1/5/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Spotová cena plynu

Při uzavírání kontraktu na dodávky plynu s dodavatelem řešíme jednu zásadní otázku. Jde nám o to, zda uzavřít cenovou fixaci, případně na jak dlouho. Často se rozhodujeme na základě aktuálních cenpředpokládaného vývoje. Co je spotová cena plynu? V následujícím článku se dozvíte vše podstatné.

Spotová cena plynu

V roce 2023 nemohli dodavatelé poskytovat plyn za aktuální ceny na trhu v rámci tzv. spotových tarifů. Vláda jim to zakázala v souvislosti se stanovením cenových stropů (výjimku tvořila místa s průběhovým měřením plynu). Cenové stropy však na konci roku skončily. Co to jsou spotové (aktuální) ceny a jak se liší od těch, které dodavatelé běžně nabízejí? Co je spotový trh s plynem a jaká jsou jeho největší úskalí?

Co je to aktuální spotová cena plynu?

Aktuální spotová cena plynu je momentální cena, za kterou se komodita obchoduje na trhu, tedy prodává a kupuje. Děje se tak na speciálních místech k tomu určených – energetických burzách. Tam energie nakupují velcí dodavatelé, běžný spotřebitel na burzu nemá přístup.

Spotová cena plynu tedy funguje stejně jako spotová cena elektřiny.

Druhou cenou, kterou můžeme na trhu najít, je cena termínovaná, za níž se provádějí termínované obchody. Ty můžeme popsat jako dohodu o nákupu či prodeji specifického množství plynu za přesně danou cenu a v určitém čase. 

Této možnosti využívají dodavatelé plynu ve velké většině. Vědí, kolik mají zákazníků, jaká je jejich obvyklá spotřeba, jaké s nimi mají uzavřené smlouvy, a na základě toho vědí, kolik plynu jim budou potřebovat dodat.

Spotové i termínované ceny plynu se mění každým dnem, vliv mají různé faktory, mezi něž patří: 

  • místo a způsob těžby, 
  • aktuální situace ve světě (konflikty, ekonomické vlivy),
  • počasí, 
  • naplněnost skladovacích kapacit. 

Nepřeplácíte na energiích?

 

Cena plynu na spotovém trhu 

Cena plynu na trhu pro EU se utváří na virtuálním obchodním místě v Nizozemsku – takzvaném obchodním uzlu TTF. Pro Českou republiku je také významná energetická burza v německém Lipsku, kde se propojují trhy v rámci střední Evropy

  • Základní informace o cenách plynu najdeme na webových stránkách těchto platforem, a to pro spotové i termínované ceny. Zároveň zde můžeme získat i informace ohledně zobchodovaných objemů plynu a případně také počtu uzavřených kontraktů.
  • Údaje o aktuálních cenách plynu v Česku nám nejlépe poskytnou webové stránky společnosti OTE, a. s., což je operátor energetického trhu a jeho úkolem je zajišťovat fungování trhu s elektřinou a plynem v ČR. 

Obvykle jsou spotové tarify českých dodavatelů navázané na cenu na OTE. Zároveň zde najdeme i data týkající se spotových cen plynu v minulosti a také jejich průměrné hodnoty. Dá se zde nalézt i graf spotových cen plynu.

Spotová cena plynu online

Jak již bylo zmíněno, aktuální ceny plynu se na trzích mění každým dnem. Letos v říjnu spotová cena plynu činila na vnitrodenním trhu OTE v průměru 45,47 eur/MWh. V září to bylo jen 38,45 eur/MWh. Dobře tím tak můžeme ilustrovat dříve popsané skutečnosti. Cenu ovlivnila geopolitická nestabilita kvůli konfliktu v Izraeli, což je zároveň místo, kde se nacházejí významná naleziště zemního plynu

Spotové ceny plynu v listopadu 2023

Datum

EUR/MWh

11. 11. 202345,32
12. 11. 202345,15
13. 11. 202343,97
14. 11. 202345,76
15. 11. 202348,53
16. 11. 202348,40
17. 11. 202346,69
18. 11. 202346,57
19. 11. 202344,40
20. 11. 202347,77

Zdroj: OTE, a. s.

Spočítejte si možnou úsporu za plyn

Výhody a nevýhody spotové ceny plynu

Největší výhodou uzavření smlouvy s dodavatelem na spotovou cenu je profitování z pozitivního vývoje na trhu. Pokud ceny na burze klesají, bude klesat i vaše částka na faktuře. Je tak možné na spotových tarifech ušetřit oproti situaci, kdy bychom měli uzavřené fixace na vyšší cenu, než je aktuální cena plynu na spotovém trhu.

Nebezpečím tohoto přístupu je opačná situace. Pokud začnou ceny stoupat, může nás fixace ochránit před zvýšením našich výdajů na plyn. V případě, že máme uzavřený spotový tarif, nám náklady na tuto komoditu porostou.

Kdy se vyplatí spotová cena plynu?

Vzhledem k faktorům ovlivňujícím spotovou cenu plynu, které popisujeme v úvodu článku, se obecně doporučuje mít spotový tarif sjednaný v dobách „klidu“, kdy jsou ceny stabilní

Naopak fixace je lepší pro období „bouřek“. To se dá hezky teoreticky popsat, nicméně v praxi je velmi těžké tato období odlišit; nečekaných událostí, jako jsou pandemie nebo války, bylo v posledních letech hodně. 

Značné výkyvy v cenách jsou největším úskalím spotových tarifů.

Má-li zákazník zájem o spotový tarif, pak by měl kontaktovat svého dodavatele, který by měl s jeho zařízením pomoci. Pokud jeho dodavatel službu neposkytuje, může zákazník podat žádost o přechod k jinému distributorovi.

Co je důležité připomenout a na co se v případě spotových tarifů často zapomíná: 

  • Zákazník nemůže odstoupit od smlouvy s dodavatelem jen z důvodu rostoucích cen na trhu. 
  • Do spotového tarifu dodavatel zákazníka nemůže nutit, toto rozhodnutí je pouze a jen na něm. 

Vše si dobře spočítejte, využijte naši kalkulačku

Přejít na plyn za spotové ceny je náročné na sledování a předpovídání vývoje energetického trhu. Doporučujeme projít si i další informace týkající se cen a odběru plynu.

Dříve než se rozhodnete pro přechod z fixních cen na spotové ceny, si můžete spočítat případnou úsporu a podívat se také na srovnání dodavatelů energií na našem webu

Do kalkulačky stačí zadat vaši spotřebu, sdělit nám, zda žijete v domě nebo bytě a k čemu plyn nejčastěji využíváte, a můžete zjistit, zda neplatíte za plyn více, než byste museli.

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.