1/9/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Výpis z katastru nemovitostí

Našli jste krásný pozemek a rádi byste ho koupili, ale neznáte jeho majitele? Nebo už kupujete nemovitost, ale je třeba ji napřed prověřit? Právě pro vás bude nezbytným pomocníkem katastr nemovitostí. Zajímá vás, co to je, jak funguje a jak získat výpis z katastru nemovitostí online a zdarma? Tak čtěte dál.

Výpis z katastru nemovitostí

Co je katastr nemovitostí?

Katastr nemovitostí je veřejný soubor informací o nemovitostech v České republice

Obsahuje: 

  • jejich popis, 
  • geometrické a polohové určení,
  • zápis práv k těmto nemovitostem. 

Vznikl 1. 1. 1993 a od té doby je nedílnou součástí každé koupě nemovitosti. Naleznete v něm také informace o nabývacích titulech (dědické, darovací nebo kupní smlouvy), kolaudační rozhodnutí, prohlášení vlastníků a dokumenty, které se týkají věcných břemen. 

K čemu slouží výpis z katastru nemovitostí?

Výpis z katastru je nutný vždy, kdy je potřeba doložit majitele nemovitosti

Nejčastěji se výpis používá při: 

  • prodeji nemovitosti,
  • koupi nemovitosti,
  • žádosti o stavební povolení,
  • ohlášení stavby
  • a dalších situacích jako například při rozvodu, prokázání majetku a podobně.

Pokud nemovitost kupujete, rozhodně si výpis pořiďte. Zjistíte, jestli nemovitost není zatížena dluhem nebo hypotékou nebo zda není předmětem jiných právních vztahů. Vyhnete se tak problémům, které se mohou táhnout i několik let. 

Srovnejte si nabídky hypoték online

Co je potřeba k získání výpisu z katastru?

Pro získání výpisu je třeba znát jméno a datum narození majitele nemovitosti, popřípadě IČO, jedná-li o právnickou osobu. Vlastníka, parcelu či stavbu lze dohledat také na základě katastrálního území a čísla parcely nebo čísla popisného.

Jak získat výpis z katastru?

O výpis z katastru můžete zažádat přímo na katastrálním úřadě nebo na pobočkách CzechPoint. Výpis vám tedy vydají také na poštách, obecních úřadech, úřadech městských částí, na matričních úřadech, krajských úřadech, u notářů a na zastupitelských úřadech. Pokud nemáte čas chodit na úřady osobně, můžete žádost podat písemně. Zde je ale třeba počítat s delší lhůtou vyřízení, většinou do 30 dnů

Nahlížet do katastru nemovitostí lze i online na webu Českého úřadu zemědělského a katastrálního (www.cuzk.cz). 

Výpis z katastru nemovitostí online 

V dnešní době je katastr plně v digitální podobě na webu ČÚZK, není tedy nutné jít na úřad. Cena za elektronický výpis z katastru je 50 Kč. CzechPoint si účtuje 100 Kč za první stranu výpisu a 50 Kč za každou další stranu. Na úřadě zaplatíte 100 Kč za prvních 20 měrných jednotek a 100 Kč za dalších 20 jednotek

Srovnejte si nabídky hypoték online

Jak získat výpis nemovitostí zdarma?

Výpis z katastru zdarma získáte na stránkách ČÚZK. Je však nutné mít na paměti, že se jedná pouze o základní data. Proto tento výpis nelze využít pro majetková jednání, ať už pro koupi, nebo prodej

Takový výpis není plnohodnotný a neobsahuje informace o závazcích na danou nemovitost. V případě, že jste se rozhodli pro koupi nemovitosti, určitě je lepší investovat do plnohodnotného výpisu

Vlastní bydlení jako zajištění do budoucnosti   

Výpis z katastru nemovitostí se nejčastěji využívá při koupi nové nemovitosti, ať už jde o dům, či byt. Pro většinu z nás většinou nové bydlení znamená také hypotéku, tudíž závazek na hodně dlouhou dobu. Rozhodně se tedy vyplatí tento krok zvážit a možnosti hypoték řádně prozkoumat. 

Nejjednodušším způsobem je využít naši online kalkulačku hypoték, která vám rychle a přehledně srovná nabídky na trhu tak, abyste si dle vámi zadaných kritérií vybrali tu nejvýhodnější. 

A až budete nemovitost vlastnit, nezapomeňte na její pojištění. Pojištění nemovitosti vám může jednoho dne vytrhnout trn z paty. Stejně jako pojištění domácnosti.

Srovnejte si nabídky hypoték online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.