4/8/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Nedoplatek za plyn: Jak mu předejít a jak ho řešit?

Nedoplatek za energie je něco, z čeho každý spotřebitel při ročním vyúčtování pořádně znervózní. Znamená to, že musí doplatit danou částku, která ale nemusí být zrovna malá. Poradíme vám, jak nedoplatek vůbec vzniká, jakým způsobem ho zaplatit a co se dá dělat, abyste mu předešli.

Nedoplatek za plyn

Proč vzniká nedoplatek za plyn?

Nejčastějším důvodem vzniku nedoplatku za plyn je změna cen plynu na trhu, ale i vyšší spotřeba. V případě zvýšení cen za energie vám pravděpodobně nevyšly měsíční zálohy, které se mohly jevit jako nedostatečné. 

Do jejich výše se promítá i vaše spotřeba plynu, která může být některý rok nižší, jindy zase narůstá. U plynu to závisí na teplotách a počasí. Čím delší je období pro nutnost vytápění, tím vyšší spotřebu a částku při vyúčtování musíte očekávat.

Dalším důvodem vzniku nedoplatku ale může být i pochybení při odečtu z plynoměru nebo porouchaný kotel. V takovém případě je nutné se zaměřit na průběžný servis kotle a pro jistotu si nechat zkontrolovat i plynoměr. 

Jak kontrolovat plynoměr?

Kontrola plynoměru je důležitá, protože ukazuje celkovou spotřebu a tím určuje výši ceny, kterou za vytápění nakonec zaplatíte. Pokud odečet plynoměru provedl zástupce distributora, zkontrolujte si, zda je údaj pravdivý. Pokud ne, plynoměr nafoťte a zašlete písemnou stížnost. Mohla se stát lidská chyba. I přes špatný údaj bude nutné nedoplatek zaplatit, ale následně vám dodavatel peníze vrátí zpět na účet. 

Máte dojem, že plynoměr neměří správně? Může být poruchový a vy máte nárok podat stížnost na špatně spočítanou spotřebu a žádost na přezkoušení plynoměru. Pokud se porucha potvrdí, platí přezkoušení a vaši náhradu dodavatel. Ale jestli se ukáže, že je plynoměr v pořádku, musíte přezkoušení zaplatit ze svého. 

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Jak správně nastavit zálohy?

Podle odhadu vaší roční spotřeby a ceny plynu od dodavatele platíte měsíční zálohy, které by vás měly ochránit před vysokými nedoplatky. Nastavení záloh je klíčové pro výslednou fakturaci, ale i vaši finanční pohodu. Průběžné placení vyšších záloh je lepší než jednorázová platba vysokého nedoplatku. Platby záloh se totiž rozvrství do celého roku a vy si tak nemusíte dělat vysokou rezervu až na roční vyúčtování.

Co když nemám na zaplacení nedoplatku?

Může se stát, že vám přijde opravdu vysoký nedoplatek za plyn a vy najednou nevíte, kde takovou sumu vezmete. Než abyste si brali zbytečnou půjčku, nezoufejte, je možné se s dodavatelem domluvit.

Dodavatel vám může nabídnout splátkový kalendář a rozložení plateb do několika měsíců tak, abyste celkovou částku zvládli postupně uhradit. 

I s vysokým nedoplatkem se život nezastavuje. Na zaplacení máte několik týdnů, a i když nestihnete zaplatit včas, neznamená to, že vám dodavatel dá s první výzvou pokutu a uzavře přívod plynu. Důležitá je ale komunikace a vaše vůle nedoplatek co nejdříve zaplatit.

Nebojte se změnit dodavatele plynu

Vadí vám cena, kterou za plyn platíte? Některou její část, jako je regulovaná část ceny,  vůbec neovlivníte, protože ji určuje stát. Můžete si ale vybrat jiného dodavatele, který vám nabídne výhodnější produkt. Využijte našeho srovnání cen dodavatelů plynu na Ušetřeno.cz a podívejte se na nabídky dodavatelů ve vaší oblasti. 

Srovnávač vám při zadání vaší roční spotřeby a současného produktu také vypočítá, kolik s jinou nabídkou ušetříte. Je to jednoduchý nástroj, jak si zajistit nižší cenu energií a nestresovat se tolik s případným nedoplatkem. 

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.