4/8/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Užitná, užitková, obytná nebo podlahová plocha? Vyznejte se v termínech

Hledáte v inzerátech byt či dům ke koupi nebo pronájmu? U jednoho si přečtete užitná plocha, u druhého najdete pojem obytná plocha a u třetího se setkáte s výrazem podlahová plocha. Jste z těchto termínů zmatení? Nebojte, uděláme vám v nich pořádek.

Užitná plocha

V každém inzerátu nebo nabídce týkající se nemovitostí se můžeme setkat s trochu jiným označením. To vás jako zájemce může mást. Někdy jsou pojmy zaměňovány také záměrně, aby udělaly nemovitost atraktivnější z pohledu kupujícího. Je totiž rozdíl, zda se vám do plochy bytu zmíněné v inzerátu započítává i garáž, sklep či balkon, nebo ne.

Co je to užitná plocha?

Užitná plocha, jak už název napovídá, je takový prostor, který může obyvatel dané nemovitosti využívat. Její velikost získáme, když sečteme čtvereční obsah obytných místností uvnitř stěn. 

Do užitné plochy spadá např.:

  • obývací pokoj,
  • kuchyně,
  • koupelna,
  • ložnice,
  • chodba
  • toaleta

Naopak se sem nezapočítávají terasy, lodžie, sklepy nebo balkony a také se nepočítá s konstrukčními prvky, jako jsou třeba příčky nebo komíny. Dále sem nepatří ani plochy, kde se nachází klimatizace, topení nebo energetické generátory.

Občas můžete narazit také na pojem celková užitná plocha. Zde se jedná o užitnou plochu rozšířenou navíc právě třeba o sklepy, balkony, terasy a další. Také jsou započítány společné prostory, které mohou využívat všichni majitelé bytových jednotek v daném domě.

Určitě je dobré si případně s daným inzerentem ověřit, zda se jedná o užitnou plochu, nebo o celkovou užitnou plochu.

Máte v plánu koupit nemovitost? Pak vás jistě bude zajímat taky kupní smlouva na nemovitost.

Srovnejte si hypotéky online

Co je to užitková plocha?

S pojmem užitková plocha bychom se už dnes setkat neměli. Vychází totiž z již neplatné vyhlášky. Bohužel i tak se na něj dá občas narazit a je dobré jeho významu rozumět. Užitková plocha v sobě zahrnuje všechny místnosti, které jsou užívané výhradně majitelem bytu. Nepatří sem však sklepy nebo plochy domovního vybavení.

Co je podlahová plocha?

Asi nejčastější termín, se kterým se ohledně rozměrů bytu setkáme, je podlahová plocha. Ta je definována občanským zákoníkem a nařízením vlády č. 366/2013. Synonymem pro podlahovou plochu je termín výměra bytu.

Jedná se o součet rozměrů celé plochy bytu bez započítání lodžií, a to i těch zasklených nebo teras a balkonů. Pokud má pokoj zkosený strop, tak se podlahová plocha začíná počítat až od místa, kde výška dosahuje aspoň 1,2 metru. 

Do podlahové plochy patří i spotřebiče, kuchyňská linka, vana nebo sprcha, vestavěný nábytek a další. Toto a další vybavení v bytě či domě si můžete chránit pojištěním domácnosti. Uvažujete momentálně o jeho sjednání? Tak se podívejte do naší kalkulačky pojištění domácnosti, kde si můžete vše přehledně srovnat a vybrat si z naší nabídky to nejlepší pojištění.

Co je obytná plocha?

Posledním pojmem je obytná plocha. Sem spadají všechny místnosti, které se dají celoročně obývat. Musí být větší než 8 metrů čtverečních. V případě, že je byt tvořen jen jednou místností, pak to musí být 16 metrů čtverečních. Prostory se musí dát vytápět, být osvětlené a jít vyvětrat.

Ověřte si, o jakou plochu se jedná

Pokud aktuálně řešíte stěhování nebo nákup nemovitosti, můžete se s uvedenými pojmy setkat. Určitě není na škodu si s makléřem, prodejcem či pronajímatelem vyjasnit pojmy a zjistit si v každém případě, jakou plochu nemovitosti má na mysli a co do ní vše počítá.

Taky musíte počítat s tím, že i když vy budete uvedené pojmy znát, tak druhá strana tak vzdělaná být nemusí a může velikost plochy zaměňovat. Jak už jsme psali v úvodu – může se jednat o neznalost, ale také o záměr. Takže je dobré se vyptávat a vše kontrolovat.

Chcete si koupit nemovitost? Zkuste naši hypoteční kalkulačku

Cena nemovitostí se občas uvádí jako částka za metr čtvereční. Výsledná plocha tedy může ovlivnit konečnou částku, kterou za nemovitost zaplatíte, a tedy i velikost hypotéky, kterou budete na její pořízení potřebovat.

Nezapomínejte na to, že banka vám poskytne maximálně 90 % z celkové ceny kupované nemovitosti. Obvykle navíc banky půjčují „jen“ 80 % z ceny nemovitosti. Zbytek musíte mít našetřený a to je třeba při uvažování o hypotéce brát v úvahu.

S výběrem té správné hypotéky vám můžeme pomoct. Zavítejte do naší hypoteční kalkulačky, kam zadáte cenu nemovitosti, kolik si chcete půjčit, jak dlouho chcete splácet a na jak dlouho chcete fixaci, a my vám srovnáme dostupné hypotéky na trhu. Vy už si jen vyberete tu, která bude splňovat nejvíce vaše představy.

Zkuste naše nezávazné srovnání hypoték

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.