11/10/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Zemní plyn: Jak se počítá cena plynu a co ji ovlivňuje?

Pomalu se blíží topná sezona a s ní i rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, zda se budou měnit regulované ceny energií. O co se jedná a co přesně ovlivňuje, kolik platíme za zemní plyn?

Cena plynu

Cena, kterou zaplatíte za plyn, se dá rozdělit na dvě základní části – regulovanou a neregulovanou. Regulovanou část ceny určuje Energetický regulační úřad a zákon, s tou nehnete ani změnou dodavatele. V rámci regulované části ceny platíte poplatek operátorovi trhu (OTE), který má na starosti všeobecný pořádek na trhu. Dohlíží na správné skladování zemního plynu, upozorňuje dodavatele poslední instance, pokud je ho třeba, vytváří statistiky o dovozu a vývozu atd.

Neplaťte za plyn víc, než musíte

Další položkou je poplatek distributorovi. V České republice máme hned tři distributory (E.GD, RWE GasNet a Pražská plynárenská distribuce) a každý z nich dohlíží na distribuční soustavu v určité oblasti. To znamená, že pokud se někde cestou k vám plyn zasekne v potrubí, přijede zástupce místního distributora a trubku prošťouchne. Poplatek zahrnuje tedy například náklady na přepravu plynu a cenu za rezervovanou kapacitu.

Dále platíte v rámci regulované ceny zemního plynu také státu. Plyn totiž podléhá DPH a dani ze zemního plynu. Daň ze zemního plynu se ale domácností netýká.

Dodavatelé plynu ovlivňují neregulovanou část ceny zemního plynu. Její součástí je cena za komoditu a stálý měsíční poplatek za služby dodavatele. V rámci neregulované části ceny plynu můžete ušetřit změnou dodavatele, jelikož si každý z nich nastavuje výši těchto dvou položek sám podle vlastních interních postupů. 

Indikativní cena zemního plynu

ERÚ zveřejňuje také tzv. indikativní cenu plynu. Jedná se o takovou „doporučenou“ výši neregulované části ceny. Energetický regulační úřad nemůže totiž mluvit do toho, jaké ceny si dodavatelé stanovují za své služby, tudíž je indikativní cena plynu nezávazná a má spíše sloužit odběrateli k posouzení, zda si na něm jeho dodavatel nemastí nadměrně kapsu. 

Co všechno může ovlivňovat cenu plynu?

  • Nabídka a poptávka: V době ekonomické expanze roste poptávka po zdrojích a cena taktéž. Nabídku mohou ovlivnit komplikace při těžbě či nové zákony omezující těžařské společnosti.
  • Situace v zahraničí: Zhoršení vztahů s dovozcem, zvýšená poptávka po komoditě na území dovozce a mnohé další vlivy mohou tlačit cenu nahoru i u nás doma.
  • Kurz koruny: Zemní plyn se nakupuje na burze v eurech, slabá koruna tudíž taktéž ovlivňuje cenu, kterou domácnost za plyn zaplatí.
  • Počasí: Tvrdá zima znamená, že domácnosti spotřebují více plynu, než se očekávalo. Klesnou lokální zásoby a zvedne se cena.
  • Cena příbuzných komodit: Plyn hlavně reaguje na zdražování elektřiny a ropy.

Srovnejte si ceny plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.