4/12/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Cena cestovního pasu: Kolik za doklad pro sebe nebo dítě zaplatíte?

Možná byste se s blížícím létem rádi vydali za exotikou a vyrazili i mimo hranice EU. V tom případě vám jako cestovní doklad nestačí občanka, musíte mít s sebou cestovní pas. Kde pas pro vás, vaše dítě nebo i psa vyřídíte, kolik za něj zaplatíte a proč kromě pasu přibalit také cestovní pojištění, se dozvíte v našem článku.

Cestovní pas cena

Co je cestovní pas?

Cestovní pas je doklad, který svého držitele opravňuje k překračování státních hranic České republiky, především do států mimo Evropskou unii. Zatímco při cestování v rámci EU vám bude stačit občanský průkaz, mimo EU se jen s ním nedostanete. 

Co je biometrický cestovní pas?

Zatímco dříve měly cestovní pasy podobu papírové knížečky, v dnešní době se setkáte s pojmy jako e-pas, digitální pas nebo biometrický pas. Pod těmito názvy se skrývá cestovní pas se zabudovaným mikročipem, který obsahuje biometrické údaje. Ty se používají k ověření totožnosti a obsahují fotografii majitele pasu, otisk prstu a podpis. 

Tyto pasy se dají jen velmi těžko padělat, jsou tedy mnohem bezpečnější než jejich papírový předchůdce. Data z pasu jsou navíc chráněna elektronickým klíčem a tento typ cestovního dokladu používá většina vyspělých zemí. 

Kde a jak zažádat o cestovní pas?

Pas je vydáván občanům ČR s dobou platnosti na 5 let (pro osoby mladší 15 let) nebo s platností 10 let (pro starší 15 let). O jeho vydání může požádat každý občan starší 15 let, v případě nezletilosti však musí k žádosti připojit také písemný souhlas svého zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem.

Za osoby mladší 15 let podává žádost zákonný zástupce nebo pěstoun. 

Žádost o vydání pasu můžete podat na úřadu obce s rozšířenou působností, a to i mimo místo svého trvalého bydliště. S sebou si nezapomeňte vzít doklad totožnosti (ideálně občanský průkaz) a starý pas, pokud vám byl v minulosti vydán. 

Srovnejte si cestovní pojištění online

Doba vyřízení pasu

Běžně vám bude cestovní pas zhotoven do 30 dnů od podání žádosti. Pokud jste se pro jeho zřízení však rozhodli narychlo, můžete si za příplatek zvolit rychlejší vydání, a to do 5 dnů nebo i do 24 hodin – tento pas lze však vyzvednout pouze u Ministerstva vnitra ČR, zatímco pro ostatní si zajdete na úřad, kde jste žádost podávali. 

Cena cestovního pasu pro dospělé a děti

Cena cestovního pasu pro dítě je o něco nižší než cena pasu pro dospělého. Rozlišuje se věk žadatele, kdy platí jiné ceny pro osoby mladší 15 let a starší 15 let, a požadovaná lhůta pro vydání pasu. 

Cena cestovního pasu na počkání je samozřejmě nejvyšší, zatímco získání dokladu v běžné lhůtě vás vyjde nejlevněji. 

Pokud se chystáte na rodinnou dovolenou, určitě nechte vystavit doklad všem jejím členům, včetně vašeho psa, pokud si svého mazlíčka berete s sebou. I váš chlupatý kamarád potřebuje svůj vlastní cestovní doklad a k tomu navíc také platná očkování. 

Cestovní pas pro psa vám vystaví každý veterinář schválený Krajskou veterinární správou a bude platný ve všech zemích EU. Jeho cena se pohybuje kolem 500 Kč. 

Ceny cestovního pasu 2024

Lhůta vyhotovení pasuStarší 15 letMladší 15 let
Do 30 dnů600 Kč100 Kč
Do 5 dnů3 000 Kč1 000 Kč
Do 24 hodin6 000 Kč2 000 Kč

Zdroj: www.mvcr.cz, aktuální k 11. 4. 2024.

Nezapomeňte se před cestou pojistit

Ať už se chystáte na relaxační dovolenou na pláži, nebo jste příznivci aktivně stráveného odpočinku, určitě si nezapomeňte před odjezdem sjednat kromě pasu také kvalitní cestovní pojištění. To pokryje náklady vynaložené na lékařské ošetření nebo hospitalizaci, ale také případný transport do nemocnice

Platí i mimo státní zdravotnická zařízení a v případě nutnosti uhradí i váš převoz zpět domů pod dohledem lékaře.

K dispozici také máte nonstop asistenční linku v češtině, která vám pomůže najít nejbližšího lékaře a zajistí také komunikaci s nemocnicí. 

Kde sjednat cestovní pojištění?

Cestovní pojištění sjednáte u každé pojišťovny, ale v dnešní době už není nutné absolvovat osobní návštěvu. Vše zajistíte online a z pohodlí svého domova, a to díky online kalkulačce cestovního pojištění

Ta vám přehledně srovná nabídky pojišťoven včetně cen tak, abyste vše měli jako na dlani a mohli si vybrat to nejlepší pojištění přímo sobě na míru. Pak už stačí jen pár kliknutí a smlouvu uzavřete rovnou online a bez nutnosti podpisu. 

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.