1/17/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Povinná výbava Slovensko

Povinná výbava na Slovensku se od té naší české moc neliší. Pojďme si ale raději udělat její malou rekapitulaci. Navíc v našem článku najdete také zajímavé a užitečné informace pro všechny motoristy, kteří se na Slovensko chystají. 

Povinná výbava Slovensko

Povinná výbava vozidla na Slovensku

  • Reflexní vesty – vestu si musí obléci každá osoba, která při mimořádné události vystoupí z vozidla. Proto je třeba mít reflexní vesty pro celou posádku vozu a mít je také na dobře dostupném místě. Nedávejte je tedy do kufru auta, ale například do přihrádek ke každému sedadlu. 
  • Výstražný trojúhelník – v případě poruchy je třeba ho umístit alespoň 100 m za vozidlem, na jiných silnicích 50 m, v obci i blíže k vozidlu. Do doby umístění trojúhelníku použijte výstražná světla, tzv. blikačky. Potřebnou vzdálenost pro umístění trojúhelníku si jednoduše odkrokujte.
  • Autolékárnička – i ta musí být ve vozidle snadno dostupná. Neukládejte ji tedy na dno kufru, ale na snadno přístupné místo mimo sluneční záření. 
  • Autosedačka – děti musí být přepravovány v autosedačce či s podsedákem, který odpovídá jejich výšce, váze a věku. Povinnost platí pro všechny ratolesti do výšky 150 cm a váhy 36 kg. Děti mladší 12 let také nesmí cestovat na sedadle spolujezdce. 

Zimní výbava na Slovensku

Zimní pneumatiky musíte mít obuté od 15. listopadu do 31. března. Mimo toto období pak v případě souvislé sněhové nebo ledové pokrývky na silnici. Sněhové řetězy jsou povolené v případě dostatečného množství sněhu na vozovce. Použití pneumatik s hroty je zakázáno.

Cestovní pojištění na Slovensko online

Základní informace pro řidiče na Slovensku

Ani v oblasti základních motoristických pravidel se to na Slovensku od České republiky moc neliší.

  • Rychlostní limity – maximální povolená rychlost je v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na dálnici 130 km/h
  • Alkohol – tolerance alkoholu za volantem je na Slovensku nulová
  • Dálniční a mýtné poplatky – jízda po slovenských dálnicích je zpoplatněná. Platí zde elektronická dálniční známka, kterou si můžete koupit online, přes mobilní aplikaci a také na vybraných místech. Na výběr je z 10denní známky (12 EUR), 30denní známky (17 EUR) a známky platné 365 dní (60 EUR).
  • Světla – při jízdě musí být na Slovensku zapnutá potkávací světla nebo světla na denní svícení. Mlhovky jsou povolené při snížené viditelnosti (v mlze, dešti nebo při sněžení).
  • Navigace, antiradary, kamery – navigace nesmí být umístěná v zorném poli řidiče. Všechny radarové detektory, tzv. antiradary, jsou zakázané. Kamery jsou povolené, záběry je možné použít pouze pro soukromé účely.
  • Bezpečnostní pásy – mít zapnuté bezpečnostní pásy je povinné pro všechny cestující

Cestovní pojištění na Slovensko online

Pokuty na Slovensku

Pokuty za dopravní přestupky na Slovensku nedávno o něco vzrostly. Třeba taková pokuta za parkování na Slovensku vás vyjde na 50 až 150 EUR. Pokud ovšem pokutu zaplatíte do 15 dnů od spáchání přestupku, bude o něco nižší. Počítejte také s tím, že vám pokuta nemusí být udělena pouze na místě, ale může k vám dorazit také poštou.

Orientační výše pokut na Slovensku:

PřestupekVýše pokuty
  
Jízda na červenouaž 300 EUR
Řízení pod vlivem alkoholu a omamných látekaž 1 300 EUR
Jízda po dálnici bez dálniční známkyaž 500 EUR
Nekompletní povinná výbava60 EUR
Telefonování za jízdy60 EUR
Použití antiradaru 300 EUR
Jízda bez zapnutého bezpečnostního pásu50 EUR
Jízda v levém pruhu delší než 1 km50 EUR
Nevytvoření záchranářské uličky50 EUR
Nedání přednosti chodci na přechodu40 EUR
Ohrožení chodce na přechodu150 EUR
Použití vulgárních gest vůči ostatním účastníkům silničního provozu40 EUR

Zdroj: MZV SK; aktuální k 8. 6. 2023.

Jak zaplatit pokutu na Slovensku?

Při spáchání přestupku na Slovensku vám pokuta přijde nejčastěji poštou. V zásilce bude uvedeno také číslo účtu, na který ji uhradíte online platbou nebo přes mobilní aplikaci. Placení pokut určitě neodkládejte a počítejte také s tím, že ve správním řízení se pokuta většinou zvyšuje.

Cestovní pojištění na Slovensko online

Cestovní pojištění na Slovensko

Ještě než se vydáte poznávat krásy Slovenska, sjednejte si před odjezdem také cestovní pojištění. Na Slovensku sice můžete v případě nezbytné lékařské péče uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění, ale počítejte s tím, že se nevztahuje na celou řadu situací a případů, které by vás mohly potkat.

Kromě toho si v rámci cestovního pojištění na Slovensko můžete sjednat také užitečná připojištění, jako je pojištění odpovědnosti, pojištění zavazadel, či storna pobytu.

Proklepněte si své povinné ručení

Kromě svého automobilu se před cestou za hranice, a nejen před ní, vyplatí podívat se blíže na své povinné ručení. Obecně je dobré tuto pojistku minimálně co 2 roky aktualizovat, stejně jako vaše havarijní pojištění. Zjistíte tak, jestli na pojištění vozidla zbytečně nepřeplácíte, nebo jestli na trhu není k dispozici nový a výhodnější produkt. 

Stejně tak u tohoto pojištění vstupují v platnost novinky povinného ručení 2024, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.