3/4/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jak topit plynem a ušetřit?

Zima se neúprosně blíží. Každý, kdo vytápí plynem, teď asi přemítá, jak se na zimu nejlépe připravit. Poradíme vám, jak správně topit plynem a co jednoduchého můžete udělat, abyste každý měsíc ušetřili.

Základem by měla být instalace časového termostatu. Ten vám pomůže efektivně regulovat čas a teplotu vytápění v průběhu celého dne.

Vypínat topení, když nejste doma?

Strategie pro vytápění souvisí se schopností domu akumulovat teplo. V cihlovém nebo panelovém domě se obvykle vyplatí nastavit termostat tak, aby v době, kdy nejste doma, vytápěl pouze na teplotu okolo 16 °C. Pokud necháte dům vychladnout více, ohřát ho zpět na příjemnějších 20 °C bude trvat zbytečně dlouho. 

Jiné je to u lehkých stavebních konstrukcí. Například dřevostavby akumulují teplo méně a často je efektivní v takových prostorách při odchodu vypnout plynové topení úplně, nebo pouze udržovat teplotu přijatelnou pro domácí zvířata a květiny. Obecně platí, že ani v největších mrazech by teplota domu neměla klesnout pod 10 °C.

Spočítejte si úsporu na plynu online

Další jednoduché rady pro vás

  • Nezapomínejte, že každý stupeň tepla navíc znamená znatelný příplatek. Než otočíte hlavicí, zamyslete se, jestli se nevyplatí natáhnout svetr nebo investovat do teplé přikrývky. 
  • Máte-li termostatické hlavice na topení, nastavte je vhodně – méně tepla na chodbách, více v často obývaných pokojích.
  • Větrat se vyplatí nárazově. Tzv. větračka je naopak velikým žroutem energie.
  • Nechte teplo volně proudit. Odsuňte nábytek dál od topení. 
  • Nepřekrývejte topení dlouhými závěsy a utírejte z něj pravidelně prach.
  • Nezapomínejte svědomitě zavírat dveře do chladných místností a na chodby.
  • Důležitý je i pravidelný servis kotle, kouřovodu a komína. Profesionální seřízení kotle sice něco stojí, na energiích ale ve výsledku ušetříte.

Pokud ani pak nebudete spokojeni se svým vyúčtováním za plyn, spočítejte si možnou úsporu při změně dodavatele pomocí online kalkulačky cen plynu. Je možné, že pouhou změnou dodavatele ušetříte na plynu tisíce korun ročně. Taky se samozřejmě doporučuje sledovat vývoj ceny plynu.

Spočítáme vám, kolik ušetříte změnou dodavatele

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.