7/27/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Koncesionářské poplatky na všechny způsoby

Přestěhovali jste se do bytu, kde zůstal televizor po předchozích nájemnících? Máte v autě rádio? Gratulujeme. Jste jeden z plátců koncesionářských poplatků. Kdo všechno má povinnost platit, jak vysoké jsou poplatky a kam nahlásit, že jste bez přijímače?

Proč platíme koncesionářské poplatky?

Jedná se o 135 Kč za televizi a 45 Kč za rádio měsíčně. To je dohromady 2 160 Kč za rok. Někdo nad takovou částkou mávne rukou, někomu při pohledu na ni vře krev v žilách. Proč jsou necelé dvě stovky měsíčně zdrojem takového rozpolcení ve společnosti? 

Pokud už poplatky platíte, pro jejich zrušení musíte zažádat o vymazání z evidenčního seznamu plátců. Jestliže jste dostali od ČT výzvu a nejste tudíž zatím plátce, stačí napsat čestné prohlášení. 

Peníze jdou totiž do rukou České televize a Českého rozhlasu. Veřejnoprávní média tak mají jistý příjem a získávají potřebnou nezávislost. Nenechávají se ovlivnit politiky, nejde na nich zakoupit reklama. Jedná se však skutečně o zcela nezávislá média? Někteří lidé České televizi a rozhlasu příliš nevěří, jiní zase na tato dvě média nedají dopustit. Ať tak, či tak, poplatky se většině z nás nevyhnou. 

Srovnejte si nabídku digitálních televizí online

Kdo platí a jak?

„Televizní či rozhlasový poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů. Toto zařízení se považuje za přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.“

(zákon o rozhlasových a televizních poplatcích)

Jste tedy poplatníkem, dokud není prokázáno, že nevlastníte přijímač. Odebíráte-li elektřinu, veřejnoprávní média se domnívají, že také koukáte na televizi a posloucháte rádio. Vyzvou vás proto, abyste buď platili, čestně prohlásili, že žádný přijímač nevlastníte, nebo dokázali, že jiný člen domácnosti už poplatky pravidelně platí. To vše do 30 dnů od přijetí písemné výzvy. Pokud se neozvete, zapíšou si vás do evidence poplatníků a bude třeba začít platit.

Hodně zjednodušeně se platí za takové zařízení, které umí přijmout vysílání rádia a televize – tedy televize, rádio, budík s rádiem nebo třeba počítač, ale pouze takový, co v sobě má TV nebo rádiový tuner. Pozor, televize nebo set-top boxy umí přijímat nejen TV signál, ale i rádiový signál, a tak je vlastně každá domácnost s TV povinna platit poplatek i za rádio, i když ho v TV neposlouchá.

Máte-li kromě televize v obývacím pokoji ještě další v kuchyni, třetí nad postelí a dalších osm jich máte z nějakého důvodu na chatě, nemusíte se bát. Poplatek platíte stále jen jeden. Jeden poplatek platí také domácnost, kde žije více obyvatel.

Klára bydlí v jedné domácnosti se svým otcem. Každý z nich má ovšem vlastní elektroměr. Jakmile si nechala na sebe přepsat elektřinu, přišla jí výzva od ČT, aby začala platit poplatky. Jelikož je už platil její otec, stačilo dokázat, že s ním žije v jedné domácnosti, ona je tudíž platit nemusí.

Srovnejte si nabídku digitálních televizí online

Zákon se nevztahuje na mobilní telefony. Mladí možná jásají, je třeba si ovšem dát pozor na to, že v momentě, kdy se do počítače zapíchne TV či rádio tuner, stáváte se vlastníky přijímače a musíte se zaregistrovat jako poplatník. Na počítači přitom zatím můžete sledovat iVysílání (ČT) a poslouchat iRádio (ČRo) i bez tuneru a zaplacených poplatků. 

A co když si televizi půjčíte? Nebo ji najdete v pronajatém bytě? Užíváte-li ji déle než 30 dní, máte znovu povinnost vše nahlásit a zaplatit. 

Kdo neplatí a jak?

Pokud jste v domácnosti, kde nemáte ani rádio a ani televizi (myšleno žádné zařízení, které umí fungovat jako rádio nebo jako televize), pak nejste povinni platit poplatek za rozhlasové a televizní vysílání. Nic na tom nemění ani to, že máte doma počítač nebo notebook (pokud nemá TV a rádiový tuner) a koukáte se na něm na IPTV. Jen je nutné poslat čestné prohlášení.

Jak se zbavit koncesionářských poplatků? Nejjednodušším způsobem je zkrátka odprodat všechny přijímače a zažádat o výmaz z evidence poplatníků. Pozor, tady nestačí pouze čestné prohlášení.

Logicky nejsou povinni platit neslyšící a nevidomí, pokud ovšem v jejich domácnosti nežije i osoba, která je schopná audiovizuální obsah konzumovat. Osvobozeni jsou i ti, jejichž příjmy jsou nižší než 2,15násobek životního minima.

Neplatíte, když platit máte? V takovém případě vám hrozí poměrně nehezká pokuta. V případě televize se jedná o 10 000 Kč, u rádia pak 5 000 Kč. Zaplatit budete muset navíc i dlužné poplatky. 

Srovnejte si nabídku digitálních televizí online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.