3/8/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jak a kde vyřídit cestovní pas pro psa?

Proč řešit cestovní pas pro psa? Pokud se chystáte vyrazit na dovolenou se svým čtyřnohým přítelem, tak byste měli vědět, že i on bude na cestu do zahraničí potřebovat svůj cestovní pas. Čtěte dále a dozvíte se vše podstatné.

cestovní pas pro psa

Co je cestovní pas pro psa?

Cestovní pas pro psa je doklad, který bude potřebovat váš domácí mazlíček při cestě do zahraničí. Měli byste ho mít u sebe, ať už cestujete autem, nebo jinými dopravními prostředky. Při cestě letadlem ho po vás dokonce budou na letišti vyžadovat.

Kde cestovní pas pro psa pořídit?

Pas pro čtyřnohého mazlíčka vám vystaví veterinář, který je schválený a registrovaný k vydávání pasů pro zvířata od Krajské veterinární zprávy. Pas má jednotný formát, který je stejný pro všechny země Evropské unie.

Srovnat cestovní pojištění

Co k tomu potřebujete?

Úplně na začátek je nutné nechat psa očipovat. Veterinář mu umístí pod kůži mikročip s jedinečným kódem. Čip je pak možné naskenovat pomocí skenovacích zařízení po celé Evropské unii, třeba v případně, kdy by vám pes v zahraničí utekl.  

Pro psa, který dosáhl věku 12 týdnů, je potom povinné očkování proti vzteklině. Před očkováním musí být pes již očipován. Po 21 dnech od očkování může pes vycestovat do zahraničí. Při přeočkování, které proběhlo před uplynutím platnosti předchozí vakcinace, může pes cestovat ihned.

Na základě očipování a vakcinace vám bude vydán cestovní pas pro vašeho pejska.

Cena cestovního pasu pro psa v roce 2024

Na všechny ceny se můžete přehledně podívat v této tabulce:

ÚkonCena
Mikročipkolem 500 Kč
Aplikace mikročipu u veterinářekolem 400 Kč
Vakcína proti vzteklině200–500 Kč
Vydání cestovního pasu pro psa500 Kč
Celkem1600–1900 Kč

Zdroje: cestovni-pas.cz, fera24.cz

Pas je poté platný po celý život vašeho mazlíčka, nicméně musí se v něm provádět aktualizace očkování.

Kam se chystáte se psem vyrazit?

Po Evropské unii platí až na výjimky stejná pravidla. Jen Irsko, Malta a Finsko vyžadují, aby kromě očkování proti vzteklině, byli psi také odčerveni, resp. ošetřeni proti echinokokům. Ošetření musí proběhnout 24–120 hodin před vstupem do země. Jeho provedení se zapisuje právě do cestovního pasu pro psa.

Pokud budete cestovat mimo Evropskou unii, může se stát, že po vás některé státy budou chtít osvědčení k vývozu či ověření pasu zvířete od Státní veterinární správy.

Před každou cestou je dobré zkontrolovat aktuální podmínky vstupu do dané země se zvířetem. To můžete udělat na webu Státní veterinární správy ČR

Najděte si pro sebe nejlepší cestovní pojištění

Co dalšího je dobré vědět o cestovních pasech pro mazlíčky?

Cestovní pas bude do zahraničí potřebovat i vaše kočka nebo fretka. Pro obě zvířata platí obdobné podmínky k získání jako pro psy.

Domácí zvířata by do zahraničí vždy měla cestovat se svým majitelem, ten je zároveň uveden v pasu. Pokud budou cestovat s někým jiným, je potřeba písemné zmocnění od majitele.

Zkontrolujte si váš cestovní pas

Úspěšně jste zařídili cestovní doklad pro svého mazlíčka. Nyní je čas myslet také na sebe. Před cestou je důležité zkontrolovat platnost svého cestovního pasu. Některé země po vás můžou chtít platnost pasu v minimální délce 3 nebo 6 měsíců od data příjezdu do daného státu.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

V rámci vašeho cestovního pojištění si můžete sjednat i připojištění pro svého mazlíčka. Ať už se zvolíte pojištění, které kryje veterinární péči v zahraničí, nebo si sjednáte pojištění odpovědnosti, jež za vás zaplatí nejrůznější škody, které může váš pes nebo jiné domácí zvíře způsobit.

Cestovní pojištění pro sebe si můžete najít v naší kalkulačce cestovního pojištění. Zadáte základní údaje o sobě a plánované cestě a my vám nabídneme přehledné srovnání, ze kterého si už jen vyberete tu pro sebe nejvýhodnější varianta. Parametry navíc můžete průběžně upravovat a podívat se tak na různé možnosti pojištění.

Ušetřete na cestovním pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.