2/29/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Vyplacení partnera z hypotéky

Partnera i hypotéku si většinou bereme dlouhodobě, v případě partnera často počítáme s doživotním závazkem. Stále častěji se však stává, že hypotéka vydrží déle než samotný vztah. Co v takovém případě dělat? Jak probíhá vyplacení partnera z hypotéky? Jak je to s majetkovým vypořádáním po rozvodu? A jak po rozvodu získat novou hypotéku na nové bydlení? Čtěte dál. 

Vyplacení partnera z hypotéky

Rozvod a hypotéka

Hypotéku jste dostali, pořídili si krásný domov, ale také bohužel časem zjistili, že už ho společně obývat nechcete. V případě rozpadu vztahu je třeba se majetkově vypořádat a společný úvazek vyřešit. V tu chvíli je ideálním řešením odložit rozbouřené emoce a pokusit se rozumně domluvit, protože vypořádání majetku po rozvodu, konkrétně hypotéky, bývá velmi vypjaté. 

Důležitým faktem je, zda je hypotéka společná nebo je pouze jednoho z partnerů. Stejně tak je důležité, zda byla sjednána před nebo až po uzavření manželství. 

Pokud byl úvěr uzavřen pouze jedním z manželů a před svatbou, je situace z právního hlediska snazší, protože nemovitost pořízená na hypotéku tak nespadá do společného jmění manželů a po rozvodu se na majiteli této nemovitosti nic nemění. Zůstává tomu, kdo ji pořídil a ten také pokračuje ve splácení, pokud se pár nerozhodne jinak. 

Jeden z páru totiž může například provést převod hypotéky na jinou osobu, čímž proběhne jeho vyvázání z hypotéky po rozvodu. Přebírající osoba však musí splňovat podmínky hypotéky včetně výše příjmu. 

Srovnejte si nabídky hypoték online

Vyplacení partnera z domu

Nejen manželé, ale také nesezdané páry si mohou sjednat hypotéku. V tom případě má každý z nich podíl na nemovitosti a konkrétní výše podílu je zapsána na katastru nemovitostí. Poté je třeba vyřešit problém týkající se úhrady podílu druhého partnera. V případě vlastních dostačujících úspor je pak nejjednodušším řešením vyplacení partnera, čímž dojde k jeho vyvázání z hypotéky. 

Je však třeba, aby ten, jemuž úvěr zůstává, také splňoval podmínky banky. Pokud nemá dostatek vlastních úspor, je řešením navýšení hypotéky nebo refinancování úvěru u jiné banky. 

S nabídkami ostatních bank pomůže rychle naše online kalkulačka. Pokud partner na navýšení hypotéky sám nedosáhne, může přizvat dalšího žadatele, například rodiče nebo nového partnera. 

Hypotéka jako společné jmění manželů

V případě hypotéky v rámci společného jmění manželů se majetek dělí rovným dílem. I v tomto případě je nutná vzájemná dohoda, aby mohlo dojít k majetkovému vypořádání. Nejčastěji si bydlení ponechá jeden z manželů, hypotéku převezme a ex partnera vyplatí. Pokud k dohodě nedojde, je častým řešením prodání nemovitosti a rozdělení zisku.

Ať už jste se rozhodli pro vyplacení partnera, nebo jste se naopak sami z úvěru vyvázali a potřebujete další hypotéku na nové bydlení, využijte naši online kalkulačku, kde snadno a rychle uvidíte nabídky bank. Jednoduše si tak vyberete tu, která je pro vás nejlepší a na kterou dosáhnete.

Srovnejte si nabídky hypoték online

Co je vlastně hypotéka?

Pojďme si ještě shrnout, co přesně je hypotéka. Hypoteční úvěr, tzv. hypotéka, je dlouhodobý úvěr k nemovitosti, která je určena k bydlení. Je zajištěný zástavním právem a daná nemovitost je zapsána v katastru nemovitostí

Zajištění zástavním právem znamená jisté omezení v dispozičním právu k nemovitosti, protože se touto nemovitostí obvykle ručí. To znamená, že v případě vaší neschopnosti splácet úvěr je banka oprávněna nemovitost prodat a tím uspokojit svoji pohledávku. 

Nejčastěji jsou nabízeny dva typy hypotečních úvěrů, které se liší dle účelu financování – tj. na co chce klient finanční prostředky z hypotéky použít. 

Klasická hypotéka je vázaná na pořízení bydlení nebo koupi nemovitosti za účelem pronájmu. Tento druh hypotéky se také využívá ke zpětnému proplacení vlastních finančních prostředků investovaných do nemovitosti, refinancování stávajícího úvěru, na koupi podílu nemovitosti v rámci dědického řízení nebo při vypořádání společného jmění manželů. 

Neúčelová hypotéka je úvěr, kterým můžete financovat prakticky cokoli. Typicky se jedná o tzv. americkou hypotéku. Ta má ve srovnání s běžným spotřebitelským úvěrem nižší úrokovou sazbu a splatnost této hypotéky lze rozložit až na dvacet let, zatímco běžný úvěr je většinou poskytován na 8 až 10 let (dle jeho výše). 

Jak získat hypotéku?

Pro získání hypotéky musíte splňovat limity pro poskytování hypotečních úvěrů. Jste-li například starší 36 let, výše hypotéky nesmí překročit 8,5násobek vašeho ročního příjmu, splátka nesmí být vyšší než 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu a banka vám poskytne úvěr do maximální výše 80 % hodnoty nemovitosti. Jsou však i další důležitá kritéria, která budou vaši banku zajímat. 

  • Věk – žadateli o hypotéku musí být minimálně 18 let a musí být schopen splatit úvěr do dovršení 70 let. 
  • Příjem – každá banka bude přísně posuzovat vaši schopnost hypotéku splácet. Detailně prozkoumá vaše měsíční i roční příjmy a výdaje a na základě těchto údajů si udělá obrázek o vaší solventnosti. Řídí se přitom závaznými limity, které nastavuje ČNB.
  • Registr dlužníků – máte-li záznam v registru dlužníků, vaše šance na získání hypotéku se rapidně snižují, i když půjde o nepravidelné placení faktur za telefon. Pokud zápis skutečně máte, je určitou možností hypotéka bez registru, u které však očekávejte vyšší úroky a hrozbu velmi vysokých sankcí při nedodržování podmínek. Srovnání hypoték bez registru vám poskytne naše kalkulačka, která vám zobrazí dostupné nabídky na trhu. 
  • Hodnota zástavy – úvěr na vámi vybranou nemovitost nepřekročí 90 % hodnoty dané nemovitosti, je tedy třeba mít k dispozici také vlastní prostředky. 
  • Byrokracie – připravte se na hodně papírování, které k celému procesu nezbytně patří. 

Srovnání hypoték snadno a online

Než zamíříte do první banky, jejíž reklamu jste zahlédli ve večerním televizním vysílání, rozhodně pořádně zapátrejte. Vzhledem k tomu, že uvažujete o investici na několik desetiletí, vyplatí se udělat si čas na velké porovnání hypotečních úvěrů. Pro takové srovnání slouží srovnávače hypoték, například naše online kalkulačka, kde během několika vteřin uvidíte srovnání hypotečních úvěrů nabízených na trhu. 

Není tedy třeba složitě brouzdat po webových stránkách bank – všechny produkty naleznete online na jednom místě. Snadno si je také seřadíte dle výše úroku, RPSN nebo výše měsíční splátky. Že jsou vám tyto pojmy cizí? Vysvětlíme.

  • Úrok – vyjadřuje, kolik bance za úvěr zaplatíte v určitý čas. Lidově tedy o kolik přeplatíte půjčenou částku. 
  • RPSN – roční procentní sazba nákladů udává, na kolik vás ročně vyjde hypotéka včetně všech poplatků, splátek a dalších výdajů. 
  • Výše měsíční splátky – částka, kterou budete měsíčně platit. 

Srovnejte si nabídky hypoték online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.