4/29/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Dálniční známka v Německu

Chystáte se na cestu autem do Německa? Tak to vás určitě budou zajímat informace týkající se poplatků na zdejších dálnicích. Kromě toho se v našem článku dozvíte i další užitečné informace, které ocení všichni motoristé.

dálniční známka Německo

Německá dálniční známka v roce 2024

Pokud se chystáte autem do Německa, máme pro vás dobrou zprávu – i v roce 2024 jsou dálnice v této zemi pro většinu vozidel stále zdarma. Zpoplatnění německých dálnic se ovšem blíží a dá se očekávat už v dohledné době.

Nějaké novinky tu ovšem jsou. K té hlavní patří klasifikace vozidel na základě jejich hmotnosti. Od konce roku 2023 se vozy v Německu řadí do hmotnostních kategorií, a to podle maximální technicky přípustné hmotnost (MTPH). 

Kvůli tomu mohou některá vozidla nově spadat do vyšší hmotnostní třídy a tím pádem podléhat povinnosti platit mýtné.

To se zatím týkalo vozidel s hmotností nad 7,5 tuny. Od 1. 7. 2024 ovšem budou muset mýtné platit všechna vozidla, která mají MTPH vyšší než 3,5 tuny.

Cestovní pojištění do Německa online

Cena německé dálniční známky

V budoucnu tedy můžeme čekat, že v Německu bude platit elektronická dálniční známka s online zakoupením. Platnost a pravděpodobné ceny najdete v tabulce:

Platnost německé dálniční známkyCena německé dálniční známky
10 dnů6–25 eur
2 měsíce11–50 eur
Rokaž 130 eur

Poznámka: Ceny jsou předpokládané a orientační; zdroj: Toll-collect.de. 

Kde koupit německou dálniční známku?

Pro osobní automobily a motocykly je jízda po dálnicích zdarma. V budoucnu se dá očekávat nutnost koupě německé dálniční známky, a to nejspíš online cestou. 

Vozidla s MTPH nad 3,5 tuny, která za jízdu po německých dálnicích musí hradit mýtné, pro platbu využívají Toll Collect (palubní jednotky, online platba, mobilní aplikace, terminály na parkovištích).

Kam nalepit německou dálniční známku?

Vzhledem k tomu, že za jízdu po německých dálnicích osobní automobily ani motocykly neplatí (pouze vozidla s MTPH nad 3,5 tuny), nemusí vás trápit ani otázka, kam nalepit dálniční známku

V budoucnu lze počítat se zakoupením dálniční známky online cestou, tudíž se nutnosti lepit papírovou známku na čelní sklo také vyhnete. 

Povinná výbava do Německa

Součásti povinné výbavy jsou v Německu následující:

  • Výstražný trojúhelník – u vozidel registrovaných mimo Německo pro něj platí povinnost domovské země (pro české řidiče je tedy povinný). V případě nehody či poruchy je nutné trojúhelník umístit 100 metrů za vozidlem, na dálnici pak 200 metrů. Při vleku vozidla musí být použita výstražná světla, a to u obou vozidel.
  • Lékárnička – pro vozidla registrovaná v Německu je povinná, dalším vozidlům je doporučená
  • Reflexní vesty – pro řidiče vozidel registrovaných v Německu jsou povinné, u zahraničních pouze v případě firemních vozů
  • Dětské autosedačky – děti do 12 let a výšky 150 cm musí být přepravovány v autosedačce nebo s podsedákem. Děti od 3 do 12 let (a také do 150 cm) nesmí cestovat na sedadle spolujezdce.

Cestovní pojištění do Německa online

Užitečné informace pro motoristy v Německu

  • Rychlostní limity – v obci 50 km/h, mimo obec 100 km/h, na dálnici je rychlost neomezená (pokud není stanoveno jinak)
  • Světla – je nutné mít je zapnuté v tunelech. Za špatné viditelnosti musí mít vozidla zapnutá potkávací světla. Mlhovky mohou být použity v mlze, dešti, sněžení a za snížené viditelnosti.
  • Bezpečnostní pásy – připoutání bezpečnostními pásy je povinné pro všechny členy posádky vozu
  • Tolerance alkoholu – tolerance alkoholu za volantem v Německu je 0,5 promile. U začínajících řidičů, kteří mají průkaz dobu kratší než 2 roky nebo je jim méně než 21 let, je tolerance alkoholu nulová. To samé platí v případě profesionálních řidičů.
  • Kamery, antiradary – antiradary jsou zakázané. Pokud jsou součástí navigace, musí být funkce vypnutá. Kamery jsou povolené, v případě zveřejnění nesmí být rozpoznatelné obličeje a SPZ.

Cestovní pojištění do Německa

Nezapomeňte si při vycestování za hranice sjednat odpovídající cestovní pojištění, které se o vás v případě potřeby postará. 

Díky naší online kalkulačce cestovního pojištění si můžete srovnat nabídky pojišťoven a sjednat si takové pojištění, které bude nejlépe odpovídat vašim potřebám. Vše jednoduše, online a během pár minut.

Pokud se do Německa chystáte autem, měli byste do svého cestovního pojištění zahrnout také autoasistenci, kterou ocení všichni motoristé. Pomocnou ruku podá například při:

  • defektu pneumatiky,
  • odtahu vozu do nejbližšího servisu,
  • zajištění náhradního vozidla.

Nezapomeňte na povinné ručení

Povinné ručení je ze zákona povinné pojištění automobilu. Jedná se o nezbytnost, kterou musejí řešit všichni majitelé aut. Díky naší online kalkulačce je to však naprosto jednoduché. Prostě do ní zadáte všechny potřebné údaje a poté už si jen vyberete to nejvýhodnější povinné ručení pro vás.

Měli byste mít uzavřeno i havarijní pojištění. To sice povinné není, ale rozhodně jej oceníte, protože v případě nehody kryje škody způsobené na vašem vozidle.

Srovnejte si nabídky autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.