3/7/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Vydejte se autem na Slovensko

Chystáte se na výlet či dovolenou autem na Slovensko? Připravili jsme si pro vás všechny důležité a užitečné informace, které se vám na cestě určitě budou hodit. Ať už jedete lyžovat do Tater, nebo si chcete užít turistiku v této krásné zemi.

autem na Slovensko

Dálniční známka na Slovensku

Jak je to na Slovensku s dálničními poplatky? Ke koupi je slovenská dálniční známka v elektronické podobě, a to v těchto variantách:

Typ dálniční známkyCena v Kč
10 dní309 Kč
30 dní432 Kč
365 dní1 524 Kč

Zdroj: Sk vignette, přepočet na Kč s kurzem platným k 25. 2. 2024

Slovenskou dálniční známku snadno pořídíte na webu eznamka.sk, kde uvidíte také všechny zpoplatněné úseky dálnic, stejně jako kamenné prodejny, ve kterých je možné slovenskou dálniční známku zakoupit.

Povinná výbava auta na Slovensku

Před cestou na Slovensko nejen prověřte technický stav vašeho vozu, ale podívejte se také na povinnou výbavu na Slovensku. Pokud nechcete dostat pokutu, je třeba, abyste splnili všechny její náležitosti.

  • Výstražný trojúhelník: Je povinný.
  • Autolékárnička: Je povinná.
  • Hasicí přístroj: Je pro osobní automobily pouze doporučený.
  • Reflexní vesta: Je povinná pro všechny cestující, kteří se na silnici pohybují mimo automobil. Proto byste ve svém voze měli mít odpovídající počet reflexních vest.
  • Dětské autosedačky: Děti s výškou do 150 cm nebo váhy 36 kg musí být přepravovány v odpovídající autosedačce nebo na dětském podsedáku.

Zimní povinná výbava na Slovensku

Jedete za lyžováním na Slovensko? Pak nezapomeňte, že od 15. listopadu do 31. března musíte mít nasazené zimní pneumatiky. Ty jsou povinné také vždy, když je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy. 

Sněhové řetězy můžete mít nasazené pouze pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu či ledu. Pneumatiky s hroty jsou, stejně jako u nás, zakázané.

Nezapomeňte si před cestou sjednat kvalitní cestovní pojištění. Využijte naši bezplatnou kalkulačku a najděte si to nejlepší. 

Cestovní pojištění na Slovensko online

Dopravní předpisy na slovenských silnicích

Dopravní předpisy jsou u našich sousedů podobné jako u nás. Pro jistotu se s nimi ale seznamte:  

  • Denní svícení: Je povinné pro všechna vozidla. Mlhovky je povolené použít pouze za snížené viditelnosti způsobené mlhou, sněhem nebo deštěm.
  • Rychlostní limity: Maximální povolená rychlost je v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h.
  • Důležitá telefonní čísla: Záchranná služba 112, policie 112, hasiči 112.
  • Palubní kamery a antiradary: Palubní kamery jsou na Slovensku povoleny, při zveřejnění záznamu by měly být rozmazány tváře cizích lidí a SPZ vozidel. Používání antiradarů je na Slovensku zakázané.
  • Pokuty na Slovensku: Stejně jako u nás došlo od roku 2024 ke zpřísnění silničních pravidel a ke zvýšení pokut za dopravní přestupky. Od února jde v některých případech dokonce o trojnásobně vyšší částky.

Kudy autem na Slovensko

Přesnou trasu na Slovensko je třeba volit podle toho, odkud z Česka vyrážíte a kam přesně máte namířeno. Níže uvádíme nejoblíbenější a nejčastější možné trasy.  

    PRAHA – Brno – BRATISLAVA (328 km, cca 3 hod)

Při jízdě z Prahy do Bratislavy strávíte nejvíce času na české dálnici D1. Volte tedy obezřetně čas, kdy se vydáte na cestu, protože především kolem Brna se v době dopravních špiček setkáte s poměrně velkými zácpami. V případě, že provoz bude plynulý, se do Bratislavy snadno dostanete už za 3 hodiny. Při cestě z Brna se pak stačí vydat pouze po D2 směrem na jih. Z naší moravské metropole budete v Bratislavě za pouhou hodinu a dvacet minut.

  • PRAHA – Brno – Trenčín – Žilina – Liptovský Mikuláš – POPRAD (550 km, 6 hod)

Tato trasa je vhodná pro všechny, kdo se vydávají za tatranskými vrcholky nebo chtějí objevovat krásy kolem Liptovského Mikuláše. 

  • PRAHA – Brno – Trenčín – Žilina – Liptovský Mikuláš – Poprad – Prešov – KOŠICE  (661 km, 7 hod 10 min)

Při cestě na romantický východ Slovenska se připravte na velmi dlouhou trasu. Od Brna budete muset sjet na poměrně vytíženou silnici přes Slavkov u Brna a Uherské Hradiště, dále dorazíte do Starého Hrozenkova. Poté se až u Trenčína krátce napojíte na slovenskou D1 a budete pokračovat na Žilinu a Poprad. V úsecích, kdy budete muset sjet ze slovenských dálnic na okresní cesty, se připravte na poměrně hustou dopravu. 

Kdy vyrazit na Slovensko

Při cestě na Slovensko se snažte především vyhnout dopravním špičkám na D1 u Brna, ve kterých můžete strávit doslova desítky minut. S těmi největšími počítejte ve všední dny přibližně v čase od 7 do 9 hod ráno (především v pondělí) a poté v odpoledních hodinách cca od 13 do 15 hod. S dopravními zácpami se v obdobných časech setkáte také v Bratislavě. A hustá doprava vás bude čekat na úsecích okresních silnic mezi napojeními na slovenské dálnice. 

Volání ze Slovenska

Před cestou na Slovensko si u svého mobilního operátora aktivujte roaming (tzv. službu volání ze zahraničí). Každý poskytovatel mobilních služeb má totiž své roamingové zóny, které se liší tarify i cenami. 

Roaming snadno aktivujete jak přes mobilní aplikaci, tak přes infolinku svého operátora. Ten vás zároveň může blíže seznámit s jednotlivými roamingovými balíčky a zodpovědět všechny vaše otázky. Podívejte se také na aktuální srovnání mobilních tarifů a vyberte si ten nejlepší pro volání ze zahraničí.

Placení na Slovensku

Na Slovensku se platí eurem, proto si ještě před cestou vyměňte menší hotovost. Ve většině případů je zde možné platit kartou a bankomaty ve větších městech i turistických oblastech snadno najdete. Pouze si raději u své banky předem zjistěte, jaké máte u svého běžného účtu poplatky za výběr v zahraničí. Tuto informaci najdete v online bankovnictví, v aplikaci nebo vám ji poskytnou na zákaznické lince

U některých běžných účtů se dokonce setkáte s možností výběru z bankomatu po celém světě zdarma. A pokud máte v úmyslu změnit svůj dosavadní účet, podívejte se na naše srovnání běžných účtů.

Sjednejte si před cestou správné cestovní pojištění na Slovensko

K našim východním sousedům jezdíme především za krásnou přírodou a sportovním vyžitím. Pokud se tedy chystáte na lyže do Tater nebo za turistikou, je sjednání cestovního pojištění naprosto nezbytné. Při cestě do hor se určitě hodí pojištění zimních sportů a zapomenout byste neměli ani na připojištění zásahu horské služby – hory dokážou být zrádné a nikdy nevíte, kdy se vám pomoc záchranářů bude hodit. 

Líbit by se vám mohla také další za šikovných připojištění, jako je pojištění odpovědnosti, pojištění zavazadel a sportovní výbavy, stejně jako pojištění storna. A vzhledem k tomu, že se na Slovensko vydáváte autem, přidejte do cestovního pojištění určitě autoasistenci. Skvěle vám poslouží naše kalkulačka cestovního pojištění.

Nezapomeňte ani na povinné ručení, bez kterého podle zákona vyjet nemůžete. Dále se před cestou do zahraničí doporučuje uzavřít havarijní pojištění, které kryje škody na vašem autě. Sjednejte si ho prostřednictvím naší kalkulačky.

Sjednejte si havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.