3/16/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jak nasadit sněhové řetězy?

Sněhové řetězy byste s sebou měli vozit ve všech případech, kdy se svým vozem vyrážíte horských oblastí – ať už u nás, nebo za hranicemi. V našem článku se podíváme na různé typy sněhových řetězů, jak je nasadit, jak s nimi jezdit, i situace, kdy je musíte mít nasazené povinně.  

Povinné nasazení sněhových řetězů 

I když v Česku nejsou sněhové řetězy součástí povinné výbavy, úplně se bez nich v tuzemsku neobejdete, a to hlavně na horách. Právě tady totiž můžete narazit na dopravní značku „Sněhové řetězy”

Sjednejte si výhodné povinné ručení

Značka sněhové řetězy 

Povinnost nasadit sněhové řetězy udává vyhláška č. 294/2015 Sb. Přesněji se jedná o dopravní značky C 5a a C 5b, které nařizují a ukončují povinnost mít na motorovém vozidle o třech a více kolech sněhové (protiskluzové) řetězy, a to nejméně na dvou hnacích kolech. 

Tato povinnost se pak nevztahuje na vozidla, která mají pneumatiky s protiskluzovými hroty.  

Danou dopravní značku poznáte snadno – jedná se o bílou pneumatiku s řetězy v modrém kruhu. Její varianta, která povinnost nasazení sněhových řetězů ukončuje, je doplněná červeným pruhem. 

Pokud budete značku určující povinnost nasazených sněhových řetězů ignorovat, můžete dostat pokutu až ve výši 2 500 Kč.  

Sněhové řetězy byste každopádně měli mít nasazené při každé jízdě na vozovce, která je pokrytá souvislou vrstvou sněhu nebo ledu, případně obojím. Zlepšíte tak jízdní vlastnosti vašeho vozu, zkrátíte jeho brzdnou dráhu a celkově si usnadníte řízení za obtížnějších klimatických podmínek, které v zimě mohou nastat.  

Berte v potaz také fakt, že pokud byste způsobili dopravní nehodu, která vznikla v důsledku absence sněhových řetězů, můžete se od pojišťovny dočkat zkráceného nebo také žádného pojistného plnění.   

Která pojišťovna nabízí nejlepší povinné ručení?

Jak nazout a jezdit se sněhovými řetězy? 

Nazutí sněhových řetězů si raději vyzkoušejte předem – hezky v klidu a teple vaší garáže. Budete aspoň přesně vědět, jak na to, protože v mrazu a sněhu to už tak snadné nebude. 

Postup nasazení sněhových řetězů krok za krokem 

  1. Řetězy se nasazují na poháněnou nápravu.  
  2. Než se pustíte do práce, připravte si řetězy tak, aby jejich části nebyly překroucené nebo zamotané. 
  3. Zasuňte řetěz za kolo, oba konce provlékacího drátu potáhněte směrem k sobě. Poté je zvedněte nahoru na dezén a spojte je.  
  4. Přes horní část kola přetáhněte celý řetěz tak, aby spojky řetězových části byly uprostřed pláště pneumatiky. Poté srovnejte obvodové řetězy, aby co nejvíce kopírovaly obvod disku. 
  5. Protáhněte napínací řetěz posledním úchytem. 
  6. Vší silou napněte obvodový řetízek, pevně ho utáhněte a zaklesněte do drážky v průvlečné zarážce.  

Dobrou variantou jsou také rychloupínací sněhové řetězy, které sice mají vyšší pořizovací cenu, ale vyznačují se velmi rychlou a snadnou montáží i demontáží. 

Na sněhu a ledu vám pak poskytnou maximální záběr, podporu, a navíc při jejich použití nedochází k poškozování disků vozu. 

Jízda se sněhovými řetězy 

  • Po nasazení sněhových řetězů s nimi nejprve ujeďte cca 30 až 50 metrů a zkontrolujte, jestli sedí jak mají, případně je dotáhněte.  
  • Doporučuje se také vypnout systém ASR bránící prokluzování kol.  
  • Pamatujte, že se sněhovými řetězy můžete jet maximálně rychlostí 50 km/ hod.
  • Ve chvíli, kdy se dostanete na úsek bez souvislé vrstvy sněhu a ledu na vozovce, snižte rychlost a řetězy co nejdříve sundejte. Zabráníte tak zvýšenému opotřebení pneumatik, řetězů a poškozování vozovky. 

Vyberte si nejlepší povinné ručení

Výběr a druhy sněhových řetězů 

Výrobci sněhových řetězů svou nabídku nejčastěji rozdělují na: 

  • sněhové řetězy pro osobní auta, SUV, 
  • sněhové řetězy pro kamiony a nákladní vozy, 
  • sněhové řetězy pro traktory, autobusy a další specifické skupiny. 

Při výběru musí být sněhové řetězy v první řadě kompatibilní s vaším vozem. Proto se raději podívejte do manuálu k vašem vozu, kde jsou popsaná případná omezení pro použití sněhových řetězů (např. málo místa za pneumatikou, hliníkový ráfek, plastové disky apod.). Dále budete potřebovat vědět údaje o velikosti vašich kol – šíři ráfku, šířka, profil pneumatiky atd. 

Druhy sněhových řetězů 

Ocelové sněhové řetězy – pevné, odolné, poskytnou spolehlivou pomoc při jízdě v obtížném terénu. Na trhu pak najdete ocelové sněhové řetězy: 

  • s šikmou stopou (dražší, ale spolehlivé), 
  • s příčkami (stopa H nebo X),
  • žebříkové řetězy (levnější, jednodušší, vhodné pro jízdu na menší vrstvě sněhu, snadněji se také nasazují), 
  • vyprošťovací sněhové řetězy – nejsou náhradou za standardní sněhové řetězy, ale slouží pro vyproštění zapadlého vozu nebo pro projetí úseku s hlubokým bahnem. 

Textilní řetězy – vhodné především na led a ne do hlubokého sněhu. Jedná se o textilní návlek, který nasadíte na kolo. Jejich výhodou je pohodlná skladnost, snadná aplikace, pratelnost a také to, že nepoškozují hliníková kola. Počítejte ale s tím, že se poměrně rychle opotřebují.

Chemické řetězy – jedná se o nouzový způsob, který na několik stovek metrů zlepší jízdní vlastnosti vašeho vozu na sněhu a ledu. Hodí se tedy pro případy, kdy například potřebujete vyjet kopec nebo jiný obtížný úsek. Seženete je v podobě spreje, který jednoduše nastříkáte na kola, na kterých ztvrdne a vytvoří odolnější plochu 

Samonasazovací sněhové řetězy – nebojte nejedná se o žádné „sci-fi”, ale o automatické sněhové řetězy z vysoce odolného plastu, které se na kolo nasazují jako poklice. Mají 4 čelisti, které obejmou disk s kolem a jejich nasazení trvá pouze desítky vteřin. Jejich primární výhodou je tedy velmi snadné nasazování, a nevýhodou, jak asi tušíte, poněkud vyšší cena.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.