4/22/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Cestovní pas

Plánujete cestu do zahraničí a řešíte, jaké doklady budete potřebovat, jaké cestovní doklady budou nutné pro vaše děti nebo jestli potřebujete cestovní pas pro psa? Přehledně vám poradíme, jaké cestovní doklady byste měli mít, kolik vás budou stát a kde je vyřídit.

cestovní pas

Cestovní pas vs. občanský průkaz

Nejběžnějším typem cestovního dokladu je cestovní pas. Jedná se o doklad totožnosti, který vám umožňuje překročit hranice vašeho domovského státu a vydat se prakticky kamkoliv po celém světě. Ve všech zemích se můžete s pomocí cestovního pasu prokazovat a na jeho základě vám bývá umožněn vstup do dané země.

Nevýhodou je, že v některých zemích (například USA) vám samotný cestovní pas nebude stačit – budete si muset s předstihem vyřídit ještě vízum. V jiných zemích (zejména těch afrických nebo asijských) po vás zase bude kromě cestovního pasu vyžadován například ještě očkovací průkaz s potvrzením o všech předepsaných očkováních.

Nejjednodušší je proto pro české občany cestování v rámci Evropské unie – v takovém případě vám totiž stačí pouhý občanský průkaz a žádné jiné cestovní doklady řešit nemusíte.

Sjednejte si cestovní pojištění

Cestovní pas pro děti

Stejně jako musí mít na cesty do zahraničí svůj cestovní pas dospělí, musí ho mít také děti, a to včetně kojenců. Cestovní pas pro děti má stejné náležitosti, ale pozor – má jinou dobu platnosti. Cestovní pas pro děti do 15 let má platnost 5 let, pro občany nad 15 let platí 10 let.

Kdo a kde vydává cestovní pas?

Pokud nemáte cestovní pas, měli byste si ho vyřídit co nejrychleji. Ideální je podat žádost o cestovní pas nejméně měsíc před cestou. Běžná doba vyřízení žádosti je totiž 30 dnů. Máte ale šanci získat cestovní pas rychleji, a to na požádání – a za vyšší poplatek.

Běžně se o cestovní pas žádá na obecním úřadu s rozšířenou působností nebo na městském úřadu. Jak na to?

  • Vyplníte žádost o cestovní pas.
  • Prokážete se svým občanským průkazem.
  • Úředník pořídí vaši fotografii.
  • Sejme vám otisk prstu.
  • Dáte souhlas se zpracováním biometrických údajů.
  • Podepíšete svou žádost.
  • A zaplatíte poplatek.

V případě žádosti o cestovní pas pro dítě musíte předložit kromě svého občanského průkazu ještě rodný list dítěte.

Doba vyřízení cestovního pasu

Standardní doba pro vyřízení žádosti o cestovní pas je 30 dnů. Zpravidla cestovní pas získáte rychleji, ale do 30 dnů ho zkrátka musíte mít v ruce.

Vyzvednete si ho na tomtéž úřadě, kde jste o něj žádali. A pokud jste si nechali vyhotovit cestovní pas pro dítě do 15 let, musíte ho opět vyzvednout vy jakožto zákonní zástupci či opatrovníci (dítěti nebude cestovní pas vydán).

V případě žádosti o expresní vydání cestovního pasu jsou pravidla pro vydávání mírně odlišná. Cestovní pas můžete mít už do 5 pracovních dnů – a je možné vyzvednout si ho buď na obecním, či městském úřadě, případně na Ministerstvu vnitra ČR.

V případě cestovního pasu vyhotoveného do 24 hodin je možné vyzvednout si ho pouze na Ministerstvu vnitra ČR a pouze tam o něj můžete také požádat.

Cena cestovního pasu

Cena za vydání cestovního pasu se liší. Jiná je cena pro dospělého, jiná pro dítě. Jiná částka se platí u cestovního pasu vydávaného ve standardní lhůtě do 30 dnů, jiná u expresní žádosti. Proto přehledně uvádíme poplatky za cestovní pas.

Cestovní pas pro občany starší 15 letdo 30 dnůdo 5 dnůdo 24 hodin
Poplatek600 Kč3 000 Kč6 000 Kč

Zdroj: portál Ministerstva vnitra ČR; aktuální k 13. 6. 2023.

 

Cestovní pas pro občany mladší 15 letdo 30 dnůdo 5 dnůdo 24 hodin
Poplatek100 Kč1 000 Kč2 000 Kč

Zdroj: portál Ministerstva vnitra ČR; aktuální k 13. 6. 2023.

Sjednejte si cestovní pojištění

Cestovní pas pro psa

Leckdo se do zahraničí vydává i se svým zvířecím mazlíčkem. Proto se často řeší, jestli potřebujete také cestovní pas pro psa. Ano, i ne. Faktem je, že pes, kočka nebo třeba fretka potřebují svůj vlastní cestovní doklad. Ale nejde přímo o cestovní pas.

Pokud máte zájem cestovat se svým zvířetem, zajděte včas k veterinárnímu lékaři a požádejte o vystavení speciálního dokladu, tzv. Evropského pasu zvířete v zájmovém chovu. Dále si ověřte, zda má zvíře všechna potřebná očkování (zejména proti vzteklině) a zda je očipované. Pro jistotu si můžete u veterináře nechat vystavit i Veterinární osvědčení EU, které bývá v některých zemích vyžadováno.

Ztracený cestovní pas

Balíte se k odjezdu a nemůžete najít svůj cestovní pas? Ze zákona máte povinnost při ztrátě cestovního pasu nebo po jeho odcizení nahlásit tuto skutečnost na obecní úřad, matriční úřad nebo přímo na služebnu Policie ČR. Potřebujete-li okamžitě nový cestovní pas, je výhodné obrátit se hned vzápětí na Ministerstvo vnitra ČR, kde vám mohou cestovní pas vystavit expresně do 24 hodin (cestovní pas na počkání ale bohužel nedostanete).

Srovnejte si cestovní pojištění online

Propadlý cestovní pas

Problém nastává i v případě, že má váš cestovní pas propadlou platnost. Cestovní pas nelze prodloužit, stejně jako si nemůžete prodloužit platnost u jiných dokladů totožnosti (například u občanského průkazu). V takovém případě je nutné si co nejdříve zažádat o nový cestovní pas.

Před odjezdem se také ujistěte, jak dlouho ještě váš cestovní pas bude platit. Některé státy (například Thajsko) vyžadují, aby cestovní pas měl platnost ještě nejméně půl roku. Pas, který vám propadne v průběhu pobytu v zahraničí, vás může přivést do nemilých problémů.

Před cestou na dovolenou

Než vyrazíte k moři, do velehor, do pouště nebo zdolat Route 66, ujistěte se, že s sebou máte vše potřebné. Správné a platné cestovní doklady jsou úplný základ – pro vás, vaše děti i zvířata. Dále mějte jistotu, že s sebou máte dostatečnou hotovost a debetní kartu – a že je možné používat ji v zahraničí.

Nezapomeňte si při vycestování za hranice sjednat odpovídající cestovní pojištění, které se o vás v případě potřeby postará. Díky naší online kalkulačce cestovního pojištění si můžete srovnat nabídky pojišťoven a sjednat si takové pojištění, které bude nejlépe odpovídat vašim potřebám. Vše jednoduše, online a během pár minut.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.