4/19/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Rady a tipy, jak ušetřit za plyn

Zhrozíte se pokaždé, když přijde vyúčtování za plyn? Snížit spotřebu jde překvapivě snadno. Naše rady vás nebudou stát jmění. Stačí změnit některé zvyky a pořádně se starat o topnou soustavu.

Nejvíce ceny plynu trápí domácnosti, které mají vysokou spotřebu. Pokud topíte a ohříváte vodu plynem, mohou vaše účty stoupat do závratných výšin. V následujících řádcích se dočtete, jak ušetřit nejen za vytápění, ale i při vaření na plynu.

Najděte si výhodnějšího dodavatele plynu

Vyměňte starý kotel za nový

Ohříváte-li vodu starým plynovým kotlem, zauvažujte o jeho výměně. Moderní kondenzační kotel rapidně sníží spotřebu. Účty vám v průměru klesnou o 20 %. Zařízení dokáže zužitkovat i část tepla, která u normálního kotle uniká do komína. Nevýhodou kondenzačního kotle je jeho vyšší cena.

Pravidelná údržba – základ fungujícího kotle

Před zahájením topné sezony se vyplatí investovat do odborné prohlídky kotle. Zajistíte tak bezpečný provoz bez poruch. Nízkou spotřebu a vysokou účinnost má pouze správně nastavené zařízení. Nové plynové spotřebiče, na které platí záruka, se musí pravidelně udržovat. Jinak by v případě problému záruka neplatila.

Kontrolu si nezaslouží pouze kotel, zaměřte se i na radiátory. Připravit je na zimní sezonu dokážete svépomocí. Stačí, když je zbavíte prachu, jelikož usazené nečistoty v žebroví brání správné výhřevnosti.

TIP: Optimální teploty v domě

Když snížíte pokojovou teplotu o 1 °C, ušetříte až 6 % zemního plynu. Optimální teplota v obývacím pokoji se pohybuje kolem 20 °C, v kuchyni nebo ložnici stačí 18 °C a na chodbách pouhých 15 °C.

Drobné rady, velké úspory

Abyste ušetřili, nemusíte investovat všechny své úspory do zateplení domu. Soustřeďte se na drobnosti. Před radiátory nikdy nestavte nábytek. Nezakrývejte je ani těžkými záclonami a závěsy. Nesušte na nich oblečení. Každá překážka brání šíření tepla do zbytku místnosti. Volný přístup vede ke snížení spotřeby. 

Vytáhněte do boje s vysokou spotřebou podceňovanou zbraň: reflexní fólii. Část tepla uniká bez jakéhokoli užitku do zdi za radiátorem. Tomu zabrání právě reflexní fólie. Stačí ji umístit za topení. Úspěšně odrazí až 90 % tepelného záření. V zimě hřeje, v létě naopak odráží teplo z venku.

Zaizolujte všechny trubky, které od plynových kamen vedou přes málo vytápěné místnosti. Potrubí v chodbách, na schodištích nebo ve spíži se vyplatí obalit. Zabráníte tak zbytečným ztrátám.

Přečtěte si, co dělat, když dojde k úniku plynu.

Najděte si výhodnějšího dodavatele plynu

Jak levně vařit na plynu?

Jestli vaříte na plynovém sporáku, jistě vás potěší fakt, že jeho provoz je šetrnější a ekologičtější než provoz toho elektrického. Každý ví, že na hrnec patří poklička. Ta zabrání zbytečnému úniku tepla. Vaření prodraží také příliš malý hrnec na velké plotýnce. Podstatná část tepla totiž uniká kolem boků nevyužitá do okolí.

Změňte dodavatele

Ceny jednotlivých dodavatelů jsou jako den a noc. Rozdíly v ročních vyúčtováních dosahují i několika tisíc korun. Jste si jistí, že skutečně platíte nejmenší částku za megawatthodinu? Stačí nahlédnout do ceníků energetických společností. Snadno a rychle je porovnáte v naší plynové kalkulačce. Ve srovnání najdete jak dominantní dodavatele, tak i ty alternativní.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.