2/29/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

5 tipů, kam na Vánoce k moři

Sníte o vánoční dovolené u moře? Místo lezavého českého počasí budete hezky v teple, užijete si koupání, polenošíte na pláži, poznáte jinou kulturu. A zjistíte, jak se slaví Vánoce v exotických zemích. Máme pro vás 5 tipů, kam na Vánoce k moři.

Kam-na-vanoce-k-mori.jpg

Plánování cesty k moři

Vánoce u moře nemusíte plánovat s cestovní kanceláří. Ale samozřejmě můžete. Existují třeba i last minute zájezdy k moři, které jsou cenově výhodnější. Díky cestě s CK navíc budete mít zajištěný plnohodnotný servis a nebudete se muset o nic starat.

Vyrazit na Vánoce k moři můžete ale i na vlastní pěst – ať už autem, autobusem, nebo letecky. Pokud vás lákají exotické destinace, doporučili bychom vám spíš to letadlo. A spolu s tím nesmíme opominout další drobnosti, které byste si měli před cestou zařídit:

  • cestovní pas pro vás i vaše děti,
  • cestovní pojištění a případně různá připojištění (pro dovolenou s cestovní kanceláří se hodí zejména připojištění storna zájezdu, pro cestu letadlem zase připojištění zavazadel).

Pokud byste jeli blíž a vlastním vozem, neopomiňte zase havarijní pojištění (případně se ujistěte, že vaše povinné ručení bude v dané zemi platné).

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Vánoce 2023

V letošním školním roce budou vánoční prázdniny od 23. prosince do 2. ledna. Váš vánoční pobyt u moře proto může trvat týden, 10 dní nebo si ho prodlužte třeba i na 14 dní.

Týdenní dovolená je pro leckoho krátká, a tak se nebojte užít si ji naplno a co nejdéle to půjde – ať si odpočinete a zvládnete toho na místě poznat co nejvíc. Některé destinace, ve kterých můžete strávit Vánoce u moře, jsou navíc překvapivě levné, takže dlouhá dovolená vás leckdy vyjde na stejné peníze jako krátká dovolená v Česku. A to se vyplatí.

Takže kam na Vánoce k moři?

Dominikánská republika

Dovolená v zimě u moře je úplně ideální v Dominikánské republice. Tu najdete poblíž Haiti, v souostroví Velké Antily. Hlavní turistická sezona je tu od listopadu do dubna a teploty jsou v Dominikánské republice po celý rok letní – v prosinci je tam okolo 27 °C a podobnou teplotu má i moře. Takové Vánoce u moře si proto můžete pořádně užít. A věřte tomu, že nebudete sami – vánoční pobyt u moře v Dominikánské republice láká mnoho turistů.

Během pobytu můžete navštívit hlavní město Santo Domingo, můžete vyrazit k oblíbeným 27 vodopádům, u města Rio San Juan uvidíte fascinující lagunu Gri Gri a minout byste určitě neměli ani nejkrásnější pláž Dominikánské republiky nazývanou Playa Rincón.

A jak vypadá oslava Vánoc v Dominikánské republice? V ulicích uvidíte spoustu ozdobených vánočních stromků a lidé mají ty své samozřejmě i doma. Na Štědrý večer (Buena Noche) Dominikánci společně večeří a prostírá se vepřová pečeně, krocan, pečené kuře, bramborový salát, pastel en hojas (plněné závitky v listech banánovníků). Na vánoční tabuli nechybí ovoce, oříšky ani pečivo (trochu podobné vánočce). Na přípitek si Dominikánci dávají rum nebo vaječný koňak. A pak se koná Půlnoční mše.

A Silvestr v Dominikánské republice? Ten je podobný jako jinde ve světě, plný ohňostrojů a nespoutaného veselí.

Přečtěte si náš článek Silvestr u moře.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Thajsko

Další oblíbenou destinací, kam Češi (i turisté z jiných zemí) rádi v zimě jezdí, je Thajsko. V prosinci je tam až 31 °C a vánoční pobyt u moře v Thajsku má silný nádech exotiky.

Thajsko je státem jihovýchodní Asie a jeho hlavním městem je Bangkok. Ten rozhodně stojí za návštěvu – najdete tam řadu památek, muzeí a za vidění stojí i královský palác. Při vánočním pobytu u moře v Thajsku si ale můžete udělat i další výlety na zajímavá místa – v Čiang Mai se můžete seznámit s typickými thajskými řemesly, město Phuket zase láká k návštěvě muzea Thai Hua, na Phi Phi Islands si zase užijete koupání pod útesy a v průzračných zátokách.

A jak se slaví Vánoce v Thajsku? Možná víte, že drtivá většina Thajců jsou buddhisté – ale i tak se tam Vánoce slaví. V ulicích uvidíte vánoční ozdoby, v obchodech hrají vánoční koledy, zdobí se stromečky, rozsypává se umělý sníh. A prochází se tu Santa Claus. V Bangkoku dokonce můžete vidět největší vánoční strom v jihovýchodní Asii. Na vánoční dárky si Thajci sice nepotrpí, ale vy si je s rodinou klidně můžete v Thajsku nadělit – vánoční dovolená u moře díky tomu bude naprosto dokonalá.

Egypt

Čím dál oblíbenější dovolenkovou destinací se stává Egypt. Leckdo tam jezdí v létě, ale to v Egyptě panují velká horka. Pokud proto zvažujete, kam na Vánoce k moři, vsaďte na Egypt. Letecky se tam dostanete za zhruba 4 hodiny, teplota se pohybuje zpravidla do 26 °C a moře je příjemné na koupání.

Do Egypta leckdo vyráží i za potápěním – zejména v Rudém moři můžete pod mořskou hladinou vidět nádherné korály, úchvatné mořské živočichy nebo třeba vraky potopených lodí. A oblíbenou kratochvílí je tu také šnorchlování, které je vhodné i pro úplné začátečníky.

Co se týká výletů, máte v Egyptě nepřeberné možnosti – určitě byste měli navštívit pyramidy v Gíze a podívat se tam také na Velkou Sfingu. Za návštěvu stojí i hlavní město Káhira a místní muzea. Zajeďte se také podívat, jak vypadá poušť a řeka Nil.

Vánoce u moře v Egyptě mají lehce exotický nádech, ale v turistických resortech jsou hodně přizpůsobené očekáváním turistů. Většina hotelů pořádá vánoční večírky a jedná se o fascinující zážitek. Nechybí ozdobené stromky, mezinárodní koledy, spousta světel a jídla. V Egyptě žije mnoho křesťanů, kteří slaví křesťanské Vánoce – jen podle jiného kalendáře než my, takže až po Novém roce.

Už máte své cestovní pojištění?

Bali

Úžasná dovolená v zimě u moře bude rozhodně na Bali. Tento indonéský ostrov najdete poblíž Jávy a po celou zimu tam vládne dokonale letní počasí s teplotami až okolo 28 °C. Takže Vánoce u moře na Bali mohou být úžasným zážitkem.

Až tam dorazíte, nemusíte celou vánoční dovolenou u moře strávit jen koupáním a lenošením na pláži (i když místní pláže k tomu přímo svádějí). Ostrov si můžete projet křížem krážem – za návštěvu stojí přírodní rezervace Sacred Monkey Forest Sanctuary, hinduistický chrám Uluwatu Temple nebo hlavní město Denpasar.

A jak se slaví Vánoce na Bali? Jelikož je Bali turistickým rájem, tak se vše přizpůsobuje právě cizincůmulice jsou ozdobené, obchody nabízejí vánoční dekorace, hrají tu koledy, leckde nechybí ani umělý sníh. V hotelích narazíte na ozdobené vánoční stromky a Vánoce se nesou v duchu večírků, oslav, dobrého jídla včetně místních dobrot a spousty pití.

Obyvatelé Bali se nebojí experimentovat, takže místní ozdoby jsou často fascinující, blikající a pestobarevné. Santa Claus na pláži také není ničím výjimečným.Přitom většina obyvatel Indonésie křesťanské Vánoce neslaví – z velké části jsou totiž hinduisté.

Srí Lanka

Naším pátým tipem na to, kam na Vánoce k moři, je ostrov Srí Lanka. Najdete ho v jihovýchodní Asii a v posledních letech láká čím dál více turistů. Vánoční pobyt u moře tady bude plný zážitků a užijete si ho naplno. Nepřijdete ani o slunění na pláži a koupání, protože teploty v prosinci stoupaní až ke 30 °C.

A když už se rozhodnete strávit dovolenou v zimě u moře, kam můžete na Srí Lance vyrazit? V hlavním městě Kolombo byste neměli minout chrám Gangaramaya nebo park Galle Face Green. Za vidění také stojí ruiny města Sigiriya a skalní pevnost. V Kandy můžete zase navštívit Chrám zubu nebo Esala Perahera.

A Vánoce na Srí Lance? Žije tu hodně křesťanů, kteří Vánoce slaví – místní buddhisté, muslimové a další ale klasické Vánoce neuznávají. V turistických resortech je tomu ale naopak – tady je vše opět podřízeno turistům. Takže hotely jsou nazdobené a plné vánočních světel, všude vidíte vánoční stromky, konají se vánoční party. Nechybí ani štědrovečerní večeře zapíjená šampaňským.

Vánoční dovolená u moře na Srí Lance se pro všechny členy vaší rodiny stane nezapomenutelnou.

Srovnání cestovního pojištění online

Na co nezapomenout?

Řešíte, kam na Vánoce k moři, a v plánu máte cestovat do nějaké exotické země mimo EU? V tom případě byste si předem měli zjistit a zařídit všechny náležitosti, ať si můžete vánoční pobyt u moře užít naplno. Na co nezapomenout?

  • cestovní pas pro všechny (i pro novorozence),
  • vízum (v některých zemích platí vízová povinnost),
  • očkování (někde je pro vstup do země určité očkování povinné),
  • cestovní pojištění (při cestě do zahraničí je to naprostá nutnost),
  • připojištění k cestovnímu pojištění (například připojištění storna letu, připojištění storna zájezdu, připojištění zavazadel, připojištění domácích mazlíčků, úrazové připojištění, připojištění rizikových sportů),
  • mezinárodní řidičský průkaz (pokud na místě budete chtít cestovat autem),
  • pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti (v době vaší nepřítomnosti je potřeba mít jistotu, že jste krytí i proti případné návštěvě zlodějů).

Pokud máte vše zařízeno, objednáno a sjednáno, už se můžete těšit na odlet. A pak si užít ty nejbáječnější Vánoce u moře, jaké jste kdy zažili.

Najděte si nejvýhodnější cestovní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.