4/12/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Dálniční známku v Polsku mít nemusíte. Jaké poplatky vás čekají?

Kde koupit dálniční známku, v Polsku řešit nemusíte. Nejen že je většina tamních dálnic pro osobní auta do 3,5 tuny zdarma, ale i zpoplatněné úseky se řeší zaplacením mýtného v mýtných branách. 

Dálniční známka Polsko

Kam nalepit dálniční známku v Polsku? To vás trápit nemusí. Dálniční známka totiž v Polsku neexistuje

Pokud se však chystáte autem do Polska, je důležité vědět, které úseky dálnic jsou zpoplatněné. Od léta 2023 totiž polští zákonodárci rozhodli, že nebudou vybírat mýtné za užití dálnic, jejichž vlastníkem je stát. Z celkových asi 1 700 kilometrů dálnic v Polsku vlastní zhruba čtvrtinu soukromníci. 

Platit mýtné tudíž budete na těchto úsecích:

  • Dálnice A1 (Rusocin–Nowa Wieś)
  • Dálnice A2 (Świecko–Konin)
  • Dálnice A4 (Mysłowice–Balice)

Srovnejte si autopojištění online

Ceny mýtného v Polsku 2024

Jak už jsme zmínili, cenou polské dálniční známky se trápit nemusíte. Stejně tak nemusíte řešit, kde polskou dálniční známku koupit.

Ceny mýtného se nejčastěji pohybují v desítkách polských zlotých (1 zlotý je necelých 6 korun). Cena se však odvíjí také od typu vozidla. 

DálniceMotocyklyOsobní automobily
A1: Rusocin (Gdańsk) – Nowa Wieś (Toruń)29,90 zł (176 Kč)29,90 zł (176 Kč)
A2: Świecko (DE/PL) – Konin63,00 zł (372 Kč)108,00 zł (638 Kč)
A4: Mysłowice (Katowice) – Balice (Kraków)14 zł (82 Kč)30 zł (177 Kč)

Při najetí na zpoplatněný úsek si v mýtné stanici vezmete tiket, který odevzdáte v mýtné stanici při výjezdu. Tam se také dozvíte poplatek za ujetou vzdálenost a zaplatíte požadovanou sumu. Přitom je možné platit v polských zlotých i eurech

Kam nalepit dálniční známku?

Výhodou je, že vás nemusí trápit záležitosti běžně spojené s kupováním nalepovacího kupónu – ať už je to nákup dálniční známky do Polska online, nebo roční dálniční známka. Je však dobré mít povědomí o tom, kde na vás budou čekat mýtné brány

Před cestou si nezapomeňte také zkontrolovat, že máte zaplacené povinné ručení, a také zvážit pořízení havarijního pojištění. To sice není dané zákonem, ale v mnoha případech dokáže vám i vašim bankovním účtům ulevit.

Oba typy autopojištění si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší online kalkulačky – vše rychle, jednoduše a z pohodlí domova.

Povinná výbava v Polsku

Povinná výbava, kterou nařizují zákony v Polsku, je velmi podobná té české. Co v ní tedy je? 

  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta
  • Hasicí přístroj

Hasicí přístroj v Polsku patří do povinné výbavy, zatímco v České republice ne. Pokud je však váš vůz registrovaný v Česku, neměli by ho po vás polští policisté požadovat. V Polsku naopak do povinné výbavy nepatří autolékárnička. 

Cestovní pojištění do Polska

Pokud se chystáte u našich severních sousedů zdržet, například v rámci dovolené u moře, pak není od věci pojistit se pro případ úrazu či nemoci. Cestovní pojištění na takové případy pamatuje a pomůže vám předejít tomu, aby se z krásných cestovatelských zážitků stala noční můra. 

I pro tento typ pojištění u nás najdete kalkulačku, díky níž získáte přehled o tom, co vám tuzemské pojišťovny mohou nabídnout; vybranou pojistku si opět můžete rovnou sjednat.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.