7/16/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Koncesionářské poplatky za Českou televizi a Český rozhlas

Přestěhovali jste se do bytu, kde zůstal televizor po předchozích nájemnících? Máte v autě rádio? Gratulujeme. Jste jeden z plátců koncesionářských poplatků. Kdo všechno má povinnost platit? Od kdy dojde k jejich navýšení a jakým způsobem se rozšíří okruh plátců? 

Koncesionarske-poplatky.webp

Jaká je výše koncesionářských poplatků?

Momentálně se jedná o 135 Kč za televizi a 45 Kč za rádio měsíčně. To je dohromady 2 160 Kč za rok. Někdo nad takovou částkou mávne rukou, pro jiného ale není zanedbatelná. Proč jsou necelé dvě stovky měsíčně zdrojem takového rozpolcení ve společnosti? 

Z peněz vybraných na koncesionářských poplatcích je hrazen provoz České televize a Českého rozhlasu. Veřejnoprávní média tak mají jistý příjem a získávají potřebnou nezávislost. Nenechávají se ovlivnit politiky a velmi omezena je také možnost zakoupit v jejich vysílacím prostoru reklamu. 

Srovnejte si nabídku digitálních televizí online

Výše poplatku za televizi a rozhlas od roku 2025

Zmíněné částky platí doposud. Od ledna 2025 ale přijde změna. Koncesionářský poplatek za televizi se zvýší o 15 Kč na celkových 150 Kč měsíčně. Rozhlasový poplatek se zvýší o 10 Kč na 55 Kč měsíčně

Televizní poplatek se změní poprvé za 15 let a ten rozhlasový dokonce poprvé po 18 letech. Nově se také počítá s určitým mechanismem, který by umožňoval poplatky automaticky zvyšovat při překročení stanovené hranice inflace.

Kdo platí a jak?

Poplatníkem jste, dokud není prokázáno, že nevlastníte přijímač. Odebíráte-li elektřinu, veřejnoprávní média se domnívají, že také koukáte na televizi a posloucháte rádio. Vyzvou vás proto, abyste buď platili, čestně prohlásili, že žádný přijímač nevlastníte, nebo dokázali, že jiný člen domácnosti už poplatky pravidelně platí. To vše do 30 dnů od přijetí písemné výzvy. Pokud se neozvete, zapíšou si vás do evidence poplatníků a bude třeba začít platit.

Hodně zjednodušeně se platí za takové zařízení, které umí přijmout vysílání rádia a televize – tedy televize, rádio, budík s rádiem nebo třeba počítač. Pozor, televize nebo set-top boxy umí přijímat nejen TV signál, ale i rádiový signál, a tak je vlastně každá domácnost s TV povinna platit poplatek i za rádio, i když ho v TV neposlouchá.

Poplatek platíte stále jen jeden za domácnost bez ohledu na to, kolik máte doma televizí a dalších zařízení přijímajících signál. Jeden poplatek platí také domácnost, kde žije více členů.

Kdo bude muset platit nově televizní a rozhlasový poplatek?

Současná pravidla se však také změní. Nově se povinnost platit koncesionářský poplatek bude vztahovat i na domácnosti, které mají jakékoliv zařízení ke sledování televize nebo přijímání rozhlasového vysílání

K plátcům by tak nově měli přibýt také všichni majitelé mobilních telefonů, tabletů nebo notebooků. Díky široké nabídce mobilních tarifů, například s neomezenými daty, se dá Česká televize nebo Český rozhlas naladit i na těchto zařízeních. Díky pevnému internetu je tomu stejně i u IPTV neboli televize přes internetový protokol. 

Pokud však domácnost platí již poplatek za televizi, za další mobilní zařízení nic připlácet nebude. Stále zůstává pravidlo, že domácnost jakožto celek platí jeden koncesionářský poplatek. 

Srovnejte si nabídku digitálních televizí online

Jak neplatit koncesionářské poplatky? 

Jak se zbavit koncesionářských poplatků? Nejjednodušším způsobem je zkrátka odprodat všechny přijímače a zažádat o výmaz z evidence poplatníků. Pozor, tady nestačí pouze čestné prohlášení.

Logicky nejsou povinni platit neslyšící a nevidomí, pokud ovšem v jejich domácnosti nežije i osoba, která je schopná audiovizuální obsah konzumovat. Osvobozeni jsou i ti, jejichž příjmy jsou nižší než 2,15násobek životního minima.

Neplatíte, když platit máte? V takovém případě vám hrozí poměrně nehezká pokuta. V případě televize se jedná o 10 000 Kč, u rádia pak 5 000 Kč. Zaplatit budete muset navíc i dlužné penále.

Ušetřete na mobilním tarifu

Jak jste se již dozvěděli, tak i vlastnictví mobilního telefonu nebo tabletu nyní bude stačit k tomu, abyste byli považováni za plátce koncesionářského poplatku. Nevyhnete se tak poplatku v celkové výši 205 Kč za měsíc.

Možná tak budete hledat jiný způsob, jak ušetřit ve svém rozpočtu. Třeba vás napadne, zda zbytečně nepřeplácíte za svůj mobilní tarif.

To si můžete jednoduše zkontrolovat v naší kalkulačce mobilních tarifů, do které stačí zadat pouze své číslo a naši specialisté vám po telefonu představí neveřejnou nabídku, kterou máme speciálně pro vás. 

Najděte si mobilní tarif online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.