4/8/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Nevyhazujte peníze z okna: 9 rad, jak ušetřit na elektřině

Abyste snížili spotřebu, nemusíte investovat horentní částky do zateplení nebo nového bojleru. Alespoň pro začátek stačí dodržovat několik jednoduchých rad a změnit zažité návyky. Výdaje za elektřinu výrazně klesnou, přičemž vaše pohodlí rozhodně neutrpí.

1. Pozor na pohotovostní režim

Tichého žrouta elektřiny představuje každý přístroj zapnutý v pohotovostním režimu. Televize, DVD přehrávač, set-top-box, počítač, modem, kávovar a další přístroje odebírají energii i ve chvíli, kdy nepracují. Rádoby nečinné přístroje spolykají až několik stovek za rok. Rozhodně se je vyplatí vypínat. Zapojte tyto spotřebiče do jedné prodlužovačky s vypínačem. Na noc je jedním stiskem tlačítka snadno uspíte.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

2. Netopte doma žárovkou

Staré žárovky s rozžhaveným vláknem přemění většinu dodané elektřiny na teplo. Pouze 7 až 10 % energie se využije na svícení. Pokud to se šetřením myslíte vážně, měli byste si pořídit úsporky. Halogenová žárovka je zhruba o třetinu šetrnější. Ještě lepší vlastnosti mají kompaktní zářivky a LED světla. Moderní žárovky také vydrží svítit výrazně delší dobu.

TIP: Užitečné rady, jak snížit náklady na svícení

Umělé osvětlení prodlužuje náš den a vytváří příjemnou atmosféru. Jenže za pohodlí se platí. Svícení sežere až jednu desetinu elektřiny v domácnosti. Přečtěte si tipy, jak snížit náklady na svícení.

3. Zbavte se CRT monitoru

Staré CRT obrazovky spotřebují až o 70 % více elektřiny než LCD monitory se stejnou uhlopříčkou. Zbavte se muzejních kousků a nahraďte je moderními obrazovkami. Budete šetřit peníze i své oči.

4. Sledujte energetické štítky

Elektrické přístroje musí být dle směrnic EU povinně označeny energetickými štítky. Díky tomu získáte dokonalý přehled o jejich spotřebě. Podle nové stupnice mají nejšetrnější spotřebiče označení A. Na opačném pólu stojí přístroje s označením G. Šetrné spotřebiče mají vyšší pořizovací cenu, nicméně odměnou vám bude znatelná úspora energie. Obzvlášť v případě chladničky, mrazničky nebo pračky se jedná o dramatické rozdíly ve spotřebě.

5. Vyhněte se spotřebičům na baterky

Elektrické zubní kartáčky, holicí strojky, rádia nebo budíky na baterie spotřebují výrazně více energie než spotřebiče s přímým síťovým napájením. Když už baterky používáte, kupujte dobíjecí.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

6. Odpojte nabíječku

Přijde vám zbytečné vyndávat nabíječku ze zásuvky, i když na ni není připojený telefon? Děláte chybu. Většina nabíječek nadále spotřebovává elektřinu a přeměňuje ji na teplo. Promrháte tak 10× více energie, než potřebujete na dobití baterky.

TIP: Jak rozumně topit elektřinou?

Přímotopy, akumulačky nebo tepelná čerpadla – typů vytápění je hned několik a každé se hodí pro jinou domácnost. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých zařízení? Prozradíme vám to v článku o elektrickém vytápění.

7. Volte notebook

Provoz výkonnějšího stolního počítače s rozměrným monitorem vás ročně bude stát až několik tisíc korun. Pokud chcete ušetřit, pořiďte si radši notebook. Záleží na jeho vlastnostech, ale za provoz v průměru zaplatíte o dvě třetiny méně. Ještě úspornější jsou moderní, lehké a tenké ultrabooky.

8. Uspěte počítač

Když na počítači zrovna nepracujete, vypněte jej nebo ho aspoň uspěte (hibernujte). Tzv. úsporný režim není příliš výhodný. Počítač nadále spotřebovává zhruba 70 % energie oproti plnému výkonu.

9. Změňte dodavatele

Úpěnlivě po korunkách šetříte, ale stále platíte více než vaši sousedé? Možná nebude problém ve vás, ale ve vašem dodavateli. Podívejte se do našeho srovnání cen elektřiny, jestli neplatíte zbytečně přemrštěné částky.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.