3/26/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Fixace plynu: Vyplatí se v roce 2024?

Končí vám fixace plynu a řešíte, jestli si ceny plynu zafixovat znovu, případně na jak dlouho? To je otázka do pranice. Odborníci věří, že pokles cen plynu bude i nadále pokračovat, proto je těžké teď radit, jestli si plyn fixovat nebo ne. Přesto pro vás pár tipů na to, jak ušetřit, máme.

Fixace plynu

Co je fixace plynu?

Připadá vám, že právě teď odebíráte zemní plyn za velmi příznivou cenu, ale máte obavy, že jeho cena nečekaně stoupne? V takovém případě se vyplatí fixace ceny. Pokud si plyn zafixujete, budete jej i nadále získávat za stále stejnou cenu.

Fixace plynu je přitom možná na:

  • 1 rok,
  • 2 roky,
  • 3 roky.

Pokud si cenu plynu u svého dodavatele zafixujete, výkyvy na trhu s energiemi se vás po nějakou dobu nebudou týkat. 

Srovnejte si ceny plynu online

Výhody fixace plynu

Pokud si plyn zafixujete ve správném období, rozhodně se to vyplatí; když plyn začne zdražovat, vy ho budete mít za stále stejnou cenu, kterou jste si zafixovali.

Délka fixace i cena plynu po celou smluvenou dobu je uvedena přímo ve vaší smlouvě s dodavatelem plynu.

Dodavatel plynu vám nesmí cenu zvýšit, i kdyby mezitím plyn zdražil třeba trojnásobně. To ostatně platí i pro fixaci cen elektřiny.

Zafixovaná cena plynu se týká ovšem pouze jeho neregulované složky. I přes fixaci cen se pro vás tedy může změnit regulovaná část plynu. Tu jednou ročně upravuje Energetický regulační úřad (ERÚ)

Nevýhody fixace ceny plynu

Mohlo by se zdát, že zafixovat si cenu plynu je vždy výhodné. Není tomu ale tak, fixace plynu má také svá rizika. To hlavní riziko tkví v tom, že musíte správně odhadnout čas, kdy si plyn zafixovat.

Pokud si zafixujete cenu plynu dnes, budete platit dnešní cenu za plyn po další rok či více (podle toho, na jak dlouho si cenu zafixujete). Pokud ale cena plynu v průběhu času výrazně klesne, nebudete si moci sjednat novou fixaci – budete zkrátka platit víc než ti, kteří s fixací vyčkají na ještě nižší ceny.

Další nevýhodou fixace cen plynu je, že uzavíráte s dodavatelem plynu smlouvu o fixaci cen a tu nemůžete vypovědět ze dne na den. Pokud byste v průběhu trvání smlouvy chtěli přejít k jinému dodavateli plynu, můžete na to doplatit v podobě sankcí nebo různě vysokých pokut za předčasné ukončení smlouvy.

Další velkou nevýhodou je, že smlouva o fixaci cen plynu se často na konci svého období automaticky prodlouží, ovšem už za úplně jinou cenu plynu – pokud o to nestojíte, musíte ji včas vypovědět.

Srovnejte si ceny plynu online

Vyplatí se fixace ceny plynu v roce 2024?

V roce 2022 byly ceny plynu tak vysoko, že je vláda ČR musela zastropovat, a i přesto řada lidí platila o tisíce korun víc než v předchozích letech.

V roce 2023 se situace uklidnila a ceny plynu klesaly. A v poklesu pokračují i v roce 2024.

Průměrná cena plynu byla v lednu 2024 1,43 Kč/kWh.

Podle mnoha odborníků na energetiku budou ceny plynu klesat nejen v průběhu roku 2024, ale i v dalších letech. Takže palčivá otázka, jestli fixovat ceny plynu nebo ne, nemá jednoduchou odpověď.

Máte tedy 2 možnosti:

Nefixovat

Pokud si cenu plynu nezafixujete, budete odebírat plyn za aktuální, tedy spotové ceny. To jsou ceny, které se odvíjejí přímo od cen na burze plynu.

Někdy to může být rizikové, protože na energetické burze mohou hrozit nečekané výkyvy cen (například kvůli geopolitické situaci ve světě). Podle vývoje z posledních měsíců se ale zdá, že situace na burze je klidná, ceny plynu postupně klesají a vypadá to, že v poklesu budou pokračovat.

Pokud si tedy plyn nezafixujete, je pravděpodobné, že za něj budete platit čím dál méně. Zafixovat si ho můžete až v okamžiku, kdy začnou ceny plynu zase stoupat.

Nevýhodou ovšem je, že musíte ceny plynu neustále hlídat a být připraveni kdykoliv je zafixovat, abyste neprodělávali.

Fixovat na krátkou dobu

Druhou variantou je fixovat ceny plynu, ale jen na co nejkratší dobu.

Pokud nechcete sledovat trh s plynem a kontrolovat vývoj cen, tak pro vás může být fixace pohodlnějším a praktičtějším řešením.

Pokud si dnes zafixujete ceny plynu na nejkratší možnou dobu (u většiny dodavatelů to bývá 1 rok), tak je pravděpodobné, že za ten rok ceny až o tolik nepoklesnou.

Vývoj cen na trhu s plynem

Na to, jak jsou na tom jednotliví dodavatelé s cenou plynu, se můžete podívat v naší online kalkulačce plynu, kde se na základě několika údajů dozvíte, kolik byste za plyn mohli platit jinde, a případně rovnou přejít k výhodnějšímu dodavateli.

Najděte si výhodnějšího dodavatele plynu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.