1/16/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Povinná zimní výbava

Dle zákona o silničním provozu musí mít každé motorové vozidlo v rámci povinné zimní výbavy nasazené od 1. listopadu do 31. března zimní pneumatiky. A to na celém území České republiky. Stejná povinnost platí i v případě, kdy je na vozovce souvislá vrstva ledu, sněhu nebo námrazy. Zajímá vás povinná zimní výbava podrobněji? Čtěte dále.

Povinná zimní výbava

Na některých silnicích, především v horských oblastech, se navíc můžete setkat také s dopravní značkou přikazující nasazení sněhových řetězů. Pokud se tedy chystáte na hory, ani tato výbava by vám ve vozidle neměla chybět. A jestli jste zimní řetězy ještě nikdy nenasazovali, doporučujeme si to vyzkoušet ještě doma, hezky „v suchu“. Uvidíte, že je to rozhodně lepší než si sněhové řetězy zkoušet poprvé nasadit uprostřed sněhové nadílky.  

Úseky s povinnou zimní výbavou 2023

Místa, kde je třeba mít nasazené zimní řetězy, najdete dle jednotlivých krajů na webu Zimní značka.

Zimní pneumatiky 

Jak už jsme si řekli výše, kromě zmíněného termínu bychom je měli mít nasazené i v případech, kdy: 

  • je na vozovce souvislá vrstva ledu, sněhu nebo námrazy, a to bez ohledu na datum, 
  • se dá na základě povětrnostních podmínek předpokládat, že se na silnici tato souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy vytvoří. 

Pokud je tedy říjen, ale předpověď počasí hlásí mrazíky a sněhovou nadílku, je na čase z letních přezout na zimní a raději nic neriskovat. 

Sjednejte si výhodné povinné ručení

Co musí zimní pneumatiky splňovat? 

Aby nám zimní pneumatiky sloužily co nejlépe, musí být samozřejmě v odpovídajícím a dobrém stavu. Proto je dobré řídit se tzv. pravidlem čtyř.

  • Hloubka dezénu – jeden z nejdůležitějších faktorů zimních pneu. Hloubka vzorku zimních pneumatik nesmí být u osobních vozidel do 3,5 tuny menší než 4 mm. Samozřejmě platí, že čím je dezén vyšší, tím lepší jízdní vlastnosti pneumatika má. Výjimku ze zimních pneu pak mají motocykly. 
  • Všechna 4 kola – když přezouváme na zimní, pak všechna čtyři kola, a ne jen hnací nápravu 
  • 4 roky – po čtyřech letech bychom měli všechny pneumatiky vyměnit za nové. Po uplynutí této doby je kvalita pneumatik už na pováženou a pravděpodobně ani hloubka dezénu na tom nebude dobře.

Před každým nasazením zimních pneu byste také měli zkontrolovat jejich celkový stav a to, jestli na nich nejsou trhliny, boule nebo jiná případná poškození a deformace. 

Nejspíš už jste se také setkali s pojmem celoroční pneumatiky. O co se jedná? Vzhledem k tomu, že u nás zimy začínají být postupně mírnější a mírnější, objevily se na trhu i celoroční pneumatiky. Jak název napovídá, jde se o pneu, na kterých můžete jezdit po celý rok. 

Celoroční pneumatiky jsou ovšem jistým „kompromisem” mezi letními a zimními pneumatikami. Z toho lze usuzovat, že v zimě na nich sice můžete jezdit, ale nedosáhnete s nimi takových výsledků jako s klasickými zimními nebo letními pneu. Pokud si chcete pořídit celoroční pneumatiky, doporučujeme zvolit kvalitnější modely, které nesou označení Mud and Snow. Obecně lze říci, že celoroční pneumatiky se hodí především pro městské řidiče, kde zima bývá celkově o něco mírnější.

Pokuta při nepřezutí na zimní pneu 

Pokud na přezutí zimních pneu zapomenete nebo se mu chcete vyhnout, můžete dostat pokutu, a to: 

  • do 2 000 Kč na místě, 
  • až 2 500 Kč ve správním řízení, 
  • v zahraničí se může jednat až o několik tisíc eur, v přepočtu až 50 000 Kč. 

Navíc vám může být zakázáno pokračovat v další jízdě. Každopádně pokuta je to nejmenší. V případě, že vyrazíte do zimního počasí na letních pneumatikách, můžete na namrzlé vozovce snadno dostat smyk a způsobit vážnou dopravní nehodu. Zapomenout tak můžete na odpovídající pojistné plnění, jestli vám pojišťovna vůbec nějaké přizná, ale především ohrozíte život a zdraví jak sobě, tak i dalších osob. Proto včasné přezutí na kvalitní zimní pneu opravdu nepodceňujte. 

Které autopojištění je nejvýhodnější?

Povinná zimní výbava v zahraničí

Povinnost ohledně zimních pneumatik si každý stát určuje sám, proto je dobré si před cestou za hranice ČR zjistit, jak na tom je nejen vaše cílová destinace, ale také státy, kterými se chystáte projíždět. Například v Rakousku jsou policisté i v oblasti nasazení zimních pneumatik velmi přísní a zimní pneu jsou v tomto alpském státě povinné až do 15. dubna. Na zimní pneu musíte mít přezuto i v Německu a na Slovensku, kdežto v Polsku jsou pouze doporučené.

StátNasazení zimních pneuDezén
Rakousko1. 11. až 15. 4. (nebo dle dopravního značení)Hloubka dezénu min. 4 mm
Slovensko15. 11. až 31. 3.Hloubka dezénu min. 3 mm
PolskoZimní pneu mít nemusíte. 
NěmeckoDatum není stanoveno. V případě, kdy je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy.Hloubka dezénu min. 1,6 mm
Itálie1. 11. až 15. 4.Hloubka dezénu min. 1,6 mm
FrancieSněhové řetězy v extrémních klimatických podmínkách 
ŠvýcarskoZimní pneu mít nemusíte.f 

Nepovinná, ale užitečná zimní výbava 

Existuje celá řada drobností a vybavení, které s sebou sice vozit nemusíme, ale jedná se o velmi užitečné záležitosti, které ve sněhu a ledu velmi oceníte. O co přesně se jedná? 

  • Škrabka na skla – Protože prát se s namrzlými skly s pomocí platební karty nebo jiné plastové kartičky moc velká zábava není. K sehnání jsou navíc i škrabky s teplou rukavicí, takže vám nebudou zbytečně mrznout prsty. 
  • Smetáček – Před vyjetím na silnici byste měli své auto očistit od napadaného sněhu na střeše i na světlech, aby vám nekomplikoval jízdu.  
  • Zimní směs do ostřikovačů – Protože se špinavým čelním sklem se moc dobře a bezpečně nejezdí.  
  • Startovací kabely – Při nízkých teplotách se můžete setkat s tím, že ráno prostě nenastartujete; případně s kabely budete moci vypomoct někomu druhému.  
  • Baterka nebo LED lampa – V zimě bývá poměrně rychle tma, takže šikovná svítilna se určitě hodí.
  • Deky a trvanlivé potraviny – Může se vám stát, že někde zapadnete a budete čekat na odtahovku, případně uvíznete v koloně. V takovém případě oceníte vy i posádka vozu možnost zachumlat se do teplé deky a dát si něco malého k snědku (např. proteinové a energetické tyčinky, čokoláda, oříšky). 

Srovnejte si výhodné havarijní pojištění online

Nezapomeňte na pojištění s kvalitními asistenčními službami 

Zcela jistě by vám pak nemělo chybět kvalitní povinné ručení, které se o vás a váš vůz postará v případě dopravní nehody, jež jsou v zimě zkrátka víc nasnadě. Stejně jako riziko srážky se zvěří, které není dobré brát na lehkou váhu. Součástí správné pojistky by měly být i asistenční služby, které můžete kontaktovat 24/7 a které k vám vyšlou pomoc, zajistí opravu vozidla, náhradní auto nebo dopravu někam do sucha a tepla. 

Všechny tyhle věci si v dnešní době můžete sjednat už v rámci povinného ručení formou praktických připojištění, ale pokud chcete mít komplet ochranu a méně starostí, sjednejte si nejlépe jak povinné, tak havarijní pojištění. Uvidíte, že se vám bude v zimě jezdit s mnohem lepším pocitem.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.