6/18/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jak funguje platba na kontakt?

Už jste slyšeli o novém způsobu posílání peněz? Nová služba „platba na kontakt“ funguje v Česku od listopadu 2023 a řada lidí si ji už oblíbila. V čem spočívá tato novinka, jak funguje a jak ji začít využívat, si můžete přečíst v tomto článku.

Platba na kontakt

Co je to platba na kontakt?

Platba na kontakt je nová služba, kterou během podzimu roku 2023 spustila Česká národní banka ve spolupráci s ostatními bankami. Místo čísla účtu nově stačí znát pouze telefonní číslo osoby, které chcete převést peníze. Žádné další údaje o ní nejsou potřeba.

Lidé tak nebudou muset znát číslo účtu protistrany, postačí číslo telefonu. Služba funguje pro všechny fyzické osoby nebo podnikatele.

Kdo platbu na kontakt nabízí?

Do projektu se od začátku připojila šestice českých bank, pro přehlednější zobrazení jsou k dispozici v tabulce níže. Další ji plánují spustit během letošního roku. 

Banky nabízející platbu na kontaktOrient. počet lidí využívajících službu k začátku prosince 2023
Air BankPřes 100 tisíc
Česká spořitelnaPřes 100 tisíc
ČSOBKolem 100 tisíc
Fio bankaPřes 10 tisíc
Komerční bankaVyšší desítky tisíc
RaiffeisenbankPřes 60 tisíc

Zdroj: peníze.cz, seznamzpravy.cz

Pokud budete chtít novou službu využívat, tak je potřeba mít běžný účet v jedné ze zmíněných bank. Nemůžete se rozhodnout, ve které to bude? Tak přesně pro vás je tady naše srovnání běžných účtů, kde si můžete najít takový, který vám bude vyhovovat nejvíce.

Srovnejte si běžné účty online

Jak to funguje?

Služba funguje jen v rámci České republiky a pouze mezi bankami, které ji podporují. Pokud o ni má klient banky zájem, musí se aktivně přihlásit. U jedné z bank nabízející platby na kontakt si požádáte o propojení vašeho telefonního čísla s účtem. Tím se telefonní číslo dostane do registru pro platby na kontakt spravovaného Českou národní banku. 

Pokud máte více bankovních účtů, tak se budete muset při registraci rozhodnout pro jeden, jenž si zvolíte pro příjem plateb na kontakt. Na druhou stranu je ale možné mít k jednomu účtu připojeno více mobilních čísel. Toho můžou využít například manželé, kteří mají jeden společný účet, ale každý má svoje vlastní telefonní číslo. 

Mám spojený účet s registrem telefonních čísel. Co dál?

Po zařazení do registru už stačí jen přátele, známé, kolegy a další odkázat na vaše telefonní číslo, pokud mají také účet v jedné ze zmíněných bank. Před konečným potvrzením odeslání platby se ještě pro kontrolu zobrazí název účtu příjemce a mělo by se také objevit jeho jméno a příjmení.

Stejně i vy budete moci odesílat peníze na telefonní čísla lidí, kteří mají v konkrétní bance účet a zároveň si registrovali svůj mobil pro platby na kontakt

Existují nějaká omezení při platbách na kontakt?

Maximální výše částky, která se v současné době dá přes platbu na kontakt odeslat, je 5 000 Kč. Česká národní banka to zdůvodňuje bezpečností služby. V budoucnu však nevylučuje, že by se mohl limit zvýšit. 

Všechny zúčastněné banky podporují službu okamžitých plateb, tedy peníze jsou odepsány z účtu odesílatele a připsány na účet příjemce v řádu vteřin. Platby na kontakt fungují rovněž v tomto režimu, žádné časové omezení u nich tedy nenajdeme.

Srovnejte si běžné účty online a najděte si ten nejlepší

K čemu je platba na kontakt?

Možná se ptáte, k čemu je další způsob placení vlastně dobrý. Mezi největší výhody této služby patří jednoduchost a rychlost provedení platby. I podle samotných bank se hodí hlavně v situacích, kdy si lidé potřebují navzájem poslat menší objem peněz a chtějí to udělat rychle a snadno. 

Další výhodou je omezení chyb, které se stávají při zadávání čísla bankovního účtu nebo kódu banky. Platby na kontakt by měly přispět k minimalizaci takovýchto omylů.

Je platba na kontakt bezpečná?

Pro ČNB je bezpečnost služby naprosto klíčovým aspektem. Na zabezpečení transakcí je podle jejího vyjádření kladen nejvyšší důraz a celý systém je zabezpečený na nejvyšší úrovni. Platí zde stejná pravidla jako pro kterékoli jiné platby.

Vysokému stupni zabezpečení podléhá i registr, který Česká národní banka spravuje tak, aby nedošlo k žádnému úniku citlivých údajů nebo telefonních čísel.

Co potřebujete k platbě na kontakt?

Jak jsme už zmínili výše, proto abyste mohli využívat službu plateb na kontakt, potřebujete běžný účet v jedné ze šesti bank, které ji momentálně nabízí, a telefonní číslo

Obojí si můžete vybrat na našich stránkách. Využijte kalkulačku mobilních tarifů, kde si můžete najít tarif přesně podle vašich představ.

Pokud ovšem ještě nemáte svůj účet, podívejte se na naše přehledné srovnání běžných účtů. Srovnávat můžete podle parametrů, které od účtu očekáváte, a najít si tak ten nejlepší běžný účet. Potom už můžete začít platit lidem ze svého adresáře telefonních čísel. 

Najděte si ten nejlepší běžný účet online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.