12/22/2023, Beáta Dolbová, Ušetřeno.cz

Číslo popisné a orientační

Každý dům nebo nemovitost má své jedinečné číslo, které slouží k jeho identifikaci a lokalizaci. Tato čísla jsou známá jako číslo popisné a orientační. Proč se domy označují těmito čísly a co přesně znamenají? Jaký je rozdíl mezi popisným a orientačním číslem a jak je snadno rozeznat? V tomto článku se podíváme na význam těchto čísel a také povinnosti vlastníků nemovitostí v souvislosti s jejich správným označením.

Číslo popisné a orientační

Označování domů 

Označování domů čísly popisnými a orientačními je součástí katastrálního systému a slouží k jednoznačné identifikaci jednotlivých domů v katastru nemovitostí. Tato čísla jsou důležitá pro místní správu, poštovní doručování, hasiče, policii a další služby, aby bylo možné konkrétní nemovitosti snadno lokalizovat.

Srovnejte si hypotéky online

Co je to číslo orientační? 

Číslo orientační označuje domy a nemovitosti v rámci jednoho území nebo ulice. Toto číslo je udělováno obvykle městskou nebo obecní správou a pomáhá s lokalizací nemovitosti na dané ulici či lokalitě. Číslo orientační je obvykle uděleno v pořadí, v jakém byly domy postaveny, je tedy jedinečné pro každý dům na dané ulici nebo v části města.

Co je to číslo popisné? 

Číslo popisné identifikuje jednotlivou nemovitost v rámci katastrálního území. Toto číslo je přiděleno pro každou samostatně evidovanou nemovitost a slouží pro záznamy v katastru nemovitostí. Číslo popisné nemusí být nutně spojeno s konkrétní ulicí – slouží k identifikaci nemovitosti na celém katastrálním území.

Srovnejte si hypotéky online

Rozdíl mezi popisným a orientačním číslem 

Hlavním rozdílem mezi popisným a orientačním číslem je jejich význam a funkce. 

  • Číslo orientační slouží k lokalizaci nemovitosti na konkrétní ulici nebo v určité lokalitě, 
  • Číslo popisné slouží k identifikaci nemovitosti v rámci katastrálního území, nemusí být nutně vázáno na konkrétní ulici.

Jak snadno rozeznat číslo popisné od orientačního? 

  • Číslo orientační je obvykle uvedeno přímo na budově a je viditelné z veřejného prostoru, například z ulice. 
  • Číslo popisné je spojeno s katastrálními záznamy a nemusí být nutně viditelné z venku. 

Pro snadnou identifikaci nemovitosti můžete využít mapových služeb a katastru nemovitostí, které poskytují informace o číslech popisných i orientačních.

Číslo evidenční a číslo náhradní 

Kromě čísel popisných a orientačních mohou být některé nemovitosti označeny také číslem evidenčním nebo číslem náhradním. Číslo evidenční je číslo, které může být přiděleno nově postaveným domům, které ještě neobdržely číslo popisné nebo orientační. Číslo náhradní může být uděleno v případě, že původní číslo bylo změněno nebo odstraněno.

Povinnosti vlastníka nemovitosti 

Vlastníci nemovitostí mají povinnost zajistit, že jsou jejich nemovitosti řádně označeny čísly popisnými a orientačními. Správné označení umožní snazší identifikaci a přispívá k efektivnímu fungování veřejných služeb.

Nevlastníte nemovitost, ale rádi byste? Vyzkoušejte naši online hypoteční kalkulačku, která vám srovná nabídky a ceny hypoték, a vy hned uvidíte, na jaký úrok se můžete dostat. A jakmile budete nemovitost vlastnit, nezapomeňte na její pojištění.

Srovnejte si hypotéky online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.