12/29/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Vízum – kde platí vízová povinnost?⁠

Při cestách do zahraničí je potřeba si dávat velký pozor, kam vám jakožto cestovní doklad stačí občanský průkaz, kam už potřebujete cestovní pas a ve které zemi po vás chtějí ještě i vízum. Právě na víza a vše o nich se zaměříme v tomto článku. Čtěte dále.

vizum

 

Co je to vízum?

Vízum je oficiální povolení daného státu, které vás jakožto cizince opravňuje ke vstupu na jeho území. Každé vízum má ale své podmínky, které musíte jako žadatel i držitel splnit.

Typicky jde v prvním případě o doklady a dokumenty, které musíte předložit, abyste vízum vůbec získali. Ve druhém případě pak musíte dodržet zejména dobu platnosti víza nebo jeho omezení pro pohyb pouze na určitém území daného státu.

Vízum se obvykle lepí přímo do cestovního pasu, a to ve formě tzv. vízového štítku. V současnosti už ale není nic neobvyklého, že vízum získáte také elektronickou cestou – a toto elektronické vízum si nikam lepit nemusíte, protože vám přijde e-mailem.

Sjednejte si cestovní pojištění

Kam potřebuji vízum?

Vízová povinnost pro české občany platí do značné části států světa, zvlášť pokud tam míříte za prací či studiem. To, zda do vaší cílové destinace potřebujete vízum, si nejlépe ověříte na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR (kde najdete i aktuální informace omezující vstup do dané země, pravidla spojená s covidem-19 atd.).

Platí, že v rámci Evropské unie vízum nepotřebujete – a nepotřebujete zde navíc ani cestovní pas.

Cestování s pasem vás pak opravňuje ke vstupu do většiny zemí světa – vlastnictví českého pasu nám umožňuje vstoupit na území 185 států světa. Přesně s tolika zeměmi má Česká republika aktuálně nastavený bezvízový styk.

Jelikož podle OSN v současnosti existuje 206 států, tak do 21 z nich si vízum budete muset zařídit. Často se jedná i o státy, které jsou mezi turisty poměrně vyhledávané (například Egypt či Zanzibar).

Jak získat vízum?

Vízum můžete získat třemi způsoby.

Na velvyslanectví

Prvním způsobem pro získání víza je osobní návštěva velvyslanectví dané země. Problém může nastat, pokud velvyslanectví není v České republice. A takových států je poměrně dost. Zato některé státy mají v Česku i více konzulátů.

Velvyslanectví státuLokalita
Alžírsko, Čína, Demokratická republika Kongo, Egypt, Irák, Jemen, Kuba, Libye, Rusko, Severní Korea, Sýrie, USAPraha
Rusko, Ukrajina, Slovensko, RakouskoBrno
Ázerbájdžánská republika, Bělorusko, RuskoKarlovy Vary
Burkina Faso, Súdán, Turkmenistán, Srí LankaVídeň
Mali, Namibie, Niger, Rovníková Guinea, TurkmenistánBerlín

Poznámka: Informace pocházejí z webových stránek MZV ČR. 

Při zájmu o vízum můžete daný konzulát navštívit a vše vyřešit na místě. Případně tam můžete předem zavolat, vyptat se na podrobnosti a pak si přímo domluvit návštěvu. Některé typy víz se neobejdou bez docela podrobného pohovoru s konzulem. Jinde vám vízum vystaví po předložení potřebných dokumentů téměř na počkání. Nejzazší termín bývá do 72 hodin.

Abyste se vyhnuli problémům, mějte při žádosti o vízum po ruce:

  • platný cestovní pas (někde je vyžadován přímo biometrický pas),
  • pasovou fotografii,
  • potvrzení o sjednaném cestovním pojištění,
  • další doklady (některé zastupitelské úřady po vás mohou požadovat potvrzení o požadovaném očkování, chtějí vidět rezervaci ubytování a tak dále).

Počítejte také s tím, že žádost o vízum je zpoplatněna. Cena se liší stát od státu, ale v některých případech může jít až o částky okolo 50 USD.

Elektronické vízum

Druhým způsobem, jak získat vízum, je elektronická žádost o vízum. Umožňují ji pouze některé konzuláty, ale pro řadu zájemců patří k příjemnějším možnostem než osobní návštěva konzulátu (který ani nemusí být v jejich zemi). Jak na to?

  • Žádost vyplníte online na webových stránkách velvyslanectví.
  • Naskenujete kopie všech požadovaných podkladů a dokladů.
  • Zaplatíte online poplatek za vízum.

Pak už jen čekáte na schválení žádosti, načež vám vízum přijde na e-mailovou adresu.

Vízum na hranicích/letišti

Třetí možností, jak můžete získat vízum pro vstup do nějaké země, je požádat o něj přímo na hranicích dané země, případně na letišti po přistání v konkrétním státě. Bohužel, ne všechny země tuto možnost mají – proto je potřeba si předem zjistit, zda se o vízum dá žádat i touto cestou.

Někdy je taková žádost podmíněna už předchozím zasláním podkladů na letiště, aby pro vás vízum mohlo být včas připraveno (typické je to například pro Bělorusko).

Sjednejte si cestovní pojištění online

Jak požádat o vízum?

Chystáte se do zahraničí a už víte, že bez víza se neobejdete? Než o něj půjdete žádat, nebo než žádost vyplníte online, ujasněte si, na jak dlouho se do dané země chystáte a za jakým účelem. Nejběžnější jsou sice turistická víza, ale pokud v zemi plánujete pracovat, musíte požádat naopak o pracovní povolení. Podobná situace nastává, i pokud tam plánujete studovat.

Doba platnosti víza je také velmi důležitá. Většina zemí vydává turistická víza s platností 30 dnů. Někde je platnost až 90 dnů. Ale ujistěte se, zda platnost začíná běžet v okamžiku vydání víza nebo v okamžiku překročení hranic daného státu (běžný je druhý případ, ale existují i výjimky). A pokud v zemi plánujete pobývat déle, opět si musíte zažádat o jiné vízum či o jeho prodloužení.

Samotná žádost není nijak složitá, zvlášť ta elektronická. I osobní podávání žádosti bývá na většině velvyslanectví pouhým úřednickým aktem:

  • Vyplníte a podepíšete žádost.
  • Předložíte požadované doklady.
  • Dodáte fotografii.
  • Zaplatíte poplatek.
  • Počkáte na vystavení víza.

Ovšem pozor, některé státy nedávají víza každému na požádání. Například Ruská federace si vydání víza podmiňuje prokázáním se poukazem ruské cestovní kanceláře nebo předložením konkrétního pozvání k návštěvě RF. Velmi podrobně se o účel jiné než turistické cesty zajímají i v USA či v Číně.

Leckde je také nutné se zaregistrovat před odjezdem i do dalších elektronických systémů, které vám potvrdí oprávnění pohybovat se po území daného státu.

Sjednejte si cestovní pojištění

Vízum do Ameriky

Láká vás Amerika? Teoreticky vám nic nebrání. Ale s pouhým cestovním pasem si nemusíte vystačit. Jak je to tedy s vízovou povinností pro české občany při cestě do USA či do Kanady?

Vízum do USA

Dobrou zprávou je, že od roku 2008 mají ČR a USA bezvízový styk. To znamená, že pokud cestujete jako turista a nebudete na území USA pobývat déle než 90 dnů, nepotřebujete vízum. Postačí vám váš platný cestovní pas. Ale pozor, musí jít o biometrický pas.

Na území USA navíc funguje systém Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Do něho se před cestou musíte zaregistrovat a stejná povinnost platí i pro děti. Registraci provedete přes web Ministerstva vnitřní bezpečnosti USA. Vzápětí získáte předběžný souhlas s cestou, jehož platnost je 2 roky. Výhodné je vytisknout si tento souhlas a mít ho neustále u sebe.

Vízum do Kanady

I mezi Kanadou a ČR platí od 14. listopadu 2013 bezvízový styk. Jedná se ovšem pouze o turistické, obchodní a studijní cesty kratší než 6 měsíců. Cestujete-li do Kanady za jiným účelem nebo na delší dobu, vízum si vyřídit musíte.

V Kanadě funguje podobný elektronický systém jako v USA, v němž se každý cizinec musí ještě před cestou zaregistrovat. Jedná se o Electronic Travel Authorization (eTA). Registraci můžete provést na webu Citizen and Immigration Canada a výhodné je udělat ji nejméně 3 dny před odletem, protože vydání potvrzení může trvat až 72 hodin. A bez této platné registrace nebudete vpuštěni ani na palubu letadla směřujícího do Kanady.

Sjednejte si cestovní pojištění online

Vízum do Asie

Vízum do Ruska

Cesty do Ruska jsou v současné době komplikovanější než v minulých letech, a to zejména kvůli válce na Ukrajině a sankcím uvaleným na Rusko. Do Ruska se navíc bez víza nedostanete.

Vízum do Ruska můžete získat pouze osobně na velvyslanectví Ruska – na hranicích ani elektronicky se nevydává. Konzuláty najdete přitom v Praze, v Brně i v Karlových Varech, takže jsou docela dobře dosažitelné. K tomu, aby vám vízum bylo vydáno, musíte předložit:

  • poukaz ruské cestovní kanceláře nebo pozvání k návštěvě RF (musí být předem ověřeno Ústřední migrační službou Ministerstva vnitra RF nebo Ministerstvem zahraničních věcí RF),
  • fotografii,
  • cestovní pas nebo jiný cestovní doklad (musí být platný ještě nejméně 6 měsíců po plánovaném odjezdu z Ruska),
  • cestovní pojištění platné po celou dobu pobytu na území RF.

Je potřeba také vědět, že existují speciální elektronická víza pro cestovatele do Kaliningradské oblasti, Petrohradu a Leningradské oblasti.

O toto vízum je potřeba požádat nejméně 4 dny před cestou, podložit žádost elektronickou fotografií a dalšími doklady. Tato víza se vystavují na 30 dnů, platnost začíná běžet ihned po vydání a na daném území se smíte pohybovat nanejvýš 8 dnů (při porušení tohoto ustanovení hrozí pokuta, vyhoštění a zákaz vstupu na území Ruska na dobu až 5 let).

Vízum do Číny

Další zajímavou zemí, kam se řada Čechů touží podívat, je Čína. Někdo tam míří za prací, jiní pouze na dovolenou. Je zde vízová povinnost, ale situace v Číně je stále ještě hodně ovlivněna pandemií covidu-19. Před cestou se proto vyplatí zkontrolovat si aktuální situaci a nařízení přes webový portál MZV ČR.

Na čas bylo vydávání víz do Číny přerušeno, ale od 15. března 2023 opět můžete o vízum požádat. Je potřeba navštívit čínské centrum vízových služeb v Praze a o vízum do Číny je vhodné zažádat nejméně měsíc před cestou. Nutností je pak cestovní pas s platností alespoň 6 měsíců po plánovaném opuštění Číny.

Pokud máte stále platné vízum vydané před 28. březnem 2020, můžete cestovat i na jeho základě.

Zásadní „vstupenkou“ do Číny je provedení antigenního nebo PCR testu, a to nanejvýš 48 hodin před odletem. Negativní výsledek testu musíte vypsat na speciální formulář nazvaný Karta výstupní/vstupní zdravotní deklarace ČLR.

Je také důležité vědět, že v určitých případech vízum do Číny nepotřebujete. Bezvízový vstup platí na Hainan, pro výletní lodě v Šanghaji a skupinový vstup cizinců z Hongkongu či Macaa do provincie Guangdong.

Vízum do Indie

Zajímá vás Indie? Běžné vízum získáte na indickém konzulátu v Praze, ale požádat o turistické vízum do Indie můžete také elektronicky. Jeho platnost je 30 dnů.

Ke 22. listopadu 2022 byla ukončena povinnost předkládat zdravotní prohlášení či doklad o očkování na covid-19. Nejsou vyžadovány ani negativní testy.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Cestovní pojištění

Před cestou si samozřejmě nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. To vám pokryje náklady na nezbytnou lékařskou pomoc, která se v některých zemích může jinak pořádně prodražit. Můžete si k němu přidat třeba pojištění zavazadel, pojištění zrušení letu, pojištění storna zájezdu či pojištění odpovědnosti za škodu.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.