3/4/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Odpojení elektřiny

Elektrická energie se stala základní součástí našeho každodenního života. Bez ní bychom nemohli provozovat většinu zařízení a technologií, které považujeme za samozřejmé. Avšak v případě neplacení může dojít k nepříjemné situaci – odpojení elektřiny. Podíváme se, proč se to může stát a jak situaci řešit.

Odpojení elektřiny

Odpojení elektřiny z důvodu neplacení

Neplacení za dodávky elektrické energie je nejčastějším důvodem, proč může dojít k jejímu odpojení. Když zákazník opakovaně nedodržuje platby za elektřinu, může dojít k odstřižení elektroměru jakožto určité formě vymáhání dluhu. Na odpojení elektřiny neplatiči mají dodavatelé právo.

Platíte za elektřinu příliš? Máme pro vás 9 rad, jak ušetřit na elektřině.

Odpojení elektroměru u nového zákazníka

Pokud jste koupili dům, jistě jste řešili přepis energií ze starého majitele na nového. V takovém případě elektroměr odpojen není. To se děje jen v případě, že elektroměr není nijak převeden na nového zákazníka. Při koupi domu nebo bytu tedy strach z odpojení elektřiny mít nemusíte. 

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Jak probíhá odpojení elektřiny?

Dodavatelé elektrické energie mají hned několik způsobů, jak zákazníka o nezaplacených vyúčtováních informovat. Zákazník má potom několik možností, jak vše uhradit ještě předtím, než mu bude elektřina odpojena

Dodavatelé informují zákazníka o prodlení z plateb:

  • po telefonu,
  • přes e-mail,
  • doporučenou upomínkou na adresu místa odběru,
  • druhou doporučenou upomínkou a následným odstřižením elektroměru.

V některých případech může být poskytnut termín pro platbu, aby se zákazník mohl vyhnout odpojení. Pokud však zákazník neodpoví na výzvy k placení a nedodrží dohodnutý termín, může být elektřina odpojena. Myslete také na to, že při nesplacených pohledávkách vzniká úrok, který si každý dodavatel stanovuje dle sebe. Obvykle jde o 0,05 % z dlužné částky za každý den.

Určitě se také ptáte, za jak dlouho odpojí elektřinu v případě, že byste na výzvy o zaplacení nedoplatku nereagovali. Každá energetická společnost to má trochu jinak, ale většinou jde o období 7 až 14 dnů po druhé nezaplacené upomínce.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Jak dlouho trvá odpojení elektřiny?

Doba, kterou zabere odpojení elektřiny, se může lišit v závislosti na podmínkách energetické společnosti, ale i rychlosti vaší reakce. Jakmile máte všechny dlužné částky zaplaceny, je nutné, aby se na elektroměr přišel podívat revizní technik. To samo o sobě může trvat několik dní. 

Za opětovné připojení do distribuční sítě se také účtuje další poplatek 2 000 Kč, takže odpojení od elektřiny se nevyplatí ani finančně. 

Jak správně řešit odpojení elektřiny?

Pokud se ocitnete v situaci, kdy vám hrozí odpojení elektřiny z důvodu neplacení, je důležité jednat okamžitě. Neignorujte upozornění od dodavatele. Mějte na paměti následující:

  • Komunikace – kontaktujte svého dodavatele co nejdříve a informujte se o možnostech a potřebných krocích. Často si lze dohodnout splátkový kalendář nebo prodloužení termínu pro platbu.
  • Platba – pokud je to možné, uhraďte dlužnou částku co nejdříve. To vám pomůže zabránit odpojení.

Připojení elektřiny po odpojení

Pokud dojde k odpojení elektřiny, neznamená to, že bez ní musíte být navždy. Po urovnání dluhu a splnění požadavků dodavatele, včetně návštěvy revizního technika, bude elektřina opět připojena. Je důležité se držet dohodnutých podmínek a termínů, abyste se mohli co nejdříve vrátit k normálnímu provozu.

Doba opětovného připojení elektřiny se pohybuje obvykle do 2 pracovních dnů od zaplacení pohledávky.

Srovnání cen elektřiny

Pokud chcete na elektřině ušetřit, vyzkoušejte naši online kalkulačku, která vám dodavatele elektřiny a jejich aktuální nabídky přehledně porovná. Zabere vám to jen 2 minuty vašeho času, ale šetřit budete po celý rok.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.