kotle se nejčastěji zavěšují na obvodovou stěnu. Odtah spalin se dá elegantně vyřešit skrze fasádu.
  • Stacionární kotel najde uplatnění v rodinných domech. Zvládne ohřát během chvíle velké množství vody. Stacionární kotel je rozměrnější než nástěnný, proto musí stát na zemi. Obvykle se montuje mimo obytnou část domu do technické místnosti nebo samostatné kotelny.

Odtah spalin

Kondenzační kotel nejde připojit na klasický komín. Spaliny nejsou dostatečně horké a nevznikl by dostatečný tah. Navíc ulpívají na obvodových stěnách komínu. Proto je potřeba speciální potrubí, které je odolné proti kondenzátu.

Srovnejte si ceny plynu online

Kdy se vyplatí kondenzační kotel?

Přednosti kondenzačního kotle jsou zřejmé, ale i přesto se nevyplatí ho instalovat automaticky úplně všude. Kondenzační kotel pracuje v tzv. nízkoteplotním režimu. Čím studenější voda se do kotle vrací, tím lépe. Nejvyšší účinnost má v topných soustavách s dostatečně velkým množstvím vody. Kondenzační kotle jsou vhodné do domácností, které využívají podlahové vytápění nebo mají dostatečně rozměrné radiátory.

Kondenzační kotel stojí výrazně víc než obyčejný. Ceny se liší o tisíce korun. Spotřeba plynu ale může být až o 20 % menší. Chcete mít jistotu, jestli se vám investice vyplatí? Nechte si vypracovat projekt a udělat kalkulaci u odborníků.

Pravidelná údržba něco stojí

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli plynový kotel, měli byste se o něj pravidelně starat. Během zimy si kotel neodpočine, proto si po skončení topné sezony zaslouží údržbu. Každoroční kontrola prodlouží jeho životnost a zajistí dostatečnou účinnost. Je potřeba prověřit nejenom správnou funkčnost zařízení, ale i zkontrolovat průchodnost spalinových cest. Technici si za prohlídku účtují zhruba 500 korun a více. Cena se odvíjí od složitosti prohlídky. Záleží také na regionu.

Srovnejte si ceny plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.