2/26/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Povinná výbava auta v Německu – co je její součástí?

Pokud se chystáte autem do Německa, seznamte se nejen s místními silničními pravidly, ale podívejte se také na to, co je součástí zdejší povinné výbavy. Právě tyto informace jsme si pro vás připravili do následujícího článku s dalšími důležitými tipy, které ocení každý motorista. 

Povinná výbava Německo

Jaká je povinná výbava vozu v Německu v roce 2024?

Povinná výbava se u našich západních sousedů od té naší naštěstí moc neliší. Patří do ní:

Výstražný trojúhelník

  • Pro vozidla registrovaná v Německu je povinný (nevztahuje se na motocykly). V německých silnicích a dálnicích ho pak musí mít i všechna vozidla, která ho mají v povinné výbavě své domovské země. Z toho plyne, že pro nás povinný je.
  • Pamatujte, že v případě poruchy musíte výstražný trojúhelník umístit 100 metrů za vozidlem, na dálnici pak 200 metrů za vozidlem. Pokud nemáte možnost si vzdálenost odměřit, odkrokujte si ji – 50 metrů odpovídá asi 75 krokům.

Autolékárnička

  • Pro vozidla registrovaná v Německu je povinná, ostatním je pouze doporučená. Vzhledem k tomu, že je nedílnou součástí české povinné výbavy, v autě by vám rozhodně neměla chybět ani při cestování za hranice. 

Dětské autosedačky

  • Děti do věku 12 let a výšky 150 cm musí být přepravovány v autosedačce. 
  • Děti od 3 do 12 let a do 150 cm nesmí cestovat na sedadle spolujezdce.

Reflexní vesta

  • Reflexní vesty jsou povinné jen pro řidiče vozidel registrovaných v Německu, u těch zahraničních toto nařízení platí pouze v případě firemních aut.

Denní svícení

  • Potkávací světla musí mít zapnutá všechny motocykly, ostatní vozidla pak v případě snížené viditelnosti a také ve všech tunelech.
  • Výstražná světla musí být zapnutá v situacích, kdy je vozidlo nebezpečnou překážkou nebo pokud se blíží dopravní zácpa.
  • Mlhovky je povoleno použít v mlze za snížené viditelnosti (menší než 50 m), stejně jako za snížené viditelnosti způsobené například sněhem a deštěm.

Bezpečnostní helma

  • Helma je povinná pro řidiče motocyklů i jejich spolucestující.

Porovnejte si ceny povinného ručení přes naši online kalkulačku.

Najděte si to nejlepší povinné ručení

Jaká je zimní povinná výbava v Německu v roce 2024?

Zimní pneumatiky jsou v Německu povinné vždy, když je na silnicích souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. 

Sněhové řetězy jsou povolené do rychlosti 50 km/h, přičemž v Německu narazíte na silnice, kde je jejich nasazení nařízené místním značením. Pneumatiky s hroty jsou v této zemi zakázány.

Povinná výbava v sousedních státech

Nezapomínejte na to, že ve vozidle musíte mít povinnou výbavu nejen pro Českou republiku a pro zemi, do které jedete (v tomto případě tedy Německo), ale také pro všechny státy, kterými se chystáte jen projíždět. 

Proto je dobré mít povědomí o tom, jaká je povinná výbava na Slovensku, v Rakousku i v Polsku. Při cestě do Německa se podívejte také na složení povinné výbavy jeho sousedních států, kdybyste si třeba chtěli udělat rychlý výlet za hranice. 

Užitečné informace pro motoristy v Německu

  • Rychlostní limity: Maximální povolená rychlost je v obci 50 km/h a mimo obec 100 km/h. Na dálnici je rychlost neomezená, pokud není stanoveno jinak. 
  • Dálniční poplatky a mýto: Po dálnicích v Německu mohou zatím jezdit osobní auta zadarmo. Jejich zpoplatnění se plánuje, ale přesný termín zatím nebyl stanovený.
  • Alkohol za volantem: Tolerance alkoholu v krvi je 0,5 promile. Nulová tolerance alkoholu platí pro:
    • Řidiče, kteří mají řidičský průkaz dobu kratší než 2 roky.
    • Řidiče mladší 21 let. 
    • Profesionální řidiče.
  • Kamery a antiradary: Antiradary jsou zakázané, v případě, kdy jsou součástí navigace, musíte tuto funkci deaktivovat. Použití kamer je povolené, ale pokud byste chtěli jejich záznam zveřejnit, nesmí na něm být rozpoznatelné obličeje cizích osob a také SPZ vozidel. 
  • Emisní zóny a plakety: V celé řadě německých měst můžete vjet do centra pouze s odpovídající emisní plaketou. A setkáte se také s úplným zákazem vjezdu, a to bez ohledu na emisní třídu automobilu.
  • Důležitá telefonní čísla: Záchranka 112, hasiči 112, policie 110.
  • Pokuty: Výše pokut v Německu není úplně zanedbatelná, proto si na dodržování předpisů dávejte opravdu pozor.

Pokuty za dopravní přestupky v Německu 2024

PřestupekVýše pokuty
Řízení pod vlivem alkoholu od 500 EUR
Telefonování mobilem za jízdy100 EUR
Jízda bez bezpečnostních pásů30 EUR
Jízda na červenou až 360 EUR
Překročení rychlosti o 50 km/hod 240 EUR
Překročení rychlosti o 20 km/hdo 40 EUR

Zdroj: Mobilitätsmagazin k 23. 2. 2024

Povinné ručení a havarijní pojištění

Stejně jako v České republice, i v Německu je potřeba mít na auto sjednané povinné ručení. Proto se ještě před cestou ujistěte, že vaše povinné ručení v Německu platí – tuto informaci najdete na své zelené kartě. Ověřit platnost povinného ručení můžete také na webu České kanceláře pojistitelů, kde si platnost pojištění ověříte dle SPZ.

Pokud k povinnému ručení nemáte havarijní pojištění, zvažte, jestli si ho pro cestu do Německa raději nesjednat. V zahraničí se totiž může ledacos přihodit a i drobná závada nebo nehoda vás může stát spoustu peněz z vašich úspor.

Naše kalkulačka vám přehledně srovná nabídky havarijního pojištění. Vy si jen vyberete tu nejvýhodnější.

Najděte si to nejlepší havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.