2/22/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Vše, co potřebujete vědět o občanském průkazu

Občanský průkaz projde v roce 2024 velkou revolucí. Po několika letech diskuze se konečně bude možné prokazovat dokladem v mobilu. Zatím to však nepůjde všude a instituce se budou k přijímání digitální občanky postupně přidávat. Kde se občanským průkazem v telefonu můžete prokázat už teď?

Občanský průkaz

Co to je občanský průkaz? 

Občanský průkaz je doklad k prokázání totožnosti, který u sebe musí mít každá plně svéprávná osoba, která má trvalý pobyt na území České republiky a dosáhla věku 15 let. O vydání občanského průkazu lze požádat i pro osobu mladší 15 let. V současné době je nový občanský průkaz vždy opatřen čipem, který obsahuje biometrické údaje jako zobrazení obličeje a otisky prstů.

Platnost občanského průkazu pro lidi mladší 15 let činí 5 let, osobám mezi 15 a 70 lety je průkaz vydáván na 10 let a od 70 let věku potom na 35 let.

Setkat se můžete i s pojmem dočasný občanský průkaz. Ten se vydává ve dvou případech. Ten první je relativně mimořádný – jedná se o situaci, kdy došlo k závadě na výrobním zařízení občanských průkazů, která trvá déle než 7 dní. Tehdy se vydává dočasný občanský průkaz s platností na 5 měsíců. Druhou, častější záležitostí je potom nabytí státního občanství. K dočasné identifikaci tak člověk dostane doklad na dva měsíce, aby měl čas na vyřizování občanského průkazu ve standardní podobě.

Občanský průkaz budete potřebovat například při uzavírání hypotéky. Pokud o ní zrovna uvažujete a nevíte, která je ta nejvýhodnější, můžete využít naší hypoteční kalkulačky a vybrat si takovou, která bude splňovat vaše představy.

Najděte si tu nejvýhodnější hypotéku online

Co je potřeba k žádosti o občanský průkaz?

Celý proces začíná ve chvíli, kdy si na obecním úřadě obce s rozšířenou působností podáte žádost o vydání občanského průkazu. Pokud se jedná o úplně první vydání občanského průkazu, bude k žádosti potřeba předložit rodný list nebo cestovní pas

Při výměně občanského průkazu se požaduje doložení toho současného. Pokud tak člověk nemůže učinit, ať už z důvodu ztráty občanského průkazu, nebo jeho odcizení, tak bude muset doložit rodný list nebo jiný průkaz totožnosti. Tím může být třeba řidičský průkaz nebo cestovní pas.

Jak dlouho trvá vydání občanského průkazu?

Vyzvednutí občanského průkazu je potom možné do 30 dnů od podání žádosti. Existují i zkrácené lhůty, které jsou ale za poplatek. Existuje tzv. expresní vydání občanského průkazu, tedy do 24 hodin, pokud se jedná o pracovní dny. V tomto případě si lze občanský průkaz vyzvednout pouze na Ministerstvu vnitra ČR. 

Pokud si požádáte o průkaz do 5 pracovních dnů, lze ho převzít na obecním úřadu obce s rozšířenou působností nebo rovněž na ministerstvu. Lokalitu uvedete v žádosti. Ceny zrychleného vydání průkazu jsou uvedeny v tabulce.

Ceny zrychleného vydání občanského průkazu v roce 2024

Typ událostiDo 24 hodinDo 5 pracovních dnů
Podání žádosti a převzetí na Ministerstvu vnitra ČR1 000 Kč500 Kč
Podání žádosti u obecního úřadu s rozšířenou působností500 Kč250 Kč
Převzetí na Ministerstvu vnitra ČR, pokud byla žádost podána u obecního úřadu obce s rozšířenou působností500 Kč250 Kč

Zdroj: mvcr.cz

Ztráta dokladu nebo propadlý občanský průkaz

V případě ztráty občanského průkazu nebo jeho odcizení je důležité tuto skutečnost nahlásit příslušným úřadům. Zabrání se tím mj. zneužití dokladu. Ztracené doklady jsou vedeny jak v evidenci Ministerstva vnitra ČR, tak v mezinárodních systémech, jako je například databáze Interpolu. Nahlášení ztráty můžete provést na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. V případě, že se vám doklad ztratí v zahraničí, je vhodné to oznámit příslušnému zastupitelskému úřadu v daném státě. 

Je možné i nahlášení ztráty občanského průkazu online. Ztráta se dá nahlásit elektronicky a nepotřebujete k tomu ani žádnou speciální žádost. Stačí sepsat volným textem, o jakou situaci se jedná, přidat vaše osobní údaje a poslat zprávu obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností datovou schránkou nebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. Pokud je to možné, je vhodné doplnit také číslo občanského průkazu, který se ztratil nebo byl odcizen.

Důležité je si do 15 dnů od nahlášení ztráty požádat o nový doklad. Stejná pravidla platí i po skončení platnosti občanského průkazu. Pokud tak neučiníte, vystavujete se možným sankcím.

Občanský průkaz po vás bude chtít i banka v případě, že si u ní zakládáte běžný účet. Pokud ho potřebujete založit a nechce se vám zdlouhavě obíhat banky, můžete se podívat do našeho přehledu běžných účtů a srovnat si nabízené produkty podle vámi zadaných kritérií.

Srovnejte si běžné účty online a nezávazně

Občanský průkaz online v telefonu

Podat žádost o nový občanský průkaz online zatím nelze. Co je však od roku 2024 možné, je prokazování se občanským průkazem v mobilním telefonu.

K nahrání dokladu do telefonu jsou potřeba dvě věci. Tou první je aplikace eDoklady, která je k dispozici na Google Play a App Store. Tou druhou je digitální identita občana – ať už se jedná o datovou schránku, bankovní identitu, Moje ID, nebo Mobilní klíč k e-governmentu. 

Kde všude bude možné se prokázat občankou v telefonu?

Problém je v současnosti v tom, že pro ověřování identity v telefonu existuje také druhá, ověřovací aplikace. Tu musí mít protistrana, která chce ověřit, že jste to skutečně vy. Bude tedy ještě nějaký čas trvat, než bude digitální občanka přijímaná všude. 

Momentálně je možné se takto prokázat například u ministerstev nebo u některých obcí a krajů, které ale ke službě přistoupily dobrovolně. Kromě nich přijímají digitální občanky úřady, se kterými běžný občan nepřijde příliš do styku, jako jsou Český statistický úřad, Český telekomunikační úřad a další.

Od července 2024 by mělo být možné prokázat se u policie, soudů, finančním úřadě a dalších úřadech. Od ledna 2025 je v plánu, že by digitální občanku přijímaly i firmy a další instituce. Prokázat by se tak šlo ve školách, u zdravotních pojišťoven, bank, notářů nebo třeba na poště.

Výhody digitálního občanského průkazu

Občanka v mobilu se určitě hůře ztrácí než běžná plastová kartička. Odpadne také její zapomenutí doma – pokud budete mít u sebe telefon, budete mít i doklad. Postupně by se měly přidávat i další doklady jako řidičský průkaz nebo kartička pojišťovny. Při ztrátě mobilu půjde navíc aplikaci eDoklady na dálku vypnout.

Výhodou je také lepší kontrola nad osobními údaji. V aplikaci bude možné navolit, které údaje o sobě chcete kontrolujícímu sdělit. Pokud vám bude kontrolovat například věk, nemusíte mu zobrazit adresu trvalého bydliště, a naopak.

eObčanka

eObčanka je něco jiného než nová aplikace eDoklady, která vám umožňuje mít občanský průkaz v telefonu. Jedná se o občanský průkaz, který obsahuje aktivovaný čip a umožňuje prokazování totožnosti při využívání online služeb státu. Tento čip mají všechny občanské průkazy vydané po 1. červenci 2018. 

Čip se aktivuje zadáním přístupových kódů, které jste získali při žádosti o občanský průkaz. Jejich zadání můžete provést ihned při vyzvednutí nebo kdykoliv poté na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností.

K identifikaci je poté nutná čtečka čipových karet. Některé počítače ji mohou mít zabudovanou v sobě, nicméně častěji se setkáte s tím, že budete potřebovat externí čtečku, kterou k počítači připojíte pomocí USB nebo Bluetooth. 

Do čipu jdou také uložit certifikáty pro vytváření elektronických podpisů. Pomocí těchto certifikátů pak může daná osoba elektronicky podepisovat dokumenty.

Běžný účet, úvěr či hypotéka

Jak už jsme psali, občanský průkaz musíte předložit při sjednávání finančních produktů v bankách a pojišťovnách, abyste tak prokázali svou identitu.

Prozatím si budete muset vystačit s prokazováním v těchto institucích pomocí klasické plastové kartičky. Co však můžete udělat online, je porovnání různých finančních produktů na našem webu. Ať už hledáte běžný nebo spořicí účet, potřebujete půjčku, nebo přemýšlíte o hypotéce, se vším vám rádi poradíme.

Najděte si tu nejvýhodnější půjčku na míru

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.