2/29/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Vánoce na horách

Jiskřící sníh, nádherné výhledy na důstojný majestát hor, lyžování, vycházky zimní přírodou a večerní posezení u sklenky něčeho na zahřátí – to vše nabízí Vánoce strávené na horách. Podívejte se na některé naše tipy, kde si Vánoce na horách určitě užijete.

Vánoce na horách

Vánoční pobyt na horách v ČR

Za bezstarostnými Vánoci nemusíte vyrážet nikam daleko. I v naší republice máme řadu krásných lyžařských středisek, jen bohužel ne všude máte jistotu zasněžené krajiny. Ovšem upravené sjezdovky na vás čekat budou určitě.

Během Vánoc řada středisek připravuje pro své hosty program, který vám zaručí stoprocentně relaxační pobyt. Těšit se můžete na bohatou štědrovečerní večeři (obvykle o několika chodech nebo formou rautu), ke které řada hotelů přidává pro hosty i malý dáreček, na vánoční punč, vánoční wellness programy, programy pro děti a samozřejmě na vánoční výzdobu.

Krkonoše

Krkonoše jsou zimním králem našich tuzemských hor, lyžování je tady jednoznačně sportem číslo jedna. Krkonošské resorty nabízí kvalitu srovnatelnou se zahraničím a na své si tu přijde každý. Najdete zde řadu sjezdovek různých obtížností, moderní lanovky, skokanské můstky, stovky kilometrů běžeckých tras, snowparky, zázemí pro začátečníky nebo děti v podobě dětských parků a lyžařských škol.

Navštívit můžete Skiareály Harrachov, Pec pod Sněžkou, Vrchlabí, Žacléř, Jablonec nad Jizerou, Malá Úpa, Velká Úpa, Černý Důl, Špindlerův Mlýn, Vysoké nad Jizerou a mnoho dalších. Nejdelší sjezdovku najdete v Rokytnici nad Jizerou (3185 m).

Přepravu mezi jednotlivými středisky zajišťuje několik linek skibusů. CITY busy přepravují návštěvníky pohodlně z místa ubytování ke sjezdovkám. V některých areálech jsou zdarma pro všechny, někde však jen pro hosty ubytovacích zařízení, která si tuto službu hradí, a budete potřebovat skibusenku z vašeho hotelu.

Orlické hory

Orlické hory nabízí jak lyžařská střediska, tak řadu klidných míst stranou hlavního turistického ruchu. Zde si užijete nejen lyžování a zábavu, ale i tiché romantické vycházky zimní krajinou.

Najdete zde spíš menší skiareály, ale to neznamená, že vám nenabídnou kvalitní služby a pohodlné lyžování. 

K těm větším lyžařským střediskům patří Deštné a Říčky, ale vyhledávané jsou i skiareály Čenkovice a Červená Voda na protilehlých svazích Bukové hory, Olešnice v Orlických horách, Jablonné nad Orlicí nebo Zdobnice

Stále oblíbenější je i horský resort Dolní Morava. Během pár let se z malého střediska stal moderní a atraktivní resort, který nabízí nejen přes 10 kilometrů sjezdovek různých obtížností (najdete zde i naši nejdelší sjezdovku v délce 3,7 km), ale také zábavný park Snow Fun Trail s terénními vlnami a tunely, naši nejlepší crossovou trať Snow Cross track nebo snowpark s překážkami. Areál je propojený, takže si můžete vychutnat opravdu dlouhou jízdu na čtyřech mamutích sjezdovkách.

V zimě vás tu lákají i na Sky walker, nejdelší mrazivou vycházku svého druhu na světě. Řeč je samozřejmě o návštěvě nejdelšího visutého mostu na světě Sky Bridge. O doslova dechberoucí vycházku se jedná i v létě, ale výhledy do zasněženého údolí pod vámi mají neopakovatelné kouzlo. Jenom sem raději nechoďte, pokud vám nedělají dobře výšky.

Beskydy

Beskydy patří k našim nejnavštěvovanějším horám a není se čemu divit. Jedná se o velmi atraktivní turistickou oblast a nezklame ani lyžaře. Největším skiareálem je Kohútka, k dalším vyhledávaným patří Razula, Bílá, Mosty u Jablunkova nebo Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích, kde zkušené lyžaře láká měřený úsek, na kterém si mohou otestovat svou zdatnost. 

Běžkařům nebo pěším turistům poskytnou kouzelný zážitek Pustevny. Zasněžené chaty nebo zvonička od Dušana Jurkoviče vypadají přímo pohádkově.

Vyberte si cestovní pojištění na hory

Štědrý den na horách v zahraničí

Lákají vás spíše vyšší hory a chcete mít jistotu sněhu? Pak vyrazte za hranice. Sázkou na jistotu jsou Alpy. Nezáleží na tom, jestli vyrazíte do Rakouska nebo Itálie, všude na vás budou čekat upravené sjezdovky, ohromující výhledy, příjemné ubytování a perfektní servis. 

Rakouské Alpy

Možnosti ubytování jsou v Rakousku velmi variabilní, od luxusních hotelů po malé soukromé apartmány. Majitelé penzionů s vámi často budou trávit Štědrý den, nabídnou vám místní vánoční speciality a za zvuků koled si budete připadat jako součást jedné velké rodiny.

K oblíbeným lyžařským střediskům patří ty v okolí Innsbrucku. Najdete jich tu celkem třináct a můžete si na ně koupit společný skipas

Určitě navštivte i samotný Innsbruck. Během adventu a Vánoc má okouzlující vánoční výzdobu a velmi malebné vánoční trhy. Bývají otevřené i přes vánoční svátky a můžete se pokochat vánočním stromem plným zářících křišťálů. Komu by křišťály na stromě nestačily, užije si je ještě v muzeu křišťálu Swarovski Kristallwelten.

Za sluníčkem jeďte do Murau, patří totiž k nejslunečnějším regionům Rakouska a pro lyžaře nabízí sedm středisek. Vyhlášená je i místní kuchyně a mnoho Čechů určitě potěší i Murauská pivní lékárna. Zajímavý zážitek nabízí 3D lukostřelba a snowtubing.

Dostatek sněhu vás bude určitě čekat i v údolí PillerseeTal v Tyrolsku, kam rádi jezdí zejména skialpinisté. Tři lyžařská střediska v údolí však nabízí zábavu všem, a to nejen při lyžování. Můžete si zasáňkovat na sáňkařské dráze nebo si odpočinout při vyjížďce na saních tažených koňmi.

Za lyžováním do Itálie

Největší lyžařskou oblastí jsou Dolomity Superski, což je komplex dvanácti středisek nabízejících stovky kilometrů sjezdovek i běžeckých tratí. Ve všech střediscích platí společný superskipas. Navíc má dobrou dostupnost po Brennerské dálnici nebo přes Salcburk. Milovníky adrenalinové jízdy určitě přitáhne černá sjezdovka Sorega se sklonem až 70 %.

Populární je i lyžařské středisko Andalo s horou Cima Paganella, na jejímž vrcholku si můžete posedět v horské chatě a dopřát si kulinářský zážitek. Zdejší restaurace je vyhlášená.

Vánoce na horách si žádají přípravu

Při plánování cesty nezapomeňte na to, že za lyžováním se nevyplácí jezdit bez cestovního pojištění. Hory umí být v zimě zrádné, na sjezdovkách se dnes jezdí rychle a v zimě vás může snadno zaskočit i nějaké onemocnění. 

Pokud nebudete mít „krytá záda“, může se z vašeho vysněného vánočního pobytu na horách stát noční můra. Při sjednávání pojištění si vždy dobře rozmyslete, co během vánoční dovolené plánujete. Podle míry rizika si pak nastavte limity. Také se podívejte na vybranou pojišťovnu, jestli vaši plánovanou aktivitu neřadí mezi rizikové a nehodilo by se vám připojištění rizikových sportů.

Lákají vás spíše Vánoce ve víru velkoměsta? Přečtěte si náš článek Vánoce v New Yorku.

Srovnejte si cestovní pojištění

Vánoce na horách s dětmi

Rodinný pobyt na horách přinese spoustu zážitků i vašim dětem. Samozřejmě při výběru lokality je dobré zohlednit věk dětí, jejich schopnosti i přání. Trávit Vánoce s nudícím se puberťákem nebo přetaženým a unaveným batoletem příliš pohodové nebude. 

Naštěstí řada resortů u nás i v zahraničí na rodiny s dětmi myslí a nabízí pro vaše potomky nejrůznější aktivity. 

Na Štědrý den děti v mnoha hotelech zabaví speciální animační programy, zdobení stromečku nebo perníčků, na dětské chutě myslí i při štědrovečerní večeři, nebude chybět dětský přípitek.

A které resorty jsou pro rodiny s dětmi jako dělané?

  • Špindlerův Mlýn – ve „Špindlu“ se zabaví děti všech věkových kategorií. Najdete zde sjezdovky různých obtížností a množství lyžařských škol pro děti. Vhodná sjezdovka pro začínající děti je v areálu Horní Mísečky nebo Labská. Dospívající freestyleři si zařádí ve snowparku v areálu Svatý Petr nebo ve Funtracku Hromovka. Celá rodina si může zarelaxovat v aquaparku ve Špindlerově Mlýně nebo ve Vodním ráji v Bedřichovicích. A malé i velké rozesměje snowtubing.
  • Skiareál Lipno – je zaměřený na rodiny s dětmi a nabízí moderní zázemí se širokou nabídkou služeb. Na prcky tady čeká jedinečný Foxpark kapitána Lipánka. Děti se v něm učí lyžovat zábavnou a hravou formou, provází je maskot lišáka Foxe. Děti se dostatečně vydovádí na pohádkových a zvířecích slalomech, na dětské skicrossové dráze nebo po lyžování na kolotoči a v nafukovacím hradu. Součástí parku je i vyhřívaná dětská herna.
  • Resort Paganella v Itálii – je pro rodiny dokonalý. Vše je zde přizpůsobeno začínajícím lyžařům a rodinám s dětmi. V areálu jsou mírné sjezdovky, chráněné sítěmi, lyžuje se zde pomaleji, takže pro začátečníky bezpečněji. U každé nástupní stanice na lanovku jsou dětské lyžařské školy, cvičné louky a hrací parky. Tady se mohou děti po výuce lyžování dosyta vyřádit na skákacích hradech nebo při snowtubingu. Raritou je knihovna Biblioigloo ve tvaru iglú s průhlednými stěnami. Funguje opravdu jako běžná knihovna, ale v zimě je přizpůsobená malým dětem, aby si zde mohly odpočinout a zahřát se. Je tu příjemný dětský koutek, kde si děti mohou malovat, hrát, odpočívat. Na dospělé a větší děti čeká uvnitř internetový koutek s wi-fi, DVD nebo časopisy.
  • Středisko Dachstein West v Rakousku – je doslova rájem pro děti. Oblast je vhodná pro všechny začátečníky, ale děti přímo nadchne několik dětských lyžařských parků se zábavnými prvky a hravou formou výuky lyžování. Vybrat si můžete Fredy Land, Kali Land, galskou vesnici, Reiteralm Kinderland, Hopsi Children's Winter Wonderland, Zwisi land, Bear Camp nebo Fuxi's Kinderland. Ve všech je zábava zaručena a i dospělé potěší roztomilé scenérie připravené pro děti. Nejrůznější vyhlídky, domečky trpaslíků, zvířátek nebo pohádkových postaviček a roztomilí maskoti jsou všudypřítomní. 

Vánoce na horách se psem 

Je pes členem vaší rodiny a neumíte si představit, že by Vánoce netrávil s vámi? Pak ho rozhodně vezměte s sebou. I na horách je možné najít ubytování, kde pes nebude vadit. Program je vhodné přizpůsobit tomu, že máme u sebe čtyřnohého miláčka, proto je dobré zjistit si předem, kam všude můžeme psa vzít a kam nebude mít přístup. Také je nutné dodržovat požadavky konkrétního střediska, například vodit psa na vodítku, a důsledně dbát na úklid po psovi.

Na majitele psů myslí již zmíněná střediska v Dachsteinu, takže sem může vyrazit opravdu celá rodina. Okolím vede řada procházkových stezek, na kterých jsou umístěné psí občerstvovací stanice a koše na psí exkrementy. U jednotlivých turistických stezek najdete informace, zda je vhodná pro psy. Se psem můžete i na lanovku (zdarma) nebo do skibusů (za poloviční cenu), jen je nutné dát psovi náhubek. V případě, že chcete vyrazit ven bez psa, nabízí areál dokonce hlídání pro psy a v zázemí je i veterinář.

I řada českých lyžařských areálů nabízí možnost ubytování se psem. Majitelé psů ale rádi využívají i možnost pronájmu chalup, které pobyt se psem umožňují a kde má pes obvykle i dostatek prostoru k proběhnutí na zahradě.

Důležité je myslet na potřeby chlupáče v zimním mrazivém počasí. Nezapomeňte přibalit potřebnou výbavu, jako jsou

  • ochranné masti na tlapky, případně botičky, 
  • oblečky (ve velkých mrazech je na celodenní horské výlety užijí i psi, kteří je obvykle nenosí), 
  • rychleschnoucí osuška, 
  • reflexní prvky na obojek a vodítko. 

Při cestě do zahraničí si zkontrolujte požadavky dané země na vstup zvířat, v každém případě budete potřebovat jeho EU průkaz a platná očkování.

Hory váš nelákají? Máte radši teplo? Přečtěte si naše tipy, kam na Vánoce k moři.

Klidná rodinná dovolená s cestovním pojištěním a pojištěním odpovědnosti

Při cestování s dětmi a psem je pravděpodobnost, že dojde k nějakému problému, vždycky poměrně vysoká. Děti se zraní, onemocní, něco rozbijí, pes ve stresu ze změny prostředí něco rozkouše nebo shodí ocasem, zkrátka škoda je hned na světě. A pak nezbývá než řešit následky.

Abyste na svůj vánoční pobyt na horách mohli vzpomínat jen v dobrém, je nutné cestovat s patřičným pojištěním. Nebudete se pak muset bát, že se vám dovolená nečekaně prodraží.

Díky cestovnímu pojištění budete mít od pojišťovny proplacenou ambulantní péči, akutní operace, léky nebo převoz zraněného domů. Připojištění odpovědnosti, známé jako „pojištění na blbost“, vás zachrání, když způsobíte někomu škodu nebo zranění.

V případě potíží využijete i asistenční službu, která je součástí cestovního pojištění.

Pojištění pro cestování se vám může hodit i při pobytu v ČR. Náklady na léčbu sice máte hrazené ze zdravotního pojištění, ale můžete si pojistit například zavazadla, vybavení, následky úrazu nebo zajistit proplacení škody, kterou způsobíte jiným třeba při srážce na svahu.

Vyberte si cestovní pojištění na hory

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.