7/27/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jak postupovat při navýšení hypotéky? Je lepší refinancovat, nebo si vzít druhou?

Navýšení hypotéky není tak složitý proces, jak se může na první pohled zdát. Úrokové sazby se mohou rychle měnit, inflace někdy prudce vzrůstá, jindy stojí na místě. Zkrátka od podepsání vaší smlouvy se mohla výrazně změnit ekonomická situace, proto už vám nikdo neposkytne dodatečné prostředky na hypotéku za stejných podmínek. Jaký postup se vyplatí zvolit, když chcete navýšit hypotéku?

Srovnání hypoték nezávazně a zdarma

Navýšení hypotéky refinancováním nebo novým úvěrem?

Máte na výběr ze dvou možností. První varianta spočívá v refinancování hypotéky. Další příležitost získání dodatečných peněz spočívá v uzavření druhého hypotečního úvěru. Paušálně nejde říct, která varianta je lepší. Záleží na konkrétní bance, situaci a nabídce.

Chcete nezávaznou konzultaci zdarma? Jdu do toho!

Jak dosáhnout na atraktivní nízké úroky? Refinancováním

Princip refinancování spočívá ve splacení stávající hypotéky novou. Předčasné splacení hypotéky vám umožní získat výhodnější úrokovou sazbu. Hlavně ale můžete upravit parametry nového úvěru, včetně jeho navýšení. Jenže při refinancování narazíte na jeden malý, ale podstatný zádrhel. Refinancovat se vyplatí pouze v období končící fixace. Pokud byste se rozhodli refinancovat mimo tuto dobu, zaplatíte penále.  

Srovnejte si hypotéky online

Kdy se vyplatí refinancovat? 

Spojení více úvěrů v jeden vám může ušetřit tisíce korun. Je třeba ale kalkulovat s výdaji, které jsou s refinancováním spojené. Například poplatek za zástavní smlouvu na katastru nemovitostí, za podání na výmaz zástavního práva původní banky a různé administrativní poplatky. 

Pokud si tohle všechno spočítáte a výsledná úspora bude 50 Kč, je jasné, že je naprosto zbytečné složitý koloběh refinancování absolvovat. U spousty klientů ale sloučení půjček může znamenat výraznou úsporu na úrocích i zmenšení výsledného přeplatku celého úvěru. V tomto případě vzhůru do toho.

Srovnání hypoték nezávazně a zdarma

U druhé hypotéky nemusí stačit váš příjem

Banky zařídí navýšení hypotéky i jinak. Často vám nabídnou zřízení nové hypotéky za relativně výhodných podmínek. Háček se ale schovává hned v několika věcech. Zaprvé, při uzavírání druhého úvěru na bydlení se řada lidí potýká s podmínkou dostatečného příjmu. A zadruhé, v případě, že chcete pouze pár set tisíc, můžete mít potíže s překročením limitu minimální výše úvěru. Nicméně najdete také banky, které na tomto požadavku netrvají.

A jak je to se zajištěním úvěru? Pokud je hodnota nemovitosti dostatečná, neměla by mít banka problém se zajištěním obou hypotečních úvěrů jednou nemovitostí.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.