12/22/2023, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Převzetí hypotéky

Vysoké úrokové sazby v současné době řadu lidí odradí od toho, aby si uzavřeli hypoteční úvěr. Přesto se nabízí jedna cesta, jak získat hypotéku za lepší cenu, než nabízí banka. Tím může být převzetí hypotéky. Kromě toho se mu však nevyhneme ani v určitých životních situacích. Jaké to jsou, se dozvíte v tomto článku.

Převzetí hypotéky

Co to je převzetí hypotéky?

Převzetí hypotéky je proces, při kterém dochází k přesunu závazku splatit hypoteční úvěr na jinou osobu. Jedna osoba se tedy z nějakého důvodu zbavuje svého dluhu a druhá se zavazuje, že tento dluh splatí.

Co činí převzetí hypotéky zajímavým, je to, že nový dlužník může získat stejné podmínky jako ten stávající, tedy hlavně stejnou úrokovou sazbustejnou dobu splatnosti. Najít banku, která však toto umožňuje, může být složité a rozhodně ne všechny tuto službu nabízejí.

Najděte si pro sebe tu nejlepší hypotéku

Jak převzetí hypotéky funguje?

Nyní si ukážeme, jak převzetí hypotéky probíhá, a následně uvedeme nejtypičtější situace, se kterými se můžete setkat.

Prvním krokem je dohoda s původním dlužníkem. Ten musí souhlasit s tím, že hypotéku předá novému dlužníkovi. Společně s tím předává také všechny její podmínky. Následně je nutný souhlas banky. Zde je potřeba počítat s tím, že finanční instituce bude prověřovat schopnost splácet hypotéku novým dlužníkem a nemusí s novým plánem souhlasit. Pokud dá banka zelenou, tak posledním krokem je změna vlastnictví nemovitosti, která se provádí změnou zápisu v katastru nemovitostí.

Pokud neplánujete hypotéku převzít, ale uzavřít si novou u některé z bank, můžete využít našeho srovnání hypoték a vybrat si pro sebe tu nejlepší. A v případě nejasností neváhejte kontaktovat naše ostřílené hypoteční specialisty, kteří vám rádi a ochotně pomohou.

Podívejte se na naše srovnání hypoték

Kdy se převzetí hypotéky provádí?

Typicky můžeme rozlišit několik situací, ve kterých k převzetí hypotéky dochází. Jejich souhrn je uveden v tabulce.

SituaceŘešení
Prodej/koupě nemovitostiPřevzetí hypotéky společně se získáním nemovitosti, která je jí zatížená
RozvodPřevedení na jednoho z partnerů, vyplacení druhého
ÚmrtíZdědění hypotéky
Štafetová hypotékaPředání hypotéky někomu dalšímu

Nyní každou situaci více rozvedeme.

  • Jednou z nejčastějších situací je ta, kdy se prodává nemovitost, která je zatížena hypotékou. V takovém případě si nový kupující může nemovitost koupit s tím, že bude hypotéku dál splácet. Banka si pochopitelně nového dlužníka prověří z hlediska jeho schopnosti dluh hradit. Při převzetí hypotéky v tomto případě se potom od smluvené kupní ceny nemovitosti odečte aktuální výše hypotečního úvěru. Zbytek se uloží u notáře. Když se podaří vyřídit všechny potřebné náležitosti, jsou prostředky u notáře uvolněny a prodávající je obdrží na svůj účet.

 

  • Při rozvodu nebo rozchodu páru, který měl společně hypotéku, je nutné tuto situaci řešit. Při majetkovém vyrovnání dojde nejčastěji k dohodě, že společná hypotéka se převede na jednoho z partnerů a ten druhý bude tzv. vyplacen. To v praxi znamená, že dostane náhradu za svůj podíl na nemovitosti. K vyplacení je možné použít jak finance, tak i majetek v obdobné hodnotě.

 

  • Často se mluví o tom, že někdo zdědí vysoký majetek a lidé si většinou neuvědomují, že na dědice přechází také dluhy. Dostáváme se k další situaci, kdy se můžeme potkat s převzetím hypotéky – úmrtí. Dědic osoby, která měla uzavřenou hypotéku, je povinen splácet tento dluh dále. Banky se snaží tuto situaci řešit individuálně a přistupovat k věci citlivě. Doporučují také sjednat pojištění schopnosti splácet hypotéku, které pomůže se splacením části nebo celého dluhu v případě nastání invalidity nebo smrti.

 

  • Poslední typickou situací, kdy se setkáme s převzetím hypotéky, je tzv. štafetová hypotéka. Jedná se o případ, kdy dochází k předání hypotéky z jedné osoby na druhou. Toho je často využíváno například v rodinách, kde rodiče pomáhají s financováním nemovitosti svým dětem. Rodiče uzavřou hypoteční úvěr a v době, kdy je již potomek schopen sám dluh splácet, mu hypotéku převedou. I zde dochází ke kontrole a schválení ze strany banky, která si prověří, zda je nový dlužník dostatečně finančně silný, aby hypotéku splácel.

Vyberte si z našeho srovnání tu nejlepší hypotéku

Výhody převzetí hypotéky

Převzetí hypotéky může být zajímavou alternativou k získání nového financování. Hypotéky mají několikaletou fixaci úrokových sazeb, a proto obzvlášť v současné době vysokých úrokových sazeb je možné hypotéku převzít za výrazně nižší úrokovou sazbu, než by tomu bylo v případě uzavírání nové smlouvy.

Kromě toho se při převzetí hypotéky můžete vyhnout řadě nákladů v podobě různých administrativních poplatků v případě uzavírání nového úvěru.

Nezapomeňte na pojištění majetku

Ať už si nemovitost pořizujete s vlastní hypotékou, nebo plánujete úvěr převzít, je vhodné si novou nemovitost pojistit. Pokud ještě své pojištění nemáte a váháte, pro které se rozhodnout, můžeme vám pomoc prostřednictvím naší kalkulace pojištění majetku. Stačí vyplnit několik údajů o vás a vaší nemovitosti a naši specialisté se vám obratem ozvou s nabídkou vám na míru.

Sjednejte si pojištění majetku online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.