2/22/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Aplikace eDoklady – poradíme, jak na digitální občanku v mobilu

Mobilní aplikace eDoklady je novinkou, kterou si od ledna můžete stáhnout do svých mobilních telefonů. K čemu přesně slouží, jaké jsou její výhody a jak ji používat? Všechny tyto informace najdete v našem článku. 

Aplikace eDoklady

Co potřebujete vědět o aplikaci eDoklady

Tuto aplikaci od DIA (Digitální informační agentury) můžete prozatím používat pouze na území České republiky, a to coby náhradu plastové kartičky občanského průkazu. Ta vám samozřejmě platí pořád, a to i v případě, kdy aplikaci eDoklady budete aktivně používat. 

Od kdy aplikace eDoklady funguje

Do mobilního telefonu si můžete aplikaci eDoklady stáhnout už od 20. ledna 2024. K dispozici je pro operační systém iOS i Android. V prvních měsících bude aplikace platit pouze na určitých úřadech a ministerstvech, a to z důvodu testování jejího provozu a vylepšování funkčnosti. Od července 2024 se přidají další místa a na plné využití eDokladů se můžete těšit od ledna 2025.  

Co umožňuje aplikace eDoklady

Aplikace eDoklady slouží k tomu, abychom se obešli bez nutnosti s sebou nosit fyzické doklady, aktuálně tedy občanský průkaz, a vystačili si pouze s chytrým telefonem. 

Při spuštění se totiž aplikace napojí na Portál občana a stáhne si informace o občanském průkazu, které v ní zůstanou uložené. 

Aplikace umožňuje také ověření totožnosti dvou občanů mezi sebou (stačí použít funkci Zkontrolovat cizí doklad). Tato možnost se vám hodí například při dopravní nehodě. 

A dále aplikaci využijete při kopírování vašich údajů do různých formulářů. Třeba při nákupu letenek online, který tak zvládnete rychleji a rovnou si k němu můžete pořídit i vhodné cestovní pojištění.

Cestovní pojištění při cestách mimo ČR rozhodně doporučujeme. Výhodně si ho sjednáte přes naši online kalkulačku, která vám porovná jednotlivé nabídky na trhu. Vy si pak jen zvolíte tu nejlepší. Podle svých potřeb máte možnost přidávat vhodná připojištění, například úrazové připojištění nebo připojištění storna zájezdu.

Najděte to nejlepší cestovní pojištění

Jaké mají elektronické doklady výhody

  • Odpadne nutnost s sebou nosit klasický občanský průkaz. Od plošného zavedení platnosti aplikace eDoklady si vystačíme pouze s mobilním telefonem.
  • Větší ochrana osobních údajů. Zatímco na fyzickém občanském průkazu jsou naše citlivé osobní údaje hned vidět, u aplikace eDoklady je chrání jak zabezpečení mobilního telefonu, tak zabezpečení samotné aplikace.
  • Zobrazení jen některých údajů. Aplikace ověřovateli ukážete jen ty údaje, které potřebuje znát. Pokud si například půjdete koupit alkohol či cigarety, prodavač uvidí pouze váš věk.
  • Připomínka končící platnosti. Aplikace vás bude pravidelně upozorňovat na končící platnost občanského průkazu, a to 90 dní před jejím vypršením.

Jaké mají elektronické doklady nevýhody

  • Pouze s nabitým mobilem. Musíte myslet na to, že potřebujete mít nabitý mobil. Aplikace navíc běží na pozadí, takže zvyšuje spotřebu baterie, stejně jako nároky na provozní systém telefonu.
  • Zapnuté Bluetooth a připojení k internetu. Pro fungování aplikace musíte mít zapnuté Bluetooth a často se neobejdete bez připojení k internetu. 
  • Platnost pouze v Česku. Aplikace eDoklady zatím platí pouze u nás. Při cestě do zahraničí s sebou tedy musíte mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas.
  • Jen pro nové mobily. Aplikaci můžete stáhnout jen do novějších mobilů, u těch starších to bohužel není možné. 
  • Větší časová náročnost. Prokazování identity s pomocí aplikace trvá déle než s klasickým občanským průkazem.
  • Plastový průkaz stále s sebou. Dokud aplikace nebude platit u širšího spektra ověřovatelů, musíte s sebou nosit i klasickou občanku.

Nahrání občanského průkazu do aplikace eDoklady 

V prvním kroku si do svého telefonu stáhnete aplikaci eDoklady:

Stažení aplikace pro starší mobily bohužel není možné, pravděpodobně ji ani neuvidíte v nabídce aplikací pro stažení. 

Při prvním spuštění aplikace musíte daný mobilní telefon zaregistrovat přes Identitu občana (zaznamená se tak do systému Správy ověřovatelů). Potřebujete tedy mít například bankovní identitu, Mobilní klíč k eGovernmentu, účet moje ID, NIA ID nebo eObčanku

Dále je třeba nastavit zabezpečení aplikace eDoklady. Proto vás aplikace vyzve k povolení biometrie (otisk prstu nebo snímání obličeje). Toto povolení je dobrovolné, aplikace s ním ale bude mnohem lépe chráněná. Nutným a povinným krokem je nastavení PINu. Ten mohou tvořit minimálně 4 čísla, mnohem lepší je ale rozsah o šesti až osmi číslicích.

Aplikace také vyžaduje přístup k fotoaparátu (pro čtení ověřovacích QR kódů) a Bluetooth (pro ověřování mobilní čtečkou).

Jak se používá aplikace eDoklady 

Jakmile aplikaci otevřete, potvrdíte biometrii, nebo zadáte svůj PIN. Po dokončení registrace vám v telefonu zůstane uložený opis občanského průkazu (při spuštění aplikace a připojení k internetu vždy dojde k aktualizaci dat). Abyste doklad zobrazili, stačí zadat možnost Prokázat se. Následující postup se liší podle toho, jestli daný ověřovatel používá mobilní čtečku nebo počítač.

Místa, kde je možné se prokázat aplikací eDoklady

Elektronické doklady je, respektive bude možné podle informací z webu edoklady.gov.cz používat:

Od ledna 2024 – Ministerstva, Český statistický úřad, Český úřad zeměměřický a katastrální, Český báňský úřad, Úřad průmyslového vlastnictví, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Správa státních hmotných rezerv, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Národní bezpečnostní úřad, Energetický regulační úřad, Úřad vlády České republiky, Český telekomunikační úřad, Úřad pro ochranu osobních údajů, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Národní sportovní agentura, Digitální a informační agentura.

Od července 2024 – Policie, soudy, finanční úřady, úřady práce, ČSSZ, živnostenské úřady, katastrální úřady, matriční úřady, kraje či obce s rozšířenou působností.

Od ledna 2025 – Ostatní orgány veřejné moci i soukromé osoby, kterým právní předpis stanovuje ověřit něčí totožnost nebo jiný osobní údaj. Například okrskové volební komise, školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáři, exekutoři, obce I. a II. stupně, obecní policie obcí I. a II. stupně, pošta či zastupitelské úřady. 

Aplikace eDoklady – plány a další vývoj 

  • Další funkce. V aplikaci by měly postupně přibýt i další funkce, jako je interaktivní mapa ověřovatelů, tedy míst, kde je možné eDoklady použít, a to včetně soukromých subjektů, jako jsou hotely, obchody a restaurace. 
  • Použití v zahraničí. V plánu je také možnost využívat aplikaci eDoklady v zahraničí. Dá se tedy předpokládat, že potřebné cestovní doklady budeme mít hezky po ruce v mobilu.
  • Více dokladů. V budoucnu bude do aplikace možné stáhnout virtuální kopie také dalších dokladů, jako je kartička pojišťovny, potvrzení o studiu (ISIC) a v neposlední řadě řidičský průkaz. Pokud jste tak zvyklí mít telefon neustále u sebe, díky digitální podobě řidičáku snížíte riziko, že se na cesty autem vydáte bez něj a vystavíte se nepříjemnostem při silniční kontrole – virtuálním řidičákem by mělo být možné se u policie prokázat. Hodit se vám ale může například i v případě nehody – údaje z řidičského průkazu se totiž vyplňují do záznamu o dopravní nehodě, který je důležitým dokumentem pro pojišťovnu, aby následně uhradila vzniklé škody z povinného ručení.

Nejvýhodnější povinné ručení si sjednáte přes naši online kalkulačku, která funguje nezávazně a zcela zdarma. Stačí do ní zadat potřebné údaje a během chvilky uvidíte přehledně porovnané nabídky různých pojišťoven. Pak už si jen vyberete tu nejlepší.  

Sjednejte si to nejlevnější povinné ručení

Jak se liší eDoklady a eObčanka

  • eObčanka slouží pro využívání digitálních služeb veřejné správy. Do nich se uživatel přihlásí pomocí fyzického občanského průkazu s aktivovaným čipem (čip mají povinně všechny OP vydané od 1. 7. 2018), čtečky čipových karet a softwaru eObčanka (dostupný pro počítače i mobilní zařízení). Uživatel se tedy neobejde bez fyzického občanského průkazu. 
  • eDoklady je aplikace v mobilním telefonu, která v Česku umožňuje prokázat svou totožnost bez fyzického občanského průkazu, a to pomocí jeho virtuální kopie. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.