1/16/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Povinná výbava v Polsku

Polsko patří k oblíbeným destinacím, kam každoročně míří stále více Čechů. K našim severním sousedům jezdíme nejen za nákupy, ale i za poznáváním přírodních krás, v létě k Baltskému moři nebo v zimě za lyžováním. Pokud se vydáváme do Polska autem, vyplatí se znát místní dopravní předpisy a vědět, jaká je povinná výbava vozidla. Pokuty od polských policistů totiž můžou docela zabolet.

Povinná výbava Polsko

Povinná výbava vozidla v Polsku

Povinná výbava v Polsku se zase tolik neliší od naší. Patří do ní:

  • reflexní vesta pro každého, kdo se pohybuje při mimořádné události mimo auto (každý by ji měl mít v přihrádce u dveří),
  • výstražný trojúhelník (při tažení vozidla na laně ho musíte mít umístěný za oknem v levé zadní části vozu),
  • hasicí přístroj,
  • pro motocykl bezpečnostní helma (i pro spolujezdce).

V případě nehody nebo poruchy vozidla musíte umístit výstražný trojúhelník na běžné komunikaci 30–50 m za vozidlem, na dálnici do vzdálenosti 100 m za vozidlem.

Co je dobré vědět pro případ nehody v zahraničí? I v Evropě vám platí povinné ručení nebo havarijní pojištění

Srovnejte si povinné ručení online

Pokud havarijní pojištění nemáte, mohlo by se vám před cestou do zahraničí hodit. Můžete taky zvolit krátkodobé připojištění vozidla nebo různé doplňkové služby. Stejně jako u povinného ručení, i pro havarijní pojištění můžete využít naší automatické kalkulačky.

Podívejte se na srovnání havarijního pojištění online

Hasicí přístroj v povinné výbavě v Polsku 

Nejvíc řidiče zajímá, jak je to s nutností vozit v autě hasicí přístroj, který v ČR k povinné výbavě nepatří. Polsko je součástí Vídeňské úmluvy o silničním provozu, což znamená, že by po vás policisté měli vyžadovat povinnou výbavu podle toho, v jaké zemi je vaše auto registrované. Auta s českou značkou tak povinnost vozit hasicí přístroj nemají.

V každém případě je ale dobré hasicí přístroj v autě mít. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit. A odpustíte si dohadování s policisty, pokud by na něm trvali. 

Doporučená výbava

Možná vás překvapí, že naopak to, co je u nás povinné, je v Polsku pro vozidla určená pro osobní dopravu (netýká se komerční dopravy) pouze doporučené. Jedná se o:

Základní informace pro řidiče 

Dobré je se před cestou seznámit i se základními povinnostmi řidiče. Podívejme se na ty nejdůležitější:

  • V Polsku je stejně jako u nás povinné denní svícení.
  • Všichni cestující musí být připoutáni bezpečnostními pásy.
  • Děti do 12 let a do 150 cm smí cestovat pouze v autosedačce. Děti nad 150 cm se smí přepravovat připoutané bezpečnostními pásy pro dospělé. 
  • Pozor na alkohol za volantem. V Polsku je povolený obsah alkoholu v krvi do 0,2 promile. Překročení této hranice se ale přísně trestá a při překročení hodnoty 0,5 promile se už jedná o trestný čin, kdy vám hrozí i pobyt ve vězení.
  • Zakázané jsou antiradary. Autokamery používat smíte, ale pokud byste chtěli záznamy z nich zveřejnit, musíte rozmazat tváře lidí a RZ ostatních aut.
  • Je zakázané používat během řízení mobilní telefon (zákaz používat mobilní telefon nebo podobná zařízení platí i pro chodce, kteří se pohybují po vozovce).

Doklady, které musíte mít u sebe:

  • řidičský průkaz,
  • doklad totožnosti,
  • malý technický průkaz (osvědčení o registraci vozidla),
  • zelenou kartu (osvědčení o platnosti povinného ručení).

Srovnejte si povinné ručení online

Pravidla silničního provozu v Polsku

Dopravní předpisy jsou také velmi podobné jako u nás. K těm hlavním patří:

  • Chodci při přecházení na vyznačeném přechodu mají přednost před všemi dopravními prostředky s výjimkou tramvaje. Řidiči musí zpomalit, když se blíží k přechodu.
  • Na křižovatkách dvou hlavních komunikací platí přednost zprava, s výjimkou kolejových vozidel, která mají přednost před ostatními.
  • Malá zelená šipka na semaforu vpravo při rozsvícení povoluje odbočení vpravo, i když na hlavních světlech svítí červená, ale musíte dát přednost vozidlům přijíždějícím zleva.
  • Na dálnicích a silnicích I. třídy je zavedená povinnost dodržovat bezpečné rozestupy. A není jen na vašem uvážení, co je bezpečný rozestup, v Polsku je přesně daný – bezpečná vzdálenost se rovná polovině rychlosti jízdy. Když jedete rychlostí 100 km/h, bezpečný rozestup bude 50 metrů.
  • Platí povinnost vytvářet záchrannou uličku (auta v levém pruhu zajíždí co nejvíc vlevo, ostatní pruhy vpravo).
  • Nepřekračovat maximální povolenou rychlost. Dříve platily v obcích dva limity maximální povolené rychlosti podle časového rozmezí (v noci se smělo jezdit rychleji), to ale bylo zrušeno a od roku 2022 smíte v obci jezdit jen „padesátkou“. 

Rychlostní limity

V obci50 km/h
Mimo obec90 km/h
Rychlostní komunikace o 2 pruzích100 km/h
Rychlostní komunikace o 4 pruzích120 km/h
Dálnice140 km/h

 V Polsku mají trochu jiné označení obcí, než je tomu u nás. Obce totiž označují dvě značky. 

První z nich je s názvem obce a až za ní následuje druhá černobílá značka se symbolem zástavy (někdy je třeba až o kilometr dál za názvem obce). Omezená rychlost v obci platí až za touto druhou značkou.

Pokuty v Polsku

Na dodržování dopravních předpisů si dávejte raději pozor, protože v roce 2022 došlo v Polsku k velkému zpřísnění postihů za přestupky za volantem. A pokuty nejsou zrovna malé. Sazebník pokut je daný, ale myslete i na to, že když se přestupku dopustíte opakovaně, pokuta se bude násobit.

Při policejní kontrole spolupracujte, protože i za neuposlechnutí příkazu policisty můžete dostat pokutu (500 PLN). 

A také nezapomeňte, že v Polsku mají předepsaný postup, jak se chovat, když vás zastaví policista. Musíte nechat ruce na volantu a čekat na pokyny policisty. Doklady podávejte pomalu a nesahejte do kapes nebo do tašky, pokud vás k tomu policista nevyzve.

Pokuty za rychlost v Polsku

Pokuty za nedodržení maximální povolené rychlosti patří k nejčastějším. Jejich výše se odvíjí od toho, o kolik maximální povolenou rychlost „přešvihneme“:

do 10 km/hod 50 PLN
11–20 km/hod 100–200 PLN
21–30 km/hod300–400 PLN
31–50 km/hod800 – 1 000 PLN
51–70 km/hod1 500 – 2 000 PLN
nad 70 km/hod2 500 PLN

Pokud to pořádně rozjedete v obci a překročíte zde maximální povolenou rychlost o 50 km/hod, policista vám při kontrole na místě odebere řidičský průkaz. Zaslán bude do České republiky, a to orgánu, který ho vydal.

A co když vaše auto řídil někdo jiný? Ani v Polsku se nelze vymlouvat na osobu blízkou. Pokud se rozhodnete neuvést, kdo vozidlo řídil, čeká vás pokuta nejméně 1 000 PLN.

Pokuta za parkování v Polsku

Dávejte si pozor, abyste parkovali jen na místech k tomu určených, pozorně sledujte dopravní značení. Zaplatit za parkování je většinou možné v parkovacích automatech a paragon se umístí za předním sklem auta. V některých městech funguje i placení pomocí SMS zprávy nebo mobilní aplikace (k nejpoužívanějším patří moBiLET, mobiParking a flowbird). 

Větší města bývají rozdělena do 3 parkovacích zón a využít je možné i parkovací domy (například v Krakově vás celodenní parkování v parkovacím domě vyjde na 50–65 PLN). Stejně jako u nás tady však počítejte s nedostatkem míst k parkování.

Pokud parkujete koly auta na chodníku, myslete na to, že musí zůstat chodník alespoň 1,5 m volný.

Za špatné parkování zaplatíte pokutu až 300 PLN.

Jak zaplatit pokutu v Polsku?

Policisté po vás budou chtít zaplatit pokutu ihned, a to v hotovosti nebo kartou. Pokutu můžete také zaplatit bezhotovostně převodem z účtu, a to do 7 dnů od data jejího přijetí. Ovšem udělit cizinci pokutu v přestupkovém řízení bezhotovostní platbou do 7 dnů mají policisté pouze možnost, nikoliv povinnost, takže záleží na tom, jak moc budou shovívaví.

Když vás přistihl při překročení rychlosti radar, přijde vám domů výzva k zaplacení. Polsko je zapojené do systému přeshraničního poskytování informací (EUCARIS), takže si vás polské úřady snadno dohledají. Pokutu pak zaplatíte bezhotovostním převodem (budete potřebovat IBAN).

Nezaplacení pokuty v Polsku

Když s pokutou nebudete souhlasit, policie rozhodne o způsobu řešení buď ve zrychleném soudním řízení do 48 hodin, nebo v běžném soudním řízení, kdy policie předá věc soudu, který rozhodne do 7 dnů. V tomto případě je ale policie oprávněna řidiče zadržet na uvedených 48 hodin, než řízení proběhne.

Pokuty udělené v zahraničí se nevyplatí ignorovat. Raději nečekejte, že to nějak dopadne a zapomene se na to. Nezapomene. Při příští návštěvě Polska by vás mohlo čekat nemilé překvapení. Pokud byste byli kontrolováni policií, museli byste pokutu i úroky zaplatit, jinak vám zabaví auto. Někdy se může Polsko obrátit na české úřady, aby po vás pokutu vymáhali.

Pokud byste se chtěli odvolat, musíte se dostavit osobně na úřad v Polsku a musíte tak učinit v polštině, pravděpodobně byste tedy potřebovali sehnat tlumočníka.

Při cestách do zahraničí je dobré mít sjednané cestovní pojištění, jehož součástí jsou asistenční služby do zahraničí. Vyzkoušejte naši kalkulačku, díky které si cestovní pojištění můžete jak srovnat, tak sjednat.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.