8/22/2023, Pavlína Koňariková, Ušetřeno.cz

Cena plynu na burze: Jak se počítá a jaká je prognóza?

Sjednat, či nesjednat? Možná váháte, zda je rozumné v současnosti uzavřít fixní smlouvu s dodatelem plynu, nebo jestli se raději spolehnout na spotové ceny. Předpovědi pohybů ceny plynu na burze určitě nejsou 100% spolehlivé, dlouhodobé tendence vám ale přece jen můžou napovědět.

cena plynu na burze

Jak se určuje cena plynu? 

Výsledná cena zemního plynu vychází klasicky z poměru nabídka–poptávka. Udává se v korunách (případně jiné měně, např. v eurech) za 1 kilowatthodinu (kWh), megawatthodinu (MWh) nebo metr krychlový (m3). Tvoří se podobně jako cena elektřiny – pro koncového odběratele je tedy dvousložková: 

Neregulovaná část vychází z ceny plynu na burze v okamžiku nákupu (u smluv s fixací mluvíme o ceně při uzavření smlouvy, u spotových smluv jde o aktuální ceny), která je navýšená o obchodní marži dodavatele. Tuto část ceny plynu může dodavatel ovlivnit. 

Regulovaná část obsahuje provozní a distribuční náklady spojené s dodáním plynu až k vám domů a údržbou rozvodné infrastruktury. Stanovuje ji Energetický regulační úřad a je stabilní, nepodléhá žádným tržním mechanismům. 

Srovnejte si ceny plynu online

Jak funguje burza s plynem? 

Burza je místo, kde se obchoduje s určitými komoditami. Burza se zemním plynem tedy funguje stejně jako například s elektřinou, se zlatem nebo s cennými papíry – střetává se tu nabídka a poptávka. Cenu energií na burze tak určuje samotný trh.

Největší vliv na výslednou cenu má poptávka, které se druhotně přizpůsobuje nabídka. Pokud poptávka převyšuje nabídku, cena plynu roste; když poptávka naopak klesne, společně s ní se sníží i cena nabízeného plynu. 

Dodavatelé plynu na burze nakupují buďto v režimu „intra day“ (aktuální den), nebo „day ahead“ (příští den). Pokud si domluvíte smlouvu s fixací například na dva roky, dodavatel váš plyn nakoupí dopředu a výkyvy trhu se vás po tuto dobu týkat nebudou. 

Pro Českou republiku je nejdůležitější dění na burze European Energy Exchange v Lipsku. Tato německá akciová společnost provozuje středoevropskou burzu s energiemi a propojuje tak trhy v rámci několika zemí. Podstatným ukazatelem ceny kontraktu je také virtuální nizozemská burza TTF (Title Transfer Facility). 

Aktuální cena plynu na burze (graf)

Aktuální cena zemního plynu na burze se neustále mění, výjimkou nejsou ani opravdu výrazné poklesy nebo nárůsty, a to klidně ze dne na den. Vývoj ceny plynu na burze za poslední dva roky můžete vidět v tomto grafu:

Cena plynu graf (2021–2023).png

(Zdroj: kurzy.cz)

Současný vývoj ceny plynu na burze 

Kromě nabídky a poptávky ovlivňují cenu plynu na burze i další faktory: 

  • ekonomické zprávy, 
  • geopolitická situace, 
  • počasí, 
  • způsob průmyslového zpracování, 
  • aktuální dostupnost plynu, 
  • změny cen plynu na jiných trzích. 

Aktuální cenu plynu na burze samozřejmě nejvíce ovlivnila energetická krize způsobená válkou na Ukrajině. V tuto chvíli má cena sestupnou tendenci a dostává se zpět do rozumných mezí. 

Prognóza vývoje ceny plynu 2023 

Aktuální ceny plynu v České republice jsou díky stabilnější situaci na trzích s plynem nižší než vládou stanovené stropy. Vládní opatření ale stále platí, protože žádná predikce ceny plynu není spolehlivá na 100 %. 

  • Zastropování cen plynu platí po celý rok 2023, a to pro domácnosti, firmy s roční spotřebou do 630 MWh (do 4 200 MWh platí strop pro 80 % jejich nejvyšší měsíční spotřeby za posledních 5 let) a pro teplárny. 
  • Strop je stanovený na 3 025 Kč za 1 MWh (plus distribuční poplatky). 
  • Smlouvy na nižší ceny plynu pořád platí. 
  • O zastropování není třeba žádat, funguje automaticky. 

Předpoklad vývoje ceny plynu je v současnosti optimistický, cena postupně klesá. Jelikož ale závisí také na ročním období (v chladných dnech lze očekávat zvýšenou poptávku), na podzim nejspíš dojde ke zpomalení klesání, stabilizaci ceny, nebo dokonce opětovnému zdražení plynu. To ale bude záviset i na mnoha dalších faktorech, jako je například globální dostupnost zemního plynu. 

Kde sledovat cenu plynu? 

Cenu plynu můžete sledovat přímo na burzách, případně využijte některý ze specializovaných portálů (např. www.spotmarketindex.cz/plyn). Aktuální nabídky dodavatelů plynu v České republice zjistíte nejsnáze pomocí naší automatické online kalkulačky

Srovnejte si ceny plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.