12/27/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Autem do Německa

Chystáte se vyrazit autem do Německa? Pak je tenhle článek určený přímo pro vás. Najdete v něm informace, které se vám pro cestu budou určitě hodit. Podíváme se na nejlepší trasy, povinnou výbavu i dopravní informace, které ocení všichni motoristé.

Autem do Německa

Proč jet autem do Německa?

Cesta do Německa autem je příjemná a pohodlná. Po cestě si můžete udělat zastávky podle vaší libosti a už samotné cestování tak může být příjemným a zajímavým zážitkem. Navštívit můžete i méně známá turistická místa, na která se cestovní společnosti zaměřují, ale objevit třeba i kouzlo venkova a méně známých částí Německa

Jedná se zkrátka o jednoduchý a flexibilní způsob cestování, při kterém se nemusíte ohlížet na přesný rozvrh, ani na množství a velikost vašich zavazadel

Kdy nejlépe jet autem do Německa?

Německo vám má co nabídnout v průběhu celého roku. Při vycestování do Německa v létě zde na vás čeká příjemné počasí, které je ideální pro venkovní aktivity, sport a poznávání zdejší přírody. Kromě toho se zde v červenci a srpnu konají různé festivaly, koncerty a kulturní akce. Na podzim (i na jaře) se vydejte poznávat především místní známá města. Ta se zahalí nejen do krásných barev, ale také tam nebude tak velké množství turistů jako právě v průběhu léta. Zima je zase jako stvořená pro návštěvu vyhlášených vánočních trhů nebo pro zimní sporty, které si užijete ve zdejších horských oblastech.

Najděte si to nejlepší havarijní pojištění

Nejlepší cesta autem do Německa?

Pro cestu do Německa je možné vybrat si několik možných tras. Záleží na tom, odkud z České republiky vyrážíte, a do jakého místa v Německu míříte. 

  • BRNO – Praha – Drážďany (352 km, 4 hod) – Lipsko (468 km, 5 hod) – Hannover (712 km, 7 hod 20 min) – HAMBURK (844, 8 hod 25 km)
  • OSTRAVA – Katowice – Vratislav – Drážďany (493 km, 5 hod) – LIPSKO (606 km, 6 hod)
  • OSTRAVA–Brno–Vídeň–Linec–MNICHOV (705 km, 7 hod 15 min)
  • PRAHA–Plzeň–Řezno–MNICHOV (382 km, 4 hod)

Pokud se tedy budete vydávat do Německa ze severní Moravy a vaše trasa povede přes Polsko, seznamte se také s místními dopravním předpisy a povinnou výbavou, která se vás také bude týkat. 

Autem do Berlína

Velmi častým a oblíbeným turistickým cílem je v Německu Berlín. Kudy se do něj vydat?

  • BRNO–Praha–Drážďany–BERLÍN (554 km, 6 hod)
  • OSTRAVA–Katovice–Vratislav–BERLÍN (569 km, 5 hod 45 m)

Vjezd do Berlína autem

Pro vjezd do Berlína autem nejsou obvykle vyžadovány žádné specifické povolenky ani omezení. Počítejte ovšem s tím, že v Berlíně je několik ekologických zón, do kterých mohou vjet pouze vozidla s nízkými emisemi. 

Co vidět v Berlíně?

V Berlíně pak rozhodně stojí za vidění historické centrum s Říšským sněmem, Braniborskou bránou nebo Památníkem zločinů holocaustu. Po nejslavnější německé ulici Unter den Linden dorazíte k Muzejnímu ostrovu. Cestou k němu se nachází Bebeleplatz – berlínské náměstí známé nacistickým pálením knih. A minout nesmíte ani Berlínský dóm.

Vidět je určitě třeba i další z místních symbolů – Berlínskou zeď, ke které přidejte i návštěvu East Side Gallery.

Sjednejte si to nejvýhodnější povinné ručení

Dálniční poplatky a mýtné Německo

Dálnice prozatím v Německu nejsou pro osobní vozidla zpoplatněné. Každopádně se zavedení dálničních poplatků očekává doslova každým rokem. Aktuálně musí mýtné v Německu platit nákladní automobily nad 7,5 tuny přes palubní jednotku Toll Collect.

Předpokládá se, že německá dálniční známka bude mít elektronickou podobu, takže její koupě bude možná online cestou. Její platnost se předpokládá:

  • 10denní – za 6 až 25 eur
  • 2měsíční – za 11 až 50 eur
  • roční – až za 130 eur

Užitečné informace pro motoristy Německo

Pokuty za překročení rychlosti v Německu

I přes doporučenou rychlost na dálnicích 130 km/h je třeba dodržovat doplňující pravidla silničního provozu a řídit se značkami, které na určitých úsecích určují maximální povolenou rychlost. Vzhledem k většímu počtu vozidel o vyšší rychlosti na dálnicích je tedy dobré mít pro své vozidlo sjednané opravdu kvalitní havarijní pojištění, které se o vás v zahraničí postará stejně jako v tuzemsku.

Pokuty pro překročení rychlosti jsou v Německu následující:

Překročení rychlostiVýše pokuty
do 10 km/h15 eur
od 11 do 15 km/h25 eur
od 16 do 20 km/h35 eur
od 21 do 25 km/h80 eur a 1 bod
od 26 do 30 km/h100 eur a 1 bod
od 31 do 40 km/h160 eur a 2 body
od 41 do 50 km/h200 eur , 2 body a 1 měsíc zákaz řízení
od 51 do 60 km/h280 eur , 2 body a 2 měsíce zákaz řízení
od 61 do 70 km/h280 eur , 2 body a 3 měsíce zákaz řízení

Německé dopravní předpisy se těm našim poměrně dost podobají. I zde ovšem najdete několik možných odchylek. Jedná se například o tato pravidla:

  • Tramvaj nemá absolutní přednost, nicméně řidič musí dbát zvýšené opatrnosti a nesmí tramvaj omezit ani ohrozit.
  • Speciálně označený autobus určený pro přepravu dětí je zakázáno objíždět, pokud stojí a cestující nastupují nebo vystupují.
  • Radarové detektory jsou zakázány, a pokud má vaše navigace detekci radarů, musí být tato funkce vypnuta. 
  • Kamery jsou povolené, ale pokud byste chtěli zveřejnit jejich záznam, je třeba na něm rozmazat obličeje cizích osob a SPZ vozidel.

Najděte si to nejlepší havarijní pojištění

Dopravní informace Německo

Rychlostní limity Německo

  • Osobní vozidla: 50 km/h v obci, 100 km/h mimo obec, 130 km/h na dálnici (jedná se ovšem o doporučený a dobrovolný limit)
  • Vozidla s přívěsem: 50 km/h v obci, 80 km/h mimo obec, 80 km/h na dálnici
  • Autobusy: 50 km/h v obci, 80 km/h mimo obec, 100 km/h na dálnici

Při mlze s viditelností pod 50 m je rychlostní limit na všech komunikacích stanovený na 50 km/h, tedy bez ohledu na to, zde jedete v obci, mimo ni, či na dálnici.

Tolerance alkoholu v Německu

Nejvyšší povolená hladina alkoholu v krvi je u řidičů stanovena na 0,5 promile. Pro začínající řidiče (do 21 let a s praxí kratší než 2 roky) a profesionální řidiče (např. taxi), ovšem platí nulová tolerance alkoholu za volantem.

Povinná výbava Německo

A jak je to v Německu s povinnou výbavou? Pojďte se na to podívat.

  • Výstražný trojúhelník – je povinný, respektive pro něj platí povinnost domovské země daného vozidla. Pro řidiče z ČR je tedy tím pádem výstražný trojúhelník povinný. V případě poruchy či nehody je potřeba trojúhelník umístit 100 metrů za vozidlem, na dálnici pak 200 metrů. Při vleku vozidla musí být použita výstražná světla, a to u obou vozidel.
  • Autolékárnička – povinná pro vozidla registrovaná v Německu, ostatním vozidlům je doporučená
  • Reflexní vesta – povinná pro vozidla registrovaná v Německu, u zahraničních vozidel pouze u firemních vozů 
  • Dětské autosedačky – děti do výšky 150 cm a 12 let věku musí být přepravovány v odpovídající autosedačce nebo s podsedákem. Děti od 3 do 12 let také nesmí cestovat na sedadle spolujezdce.
  • Bezpečnostní pásy – pokud má sedadlo bezpečnostní pás, je povinné ho použít, a to pod pokutou 30 eur
  • Použití světel:
    • Při špatné viditelnosti musíte mít při jízdě zapnutá potkávací světla.
    • Světla je nutné mít zapnutá i v tunelech.
    • Zapnutá výstražná světla je třeba mít v případech, kdy je vozidlo nebezpečnou překážkou, nebo v případě blížící se dopravní zácpy.

Zimní výbava Německo

  • V ostřikovačích je nutné mít nemrznoucí směs.
  • Zimní pneumatiky musí být nasazené, pokud je na silnicích silná vrstva sněhu, ledu nebo námraza. S vrstvou sněhu, ledu nebo námrazy musí být nasazeny zimní pneumatiky.
  • Při nasazených sněhových řetězech nesmí jet vozidlo rychlostí vyšší než 50 km/h.
  • Pneumatiky s hroty jsou zakázány.

Sjednejte si to nejvýhodnější povinné ručení

Cestovní pojištění do Německa

Vzhledem k tomu, že se do Německa chystáte autem, je zcela klíčové správné povinné ručení a havarijní pojištění. To můžete v případě potřeby doplnit také autoasistencí, kterou přidáte v podobě užitečného připojištění k vašemu cestovnímu pojištění.

U cestovní pojistky je pak důležité myslet hlavně na odpovídající limity léčebných výloh, které se o vás postarají v případě potřeby lékařské péče. I když totiž máte EHIC (Evropský průkaz zdravotního pojištění), komerční cestovní pojištění také oceníte. Najdete v něm totiž zajištění pro situace, kdy vám „modrá kartička” stačit nebude. Proto si ho sjednejte i pro případy, kdy do Německa pojedete jen na otočku, prodloužený víkend či vánoční trhy. Stát vás bude doslova pár korun na den, ale ve finále vám může hodně pomoci.

Do cestovního pojištění je možné přidat si celou řadu užitečných připojištění (např. výše zmíněnou autoasistenci). Mezi další připojištění patří třeba pojištění úrazu, pojištění zavazadel nebo pojištění odpovědnosti pro situace, kdy byste někomu jinému způsobili škodu na zdraví či majetku. 

Všechna tato pojištění u nás najdete a pomocí online kalkulačky si můžete srovnat a sjednat to nejvýhodnější.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.