5/2/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Jak řešit nedoplatek za elektřinu?

Nedoplatek za elektřinu může postihnout jakoukoliv domácnost a firmu. Nemusíte se ale bát, že by vám dodavatel kvůli nedoplatku automaticky odstřihnul elektrický proud. Co pro vás nedoplatek znamená a jak se s ním vypořádat?

Nedoplatek za elektřinu

Co je nedoplatek za elektřinu?

Nedoplatek za elektřinu představuje situaci, kdy spotřebitel musí doplatit částku za více spotřebované energie, než byl původní předpoklad za dané období. Objevuje se v ročním vyúčtování, které zohledňuje nejen celkovou spotřebu, ale také výši měsíčních záloh a cenu energií na trhu. 

Tento nedoplatek může vzniknout z různých důvodů a vyžaduje co nejrychlejší řešení, aby nedošlo k dalším komplikacím, jako je třeba odpojení elektřiny.

Proč vznikl nedoplatek?

Vysoký nedoplatek za elektřinu vzniká nejčastěji kvůli tomu, že jste spotřebovali více elektřiny, než tomu bylo za stejné období v předchozím roce. Dalším důvodem může být, že jste si v průběhu roku snížili zálohy, které vám ale nestačily pokrýt skutečně spotřebovanou elektřinu a její cenu na trhu. 

Nedoplatek také může vzniknout chybou, například špatným výpočtem vyúčtování, chybným zápisem údajů z elektroměru nebo rovnou kvůli porouchanému elektroměru. 

Fakturu zkontrolujte a reklamujte

V každém případě si ve vyúčtování zkontrolujte, jestli jsou všechny částky v pořádku a zda souhlasí údaj na elektroměru z doby měření. Pokud jste narazili na jakoukoliv chybu, máte nárok na reklamaci, nejčastěji formou e-mailu. 

Ideální je vašeho dodavatele také přímo kontaktovat telefonicky na jeho zákaznické lince, kde vám poradí, jak postupovat.

I kdyby byla reklamace úspěšná, neznamená to bohužel, že částku nemusíte platit. Naopak, i nesprávně vyúčtovaný nedoplatek je nutné zaplatit, ale po vyhodnocení reklamace vám částka bude vrácena na účet.

Najděte si výhodného dodavatele elektřiny

Jak na kontrolu elektroměru?

Chcete dostatečně dopředu vědět, zda budete doplácet, nebo vám naopak dodavatel vrátí přeplatky? Zkuste si v aplikaci vašeho dodavatele průběžně aktualizovat stav elektroměru. 

Díky tomu budete mít přehled, kolik jste spotřebovali energie, a aplikace vám také sama ukáže, kolik při vaší současné spotřebě do konce zúčtovacího období ještě spotřebujete. Podle toho vám vypočítá možný přeplatek nebo nedoplatek. 

Kontrola elektroměru je důležitá, a to zejména ve chvíli, kdy se vám výše nedoplatku nepozdává. Je totiž možné, že si distributor špatně zaznamenal jeho stav, nebo došlo k poruše a elektroměr neukazuje správné údaje. Požádejte tedy distributora o přezkoušení elektroměru.

Elektroměr vám technik vymění a váš starý zašle na přezkoušení. Pokud se prokáže, že je elektroměr vadný, bude vám upraveno vyúčtování. 

Pokud se ale žádná závada neprokáže, zaplatíte přezkoušení ze svého. Cena za přezkoušení se pohybuje mezi 1 900 až 2 600 Kč. 

Co, když nemáte na zaplacení nedoplatku?

Přišel vám příliš vysoký nedoplatek, nebo jste s ním vůbec nepočítali a nemáte na jeho rychlé splacení? To vůbec nevadí, situace se dá jednoduše řešit. 

Zásadní je přitom komunikovat s dodavatelem, který vám může pomoct s nastavením několika průběžných splátek. Ať už se jedná o elektřinu, nebo o nedoplatek za plyn. Nemusíte tak uhradit celou částku najednou a nastavení splátek může kopírovat vaše finanční možnosti.

Nedoplatek za elektřinu na splátky je vhodným řešením pro jakéhokoliv odběratele elektřiny. Navíc jde o jednoduchou možnost, s kterou kvalitní dodavatel nemá vůbec žádný problém.

A pokud vám nepomůže ani splátkový kalendář, je tu možnost využít podpory na bydlení od státu na Úřadu práce ČR.

Jak si správně nastavit zálohy?

Nastavení měsíčních záloh na elektřinu je klíčové pro podobu ročního vyúčtování. Mělo by totiž kopírovat vaši skutečnou spotřebu a cenu energií na trhu. 

Příliš nízké zálohy znamenají jistý nedoplatek, ale příliš vysoké zase přeplatek, který dodavatelé nemusí automaticky vracet; spíše je rozpočítají do dalších záloh.

Při nastavování záloh se řiďte vaší předpokládanou spotřebou, a to zejména pokud jste si pořídili několik nových spotřebičů, které vaši spotřebu zvyšují. 

Novou výši zálohy vždy na základě vyúčtování určí samotný dodavatel, protože do nich promítá i cenu elektřiny na trhu, ale vy máte právo je změnit podle potřeby. Jde to velmi jednoduše, tedy přímo ve vaší aplikaci od dodavatele energií.

Přejděte k jinému dodavateli

Nelíbí se vám, kolik za elektřinu dodavateli platíte? Přejděte k novému, nebo si zajistěte u toho stejného jinou smlouvu. Než to ale uděláte, srovnejte si cenové nabídky na trhu. 

Pomůže vám k tomu naše kalkulačka cen elektřiny na Ušetřeno.cz. Naprosto nezávazně a během několika málo minut budete vědět, jestli se ve vaší lokalitě nenachází dodavatel s mnohem výhodnější nabídkou, k němuž můžete případně přejít.

Najděte si výhodného dodavatele elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.