12/30/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Co je spotová cena elektřiny?

Každého z nás zajímá, kolik stojí elektřina. Jestli bude elektřina zlevňovat nebo naopak zdraží. Ale víte, co jsou spotové ceny elektřiny a jak ovlivňují vaši cenu elektřiny? Podívejme se na tuto problematiku podrobněji, ať víte, jak třeba na elektřině ušetřit.

Spotová cena elektřiny

Co je to spotová cena elektřiny?

Jako spotová cena elektřiny se označuje cena elektřiny na spotovém trhu neboli cena elektřiny na světových burzách.

Stejně jako existuje burza cenných papírů, tak existuje i burza elektřiny (nebo burza plynu). A na tomto světovém trhu nakupují elektřinu dodavatelé. Jejich ceníky navíc spotová cena elektřiny hodně ovlivňuje.

Takže pokud máte rádi čísla a zajímáte se o vývoj cen energií, určitě se vám vyplatí sledovat pro spotové ceny elektřiny grafy. Spotový trh s elektřinou totiž vaše vlastní ceny může ovlivnit víc, než tušíte.

Odebírejte elektřinu výhodněji

Kde zjistím spotové ceny elektřiny?

Jak můžete zjistit, za kolik se elektřina prodává na burzách? Je to vůbec pro běžné odběratele možné? Jistě že ano.

Nemůžete na spotovém trhu s elektřinou sice sami nakupovat, ale sledovat ho rozhodně můžete.

Spotová cena elektřiny online je dostupná každému člověku s připojením k internetu. Stačí zadat do vyhledavače frázi „spotová cena elektřiny online“ a najít si webovou stránku, která se zabývá cenami elektřiny. Na ní zpravidla najdete:

  • aktuální spotovou cenu elektřiny,
  • graf spotové ceny elektřiny,
  • historické grafy vývoje spotové ceny elektřiny,
  • prognózy a odhady odborníků ohledně budoucí, spotové ceny elektřiny,
  • ceny na další den.

Co je OTE?

V České republice spotový trh s elektřinou řeší zejména akciová společnost nazývaná Operátor trhu s elektřinou. Možná ji znáte pod zkratkou OTE.

Jedná se o státní podnik, který zajišťuje fungování trhu s elektřinou, ale i trhu s plynem. Na denním trhu OTE je možné anonymně nabízet nebo poptávat elektřinu a tím uzavírat obchody za jednotnou cenu. OTE zároveň každý den ve 14 hodin vyhlašuje spotové ceny elektřiny na další den.

Mezi hlavní činnosti OTE patří:

  • vedení statistik o vývoji trhu s elektřinou a plynem v České republice,
  • vydávání certifikátů o výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů,
  • hlídání rovnováhy mezi poptávkou a nabídkou elektřiny a plynu,
  • vyhodnocování odchylek,
  • činnosti podle § 4 odst. 3 písm. c) energetického zákona.

Pro zajímavost, organizovaný denní trh s elektřinou funguje v České republice od roku 2002. V současné době ale není úplně samostatný – je propojený s trhy na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku

Hledáte výhodnějšího dodavatele energií?

Jaké jsou aktuální spotové ceny elektřiny?

Podívejme se společně na to, jaká je aktuální spotová cena elektřiny ke 14. listopadu 2023. A co se z ní můžete dozvědět?

Kdy?Kolik?
Průměrná cena 14. 11. 20231 804 Kč/MWh
Průměrná cena za posledních 7 dní2 282 Kč/MWh
Průměrná cena za posledních 365 dní2 889 Kč/MWh
Průměrná cena spotové elektřiny v roce 20226 064 Kč/MWh
Průměrná cena spotové elektřiny v roce 20212 571 Kč/MWh
Průměrná cena spotové elektřiny v roce 2020886 Kč/MWh

Zdroj dat: www.spotmarketindex.cz

Jak přejít na spotové ceny elektřiny?

Máte pocit, že by se vám elektřina za spotové ceny vyplatila víc? V tom případě není nad čím váhat – můžete ji totiž mít. Většina dodavatelů energií nabízí kromě fixovaných cen energií i možnost objednat si elektřinu za spotové ceny.

I když faktem je, že v roce 2023 nemohou dodavatelé nabízet spotové ceníky energií, a to kvůli zastropování cen energií českou vládou.

Za běžné situace (tedy například už od začátku roku 2024) stačí najít si spotový ceník daného dodavatele, který je provázaný s cenou elektřiny na spotovém trhu. Pokud s dodavatelem elektřiny podepíšete smlouvu na spotovou elektřinu, budete mít jistotu, že budete platit cenu, za kterou se nakupuje elektřina na burze. Plus ale budete muset zaplatit ještě určitou pevně stanovenou marži dodavateli.

Žádná fixace cen v tomto případě neplatí.

Pokud půjde cena elektřiny na spotovém trhu dolů, bude to pro vás příjemné. Pokud naopak bude stoupat, můžete si výrazně připlatit. Typickým příkladem je situace ze srpna roku 2022:

  • 1. srpna 2022 se 1 MWh elektřiny na burze obchodovala za 9 515 Kč.
  • 26. srpna 2022 se 1 MWh elektřiny na burze obchodovala za 24 241 Kč za MWh.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Chcete změnit dodavatele energií?

Možná se svým dodavatelem energií už dávno nejste spokojeni. Bude vám končit fixace, a tak přemýšlíte, jestli odejít, nebo si ceny znovu zafixovat. Ale na jak dlouho? A vyplatí se to teď, nebo je lepší počkat až na konec vládního stropu pro elektřinu a plyn?

Pokud hledáte nového dodavatele energií, podívejte se do našeho srovnání. Využít můžete také nezávaznou kalkulačku cen elektřiny, případně kalkulačku plynu. Naši specialisté vám pak ochotně poradí, jak změnit dodavatele, jak najít výhodnějšího a na co si dát pozor.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.